Prémium

Mikor lesznek olcsóbbak a lakások? Meddig érdemes kivárni? (x)

Portfolio
Szakértők szerint a következő években nem fognak érdemben csökkenni az ingatlanárak Magyarországon. A számok azt mutatják, nem érdemes várni a vásárlással: kicsi az esélye annak, hogy 2-3 év múlva olcsóbban juthatunk majd ingatlanhoz, mint 2018-ban. Ha megfordítjuk a kérdést, akkor azt mondhatjuk, hogy most lehet érdemes lakást, házat venni, akár elköltözni, akár befektetésnek használni. Úgy tűnik, hogy a vevők is értik ezt a helyzetet: a LAKÁS 2018 szervezői például arról számoltak be, hogy minden korábbinál nagyobb az érdeklődés a májusi kiállítás iránt.
Sokan úgy terveznek, hogy kivárnak az ingatlanvásárlással, megvárják azt, amíg lefelé mennek az árak: szakértők szerint azonban a lakásárak csökkenésére a következő néhány évben vélhetően nem számíthatunk. Legfeljebb azért bizakodhatnak a vevők, mert a lakáspiaci ciklusok során még soha nem volt olyan, hogy örökre fennmaradtak volna az árak, természetesen majd eljön a lakásárak mérséklődésének korszaka is. Erre a lakásvásárlás elhalasztásával nem biztos, hogy érdemes várni, hiszen addig még további drágulás áll előttünk, készülni azonban lehet rá.

Mikor lesznek olcsóbbak a lakások? Meddig érdemes kivárni?

A számok azt mutatják, hogy...

Már több, mint 4 éve emelkednek jelentős mértékben hazánkban a lakásárak, amit egy 6-7 éves árcsökkenés előzött meg. Sokan teszik fel a kérdést, hogy vajon meddig folytatódhat ez, hiszen már most is a válság előtthöz képest jóval magasabb tartományban tartózkodnak az árak. Sajnos azonban rossz hírünk van a hamarosan csökkenést váróknak, több tényező is éppen az ellenkező irányba hat.

A gazdasági növekedés továbbra is jelentős hazánkban, ami a lakáspiac számára is kedvez. Ezen felül a bérek tovább bővülnek, ami szintén pozitívan hat a lakáspiacra. Ráadásul jelenleg nagyon kedvező feltételek mellett juthatunk hitelhez is, a kamatok alacsonyak és a közeljövőben nem is várható ebben jelentős változás. Vagyis minden adott a stabil lakáspiaci kereslethez, a nagy kereslet pedig - változatlan kínálat mellett- az árak további növekedését eredményezi.

Mikor lesznek olcsóbbak a lakások? Meddig érdemes kivárni?
Az új lakások ára jelentősen emelkedett az elmúlt években. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint 2016 elején még 550 ezer forint alatt mozgott az új társasházi lakások átlagos ára Budapesten, miközben 2018 elején már csak átlagosan közel 720 ezer forint/négyzetméteres áron juthattak szabad lakáshoz a vevők.

Az előzőekben említett kedvező gazdasági körülmények természetesen az új lakások keresletére is pozitívan hatnak, az eddig bővülő kínálat pedig a kedvezményes áfakulcs időszakának végéhez közeledve pedig csökkenhet, így a kereslet és kínálat szabályainak megfelelően az árak biztosan nem fognak mérséklődni.

A kérdés tehát az, hogy a piaci fordulat mikor következik be, és hogyan készüljünk fel rá. A mikort sajnos nem tudjuk megmondani, de az biztosnak tűnik, hogy nem a következő 1-2 évben, így nem érdemes erre várni a lakásvásárlással, hiszen addig még további jelentős drágulás állhat előttünk. Azt már azonban sokkal inkább meg tudjuk mondani, hogy miként készüljünk arra, hogy egy negatív lakáspiaci ciklusban se veszítsünk sokat az ingatlanunkon.

Mikor lesznek olcsóbbak a lakások? Meddig érdemes kivárni?

De mi ebből a tanulság?

Az ingatlanpiac nagyon pörög, sokan gondolják úgy, hogy most van itt az ideje költözni, vagy ingatlanba fektetni a pénzüket. Még mindig sok új fejlesztéssel találkozunk. Nincs hiány izgalmas új fejlesztésekből, a használt lakások piaca is gyors mozgásokat mutat.

Jól mutatja a helyzetet, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a közelgő LAKÁS 2018 kiállítás iránt is. A szervezők tájékoztatása szerint a Millenárison a legnagyobb fejlesztők legújabb projektjeikkel lesznek jelen május első hétvégéjén, mint például a Metrodom Park, a Metrodom Panoráma, vagy a City Home, és olyan exkluzív fejlesztéseket is bemutatunk, mint az Emerald Residence, a Németvölgyi Residence, a Danubio Budapest, a BudaPart vagy a Harsánylejtő Kertváros. Természetesen az ingatlanközvetítői piac vezető szereplői - az Otthon Centrum, a Duna House, vagy az OTP Ingatlanpont - is kiállítják majd teljes adatbázisukat.

(x)
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01