Prémium

Ismerd meg hazánk legjobb 100 borát (x)

PR cikk
A szeptember 5-én megjelent Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazint az a szándék hívta életre, hogy hozzájáruljon a legjobb magyar borok népszerűsítéséhez, a fogyasztóknak pedig igazodási pontot nyújtson a borválasztásuk során. A szeptember 21-én megrendezésre kerülő Winelovers 100 Nagykóstolón a kiadványban szereplő borok mellett további 70 bort hoznak el hazánk legjobb borászai.

Miközben a könnyedebb tételek is bekerültek a listára, vagyis a  magazin segítséget nyújt akkor is, ha valaki a középső polcról választana bort, az azonos szakmai gyökerekből táplálkozó zsűri koherens tudáshalmaza garantálja, hogy valóban az arra méltó borok kerültek be a Winelovers 100-ba – mondja Bálint László nemzetközi borakadémikus, a bizottság elnöke a teszt kapcsán.

A legjobb 100-ból a szeptember 21-én a Corinthia Hotel Budapestben megrendezésre kerülő Winelovers 100 Nagykóstolón közel 75-öt kóstolhatnak meg egyetlen jegy áráért az érdeklődők. A kiállítók a „győztes” tételeiken kívül további kiváló boraikat is elhozzák. Ingyenes Pop-Up Kurzusok keretében a pincészetek képviselőinek jelenlétében bemutatkozik a Winelovers 100 győztes bora, a teszten a legsikeresebben szerepelt badacsonyi Varga Pince, valamint egy válogatás a teszt legjobb vörösboraiból.

Fotó: Szomdits Balázs

A Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin idén megújult formátumban és az előző évinél nagyobb terjedelemben, 144 oldalon kerül az olvasók el. Bár középpontjában a száz legkiválóbbnak ítélt bor listája és részletes leírása áll, a magazin 11, hazánkban kiemelt figyelmet érdemlő kategória (pezsgő; illatos fehérbor; olaszrizling; furmint; késői szüretelésű édes bor; aszúbor; rozé; kékfrankos; bikavér; bordói házasítás; Villányi Franc) legjobbjait is bemutatja annak érdekében, hogy az olvasók a lehető legteljesebb képet kapják a magyar borokról. A toplistákon kívül izgalmas és friss anyagokkal jelenik meg jelenik meg. A zsűri elnökének felkért Bálint László mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magazin Mautner Zsófia segítségével körüljárja a magyar bor és gasztronómia kapcsolatát, betekintést enged a Michelin-csillagos magyar éttermek borkoncepciójába és elrepít a világ legizgalmasabb bormúzeumaiba. A könnyedebb témák között megtalálni Ördög Nóra műsorvezető boros vallomását, valamint egy írást az éppen generációváltáson áteső hazai pincészetekről.

„A Legjobbak, a Legjobbaktól, a Legjobbaknak: vagyis Borok, Borászok, Borkedvelők különleges találkozása ez a kiadvány. Reméljük, hozzájárulunk ahhoz, hogy a tételek közül minél több jöjjön szembe a fogyasztókkal hazai üzletekben, kereskedésekben, szakboltokban, rendezvényeken, vagy éppen születésnapi ajándékként” – ajánlja a kiadványt az olvasók figyelmébe Tábor István Winelovers márkatulajdonos, a kiadvány főszerkesztője.

Az első említett lehetőség a borokkal való találkozásra szeptember 21-én 14 órától lesz a Corinthia Hotel Budapestben (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49) a Winelovers 100 Nagykóstolón.

Kérdések és válaszok

Miért a Winelovers?

A Winelovers szakmai csapata otthonosan mozog a magyar borok világában; az általuk rendezett nagykóstolókat megelőző borteszteken kívül ők szervezték és bonyolították le a 100 legjobb magyar bor kóstolóját 2016-ban és 2017-ben, tervezték és szerkesztették a kiadvány tartalmát, 2018 óta pedig a Winelovers 100 – A legjobb magazint teljes egészében ők gondozzák.

Fotó: Gellér Anna

Milyen tételek kerültek a zsűri elé?

A legszélesebb merítés érdekében a 2018. július 1. - 2019. június 30. között lezajlott mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a zsűritagok elé. Az ajánlást azért tartották fontosnak, mert így olyan termelők és borok is esélyt kaptak a megmérettetésre (és egyben visszajelzést is), amelyek a borversenyeken nem indulnak, mégis a legjobbak között lehet a helyük. Nevezési díj nem volt; a termelőktől egy, a bor legfontosabb adatait tartalmazó adatlap kitöltését és a forgalomba hozatali engedély másolatát kérték csupán a borok mellett.

Kik bíráltak?

A zsűri tagjai WSET diplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok, borászok, neves és elismert sommelier-k; közülük többen a Borkollégium oktatói.

Zsűritagok: Bálint László (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA társalapítója, a Borkollégium oktatója, a zsűri elnöke), Kielmayer Kristian (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakíró, a Borkollégium oktatója), Konkoly Mihály (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője), Mészáros Gabriella (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója), Szakács-Orha Imre (DipWSET, Master of Wine hallgató, a WINB Development Association alapítója), Petzold Attila (okleveles élelmiszermérnök, párlatszakértő, borász, a Borkollégium oktatója), Ádám Előd (nemzetközi borakadémikus, Master of Wine hallgató, oktató), Sue Tolson (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakértő, borszakíró és fordító), Hidegkúti Gergely (szőlész-borász), Harmath Csaba (AIWS hallgató, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója), Kollár Mariann (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója), Piskor Fanni (szőlész-borász mérnök, WSET 3 okleveles borszakértő, a Borkollégium oktatója), Evans Victoria (Executive Head Sommelier, Caviar&Bull Group of Restaurants), Blazsovszky Péter (Head Sommelier, Babel Budapest), Angerman László (Head Sommelier, Onyx)

Fotó: Gellér Anna

Milyen körülmények között és milyen szempontok alapján zajlott a bírálat?

A két zsűribizottság elé a három kóstolási napon összesen 309 tétel került. A zsűritagok minden tételt vakon kóstoltak és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelték a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstolt. A zsűri tagjainak pontszámait a jegyzőkönyv vezetője az egyes flight-ok (kóstolási blokkok; max. 12 tétel kerül kóstolásra egy flight-on belül) után tételenként, elektronikusan rögzítette. A végső pontszám az egyes zsűritagokról kapott pontok számtani átlaga alapján került meghatározásra. A bírálat 2019 júliusában a Borkollégiumban zajlott, professzionális körülmények között, természetes megvilágítású helyiségben, optimális hőmérsékleten hozzáértő szakemberek szervíze melett.

(x)

Holdblog

Trump klímapánikot hozott a tőzsdén! 

A globális klímavédelmi törekvések tegnap nagy pofont kaptak. Köztudott, hogy Trump hülyeségnek tartja a klímaváltozást és a hagyományos, fosszilis energia híve.   Két sokatmondó idézet

Holdblog

Make forint great again

Már megint forintot támasztunk, a bitcoint azt gyengítjük, de már nem a dzsungelben lakunk! Parázs választási műsorunk már a hanglemezboltokban, jó szórakozást! Milyen platformokon találjáto

Kiszámoló

412 forint egy euró. Maradhat?

Hála a magas forint alapkamatnak, egy ideig még tartotta magát a forint, majd a múlt heti borzalmas gazdasági adatok a szakadékba lökték az árfolyamát, a mai amerikai választások eredménye ped

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a láthatatlan béke, amivel Európa tárgyalóasztalhoz ültetheti Putyint
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Transformation 2024
2024. november 14.
Agrárszektor Konferencia 2024
2024. december 4.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
KonvekPRO-ADS-1200x628