Prémium

Számottevően csökkent a még nem azonosított ügyfelek aránya a Takarék Csoportnál (x)

A Takarék Csoport nagyon sok ügyfele tett eleget átvilágítási kötelezettségének a nyáron. Ez köszönhető a bankcsoport aktív tájékoztató tevékenységének, amelyet egészen az október végi határidőig folytatnak. Aki még nem tette meg, érdemes időben lépnie, mert annak a magánszemélynek és vállalkozónak, aki nem teljesíti ügyfél-átvilágítási kötelezettségét, november elejétől korlátozzák a számlahasználatát.

A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény két éve előírta, hogy a pénzügyi szolgáltatóknak – az eredeti határidő szerint – 2019. június 26-ig teljeskörű átvilágítási adatokkal kell rendelkezniük ügyfeleikről. A határidőt június közepén 2019. október 31-re módosította az Országgyűlés. Annak az ügyfélnek, aki az új határidőig sem teljesíti azonosítási kötelezettségét, pénzügyi intézményének novembertől korlátoznia kell a számlája feletti rendelkezési jogát, nem kezdeményezhet tranzakciókat egészen addig, amíg a hiányzó adatokat nem pótolja.

A Takarék Csoport az érintett ügyfeleknek az értesítést több alkalommal, többféle módon küldte ki. Akik rendszeresen kapnak bankszámlakivonatot, azoknak ahhoz csatolva küldte az értesítést a kötelező ügyfél-átvilágításról: postán, netbankban, e-mailben, mindenkinek azon a csatornán, amelyen a számlakivonatot is megkapja. Aki nem kap kivonatot, annak önálló levélben küldte meg az értesítést a Takarék Csoport. A Takarék Csoport egyes tagjainál telefonon is keresik az ügyfeleket. Folyamatos tájékoztatást nyújt a bankcsoport az elektronikus banki csatornáin (netbank, mobilapp), és honlapjain is.

shutterstock_181395665

A tájékoztatási kampánynak köszönhetően a rövid nyári időszakban számottevően csökkent azok aránya, akik még nem azonosították magukat.

Fontos, hogy aki vállalkozóként és magánszemélyként is rendelkezik bankszámlával, annak mindkét minőségében el kell végeznie az azonosítást.

A Takarék Csoport a vállalkozóknál a nyilatkozati elvet alkalmazza, ezért a tényleges tulajdonos személyéről, a szükséges adatairól nyilatkozniuk kell az ügyfeleknek. Emellett az egyéni vállalkozó, őstermelő és az önálló tevékenységet végző magánszemélyek esetében külön nyomtatványt alkalmaznak az azonosítási adatok rögzítésére. Az ismételt ügyfél-átvilágításra nem lehet megbízást adni, még akkor sem, ha ügyvéd jelenlétében történik a meghatalmazás. Kizárólag közjegyző által hitelesített meghatalmazást fogadhatnak el a pénzintézetek, így Takarék Csoport is.

Amennyiben valaki magánszemélyként érintett, annyi a teendője, hogy számlavezető pénzintézeténél bemutatja a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányait, amelyekről a számlavezető Takarékja fénymásolatot készít, illetve írásban szükséges nyilatkoznia arról, hogy kiemelt közszereplőnek minősül-e.

Vállalkozásként be kell mutatni az azt igazoló, 30 napnál nem régebbi okiratot, miszerint az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása megtörtént, illetve a gazdálkodó szervezetet a cégbíróság bejegyezte.

Amennyiben valaki bizonytalan abban, hogy érintett-e az ügyfél-átvilágításban, vagy bármilyen kérdése van, számlavezető Takarék fiókjában segítséget kaphat az ügyintézőktől, vagy a következő linken.

(x)

100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Lakásvásár a Hungexpón