Prémium

Számottevően csökkent a még nem azonosított ügyfelek aránya a Takarék Csoportnál (x)

PR cikk
A Takarék Csoport nagyon sok ügyfele tett eleget átvilágítási kötelezettségének a nyáron. Ez köszönhető a bankcsoport aktív tájékoztató tevékenységének, amelyet egészen az október végi határidőig folytatnak. Aki még nem tette meg, érdemes időben lépnie, mert annak a magánszemélynek és vállalkozónak, aki nem teljesíti ügyfél-átvilágítási kötelezettségét, november elejétől korlátozzák a számlahasználatát.

A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény két éve előírta, hogy a pénzügyi szolgáltatóknak – az eredeti határidő szerint – 2019. június 26-ig teljeskörű átvilágítási adatokkal kell rendelkezniük ügyfeleikről. A határidőt június közepén 2019. október 31-re módosította az Országgyűlés. Annak az ügyfélnek, aki az új határidőig sem teljesíti azonosítási kötelezettségét, pénzügyi intézményének novembertől korlátoznia kell a számlája feletti rendelkezési jogát, nem kezdeményezhet tranzakciókat egészen addig, amíg a hiányzó adatokat nem pótolja.

A Takarék Csoport az érintett ügyfeleknek az értesítést több alkalommal, többféle módon küldte ki. Akik rendszeresen kapnak bankszámlakivonatot, azoknak ahhoz csatolva küldte az értesítést a kötelező ügyfél-átvilágításról: postán, netbankban, e-mailben, mindenkinek azon a csatornán, amelyen a számlakivonatot is megkapja. Aki nem kap kivonatot, annak önálló levélben küldte meg az értesítést a Takarék Csoport. A Takarék Csoport egyes tagjainál telefonon is keresik az ügyfeleket. Folyamatos tájékoztatást nyújt a bankcsoport az elektronikus banki csatornáin (netbank, mobilapp), és honlapjain is.

A tájékoztatási kampánynak köszönhetően a rövid nyári időszakban számottevően csökkent azok aránya, akik még nem azonosították magukat.

Fontos, hogy aki vállalkozóként és magánszemélyként is rendelkezik bankszámlával, annak mindkét minőségében el kell végeznie az azonosítást.

A Takarék Csoport a vállalkozóknál a nyilatkozati elvet alkalmazza, ezért a tényleges tulajdonos személyéről, a szükséges adatairól nyilatkozniuk kell az ügyfeleknek. Emellett az egyéni vállalkozó, őstermelő és az önálló tevékenységet végző magánszemélyek esetében külön nyomtatványt alkalmaznak az azonosítási adatok rögzítésére. Az ismételt ügyfél-átvilágításra nem lehet megbízást adni, még akkor sem, ha ügyvéd jelenlétében történik a meghatalmazás. Kizárólag közjegyző által hitelesített meghatalmazást fogadhatnak el a pénzintézetek, így Takarék Csoport is.

Amennyiben valaki magánszemélyként érintett, annyi a teendője, hogy számlavezető pénzintézeténél bemutatja a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányait, amelyekről a számlavezető Takarékja fénymásolatot készít, illetve írásban szükséges nyilatkoznia arról, hogy kiemelt közszereplőnek minősül-e.

Vállalkozásként be kell mutatni az azt igazoló, 30 napnál nem régebbi okiratot, miszerint az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása megtörtént, illetve a gazdálkodó szervezetet a cégbíróság bejegyezte.

Amennyiben valaki bizonytalan abban, hogy érintett-e az ügyfél-átvilágításban, vagy bármilyen kérdése van, számlavezető Takarék fiókjában segítséget kaphat az ügyintézőktől, vagy a következő linken.

(x)

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Kiszámoló

DINK: gyerek nélkül, szabadon

Új mozgalom hódít az Egyesült Államokban, a DINK (Dual Income, No Kids). Az ide tartozó párok tudatosan nem vállalnak gyereket, az így felszabadult pénzt és időt inkább magukra fordítják. (B

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek