Prémium

A kukorica idén is jól teljesít (x)

PR cikk
Jó terméssel számolunk, a gazdák továbbra is bíznak a tengeriben
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
kukorica_tabla

Hungrana Kft. Európa meghatározó kukoricafeldolgozó üzemeként a kukorica betakarításának kezdetétől vásárolja fel a gazdáktól a nedves gabonát. A környékbeli gazdálkodók, főleg, akik nem rendelkeznek raktárkapacitással évek óta egyenesen a Szabadegyházán található gyárba szállítják a földekről a kukoricát – mondja Reng Zoltán. Megközelítőleg három hete zajlik a nedves kukorica felvásárlása nálunk, az eddigi tapasztalatok alapján azt mondhatom, hogy az üzembe érkező tengeri minősége jó, ezeddig nem tapasztaltunk semmilyen problémát. Idén is jó termésátlag van kilátásban, az előzetes becslések szerint 8,1 tonna/ hektárral számolhatunk, ami a tavalyi évhez képest kicsivel marad el. Természetesen az ország egyes területein lehetnek eltérések, Békés megye bizonyos területein talán kevesebb a hektáronként hozam. Ha ezek a becslések igaznak bizonyulnak, akkor a közel 950 ezer hektáron megtermelt 7,6 millió tonna kukoricával zárjuk a szezont, amihez még hozzáadódik az áthúzódó készlet, ennek mennyiségét szintén csak sejtjük. Körülbelül másfél-két millió tonna várakozhat még a raktárakban- folytatja a szakember. Hozzáteszi, hogy világszerte árubőség van, ami természetesen a kukorica felvásárlási árára is hatással van. A környező országok, mint Románia vagy Ukrajna ismét rekor vagy rekordközeli termésre számítanak, nagyon magas termésátlaggal számolnak. Franciaországban picit kevesebb termett, de mindenhol jó a hozam.  Amerikára érdemes figyelni, hiszen a tavaszi belvíz miatt elhúzódott, később, már nyáron kezdődött a vetés, ami akkor a felvásárlási, piaci árak felfelé korrigálását eredményezte. Azóta viszont az amerikai jelentések alapján a kukoricahozam mégsem marad el a megszokott átlagtól, de az aratás október vége felé várható, és a piac úgy véli, hogy a hektáronkénti termésátlag valójában kevesebb lesz, mint a becsült mennyiség, így az árak is ehhez igazodva lefelé mentek a nyáron.

shutterstock_643118770k

Összességében bőségesen lesz a kereskedelmi gabonapiacokon áru, ezért érdemes meggondolni, hogy mikor adjunk túl a megtermelt gabonán, illetve meddig érdemes kivárni vele. Hazánkban a tárolókapacitás megoldott, sőt, újabb tárolók épültek/épülnek, de a feldolgozóipar is kiszámíthatóan és folyamatosan vásárolja fel a magyar tengerit. Reng Zoltán szerint a hazai feldolgozóüzemek helyzeti  előnyben vannak, hiszen bőséges gabona áll rendelkezésre és az áru közel van, a szállítási költség jelentősen kedvezőbb, így összességében nagyobb árubiztonságban vannak.  Hungrana vezetője fontosnak tartja elmondani, hogy az idei évben az időjárás tökéletesen kedvező volt a kukoricának, a májusi sok eső a legjobbkor jött, és a nyári meleg sem okozott semmi nehézséget, hiszen légköri aszály nem volt. Tehát a körülmények adottak voltak egy jó évhez. A termésátlagot azonban lehetne még növelni, például az öntözés ennek az egyik alappillére lehetne. A precíziós gazdálkodás szintén nagyban hozzájárulhat a hozam növeléséhez, de ezek komoly anyagi befektetéseket és hosszútávú terveket igényelnek a gazdáktól. Érdemes 5-10 évre előre tervezni, a beruházásokat is eszerint alakítani, és átgondolni, hogy milyen szántóföldi növénykultúrával foglalkozzunk. A kukoricában továbbra is potenciált lát a szakember, hazánk éghajlata továbbra is kedvező, de a klímaváltozás hatásait szükséges lesz mérsékelni.

Köztudott, hogy a Hungrana Kft. igazoltan GMO mentes alapanyagból állítja elő termékeit, mely az előállított termékek esetében előnyt jelent a világpiacon. A cukorpiac jelentős változáson ment és megy keresztül, ehhez minden szereplőnek alkalmazkodnia kell, a cukor árával együtt mozog az izocukor ára is, mely a túltermelés miatt alacsonyabb a megszokottnál. Sok cukoripari cég került az elmúlt időszakban nehéz helyzetbe, vált veszteségessé és várhatóan a kisebbek hamarosan bezárásra kényszerülnek. Cégünk elmondhatja, hogy idén is pozitívban zárja az évet, és stabil szereplői vagyunk továbbra is az izocukor piacnak. Véleményem szerint a jövő év még több változást hoz a cukorpiacon a fent említett okok miatt, a szereplők változni fognak, de 2021-re várhatóan konszolidálódik a piac  – zárja sorait  a vezető.

(x)

koronaviruscoronavirus
szlovakia_koroonavirus
rakéta amerika biden trump elnökválasztás
Akkora vihar készül, amibe beleremeghet a világgazdaság
boltbezárás zárva closed
Új bankadóval riogat Csehország, de nem Magyarországot utánoznák
Föld alatti csövekkel javítanák a szmogos pesti levegőt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
11_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-497692630