NHP Hajrá: kiszámítható és kedvező hitelkonstrukció a kkv-knak (x)
Prémium

NHP Hajrá: kiszámítható és kedvező hitelkonstrukció a kkv-knak (x)

PR cikk
Elindult az MNB kezdeményezésére az NHP program új szakasza.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elindította a Növekedési Hitelprogram (NHP) új konstrukcióját. Ennek részeként már igényelhetők a hazai bankoknál az NHP Hajrá hiteltermékek, amelyek kedvező áron, fix kamatozással nyújtanak segítséget a kis- és középvállalkozásoknak.

A Növekedési Hitelprogramról

Az MNB 2013. június 1-jén indította el a Növekedési Hitelprogramot a mikro-, kis- és középvállalkozások pénzügyi stabilitásának megerősítésére, és a vállalkozások korszerűbbé, versenyképesebbé válásához szükséges beruházások, beszerzések megvalósítására. Az NHP az elmúlt években mind a kkv-k, mind a pénzügyi intézmények által jól ismert és kedvelt hiteltermékké vált, és az elkövetkező időszakban is újra kiemelt szerepet kaphat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek miatt. Az április 20-tól 1500 milliárd forintos keretösszeggel elindított NHP Hajrá konstrukció az egyik legfontosabb eszköze lehet a gazdaság beindításának, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, rugalmasan biztosít olcsó és stabil forrást a kkv szektornak.

1 millió és 20 milliárd forint közötti összegben igényelhetnek hitelt a vállalkozások

Az NHP Hajrá hitelek új beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, támogatás előfinanszírozására és 2020. március 31-én már meglévő – kamattámogatással nem érintett – beruházási hitelek kiváltására egyaránt felhasználhatók. Az NHP korábbi szakaszaihoz képest újdonság, hogy az NHP Hajrá esetében a korábbi 1 milliárd forint helyett már akár 20 milliárd forint is igényelhető egy összegben. A minimálisan felvehető összeg 1 millió forint. A hitel kamata legfeljebb 2,5 százalék lehet, ami a futamidő végéig fix marad.

Az NHP Hajrában már 20 évre is fel lehet venni hitelt a lassabban megtérülő beruházásokra. Eszközvásárlások finanszírozásánál, amelyre lízing formájában is van lehetőség, a pénzügyi intézmények határozzák meg a futamidőt és a törlesztési ütemezést, jellemzően az eszköz amortizációs idejével összhangban, erre vonatkozóan azonban az MNB nem támaszt előírást. A forgóeszközhitelnél és a támogatások előfinanszírozásánál 3 év a maximális futamidő.

NHP hitelt igényelni kizárólag a programhoz csatlakozott kereskedelmi bankoktól és pénzügyi vállalkozásoktól lehetséges. A kihelyezés kockázatát ezek a pénzügyi intézmények viselik, emiatt az egyes bankok alkalmazhatnak korlátozó feltételeket, és egyedileg bírálják el a hiteligényt.

Ami közös minden NHP Hajrá terméknél, hogy az igényléseknek a hiánytalan hitelkérelem, illetve a döntéshez szükséges információk beérkezésétől számítva 10 munkanapon belül elbírálásra kell kerülniük. A hitelek lehívásának végső határideje a szerződéskötést követő 3 év, ugyanakkor az első lehívásra másfél éven belül sor kell, hogy kerüljön.

Jó hír az igénylő kkv-knak, hogy hitelbírálati díj és egyéb kezdeti költségek nincsenek, valamint előtörlesztési költséggel sem kell számolniuk, azaz ingyenesen bármikor előtörleszthető a hitel részlegesen, vagy akár teljesen is.

Kik igényelhetnek hitelt és milyen célokra az NHP Hajrá keretében?

Minden magyarországi székhellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozás, amelyben az állam vagy önkormányzat tulajdoni joga nem éri el a 25 százalékot. .

Az NHP Hajrá kedvezményes beruházási hitelét a közvetlenül a működést szolgáló eszközök, berendezések vásárlására, felújítására és kapacitásbővítésre lehet fordítani. Emellett ingatlanvásárlást, -fejlesztést, -felújítást is fedezhet a hitel. Lehetőség van továbbá használt és új haszongépjármű vásárlásra is (lízing és hitel formában), illetve a fő tevékenységben személyszállítással foglalkozó cégek részére használt és új személygépkocsi vásárlásra is .

A konstrukció keretében nyújtott forgóeszközhitelek lényegében szabadon felhasználhatóak, vevőkövetelés és készletfinanszírozáson túl munkaerőköltség fedezésére is szolgálhatnak. Emellett támogatás előfinanszírozásra és hitelkiváltásra is igényelhető forrás.

(X)

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
lidl áruház