Prémium

Ártalmak és lehetőségek (x)

PR cikk
Több, mint egymilliárd ember van a Földön, aki dohányzik, köztük kétmillió honfitársunk. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országok között Magyarország dobogós helyen áll a dohányzók számának tekintetében, ezért előnyös, ha a nemdohányzók is megismerik a témában folytatott kutatások legfrissebb eredményeit.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Egyértelmű és vitathatatlan tény: a leghatékonyabban úgy kerülhetjük el a dohányzás ártalmait, ha egyáltalán nem fogyasztunk dohány- és nikotintartalmú terméket.

Annak, aki dohányzik, mindent meg kell tennie azért, hogy abbahagyja, mert ezzel csökken a legnagyobb mértékben és a leggyorsabban a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedések valószínűsége. További előny, hogy a környezetében élők, családtagok, munkatársak, barátok, ismerősök is mentesülnek a passzív dohányzás káros hatásaitól és a környezetük is komfortosabbá válik. A káros szenvedély abbahagyásával nem érezhető a gyakran a dohányosokat is irritáló füst szaga a ruháikon, a bútoraikon, vagy akár az autójukban.

A dohányfüst több mint 7000 vegyi anyagot – közöttük arzént, formaldehidet, cianidot, ólmot, nikotint és szén-monoxidot – tartalmaz. Ezek közül 93-ról állapította meg az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer– és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, az FDA, hogy káros, vagy potenciálisan káros az egészségre.

Azonban, aki valamilyen okból kifolyólag nem hagy fel ezzel a káros szokással, ma már tájékozódhat és – a technika fejlődésének köszönhetően – több opció közül is választhat. Dönthet úgy, hogy mind önmagát, mind pedig a környezetét alacsonyabb kockázatnak és kevesebb kellemetlenségnek teszi ki, mint a cigarettázás folytatása esetén.

A cigarettánál potenciálisan kevésbé káros alternatívát a különböző füstmentes technológiák jelenthetik. Az égés és füst nélkül működő megoldásokban az a közös, hogy a használatuk során kevesebb toxikus anyag szabadulhat fel, mint a cigarettafüst esetében. Így mind a fogyasztó, mind a környezetében tartózkodók kevesebb mérgező anyagnak lehetnek kitéve.

A lehetőségek száma még a füstmentes kategórián belül is nagy, mert több, különböző megközelítés van, ráadásul még a hasonló elven működő technológiákon belül is óriási különbségek vannak.

Ide, a füstmentes kategóriába tartozik például az e-cigaretta, a nikotinsóval működő, vagy a dohányhevítéses technológia. Az első két esetben a készülék dohány helyett nikotintartalmú folyadék, illetve nikotinsó felhasználásával állít elő nikotinpárát, míg a dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy dohány- és nikotinpára szabaduljon fel, de még ne történjen égés, így nem keletkezik füst sem. Azzal, hogy nincs se égés, se füst, nemcsak a kellemetlen füstszagtól mentesülhetnek a dohányos emberek, valamint a környezetükben tartózkodók, hanem ezzel együtt lényegesen kevesebb káros és potenciálisan káros anyagnak lehetnek kitéve, mint cigarettázás esetén.

A cigarettázás során az elsődleges veszélyforrás az égés, és az égés során keletkező füst. Azonban a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, mivel tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, valamint többek között megemeli a szívfrekvenciát, és a vérnyomást. Ráadásul ezen új technológiák használatának hosszú távú hatása sem ismert. További kockázatot jelenthetnek a nem megbízható, bizonytalan hátterű forrásból származó eszközök és anyagok is. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy ezek a technológiák nem leszoktató eszközök, ahogy azt sokan tévesen gondolják, azaz használatuk kizárólag a felnőtt dohányosok esetén merülhet fel, amennyiben valamilyen okból nem szoknak le. A brit állami egészségügyi hatóság (PHE) idén tavasszal kiadott közleménye szerint ezek az eszközök az ártalmak csökkentésében játszhatnak szerepet, mivel használójuk a cigarettához képest kevesebb ártalomnak lehet kitéve, de nem leszokást segítő eszközök.

Az ártalomcsökkentés leghatékonyabb módja kizárólag az, ha nem dohányzunk. Ha pedig dohányzunk, az ártalmakat úgy a lehet a leghatékonyabban csökkenteni, ha egyszer és mindenkorra abbahagyjuk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztását.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

(x)

karácsony utca boltok tömeg
pif2020
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
company-gift-cufflinks-skanska[1]