Prémium

Ártalmak és lehetőségek (x)

PR cikk
Több, mint egymilliárd ember van a Földön, aki dohányzik, köztük kétmillió honfitársunk. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országok között Magyarország dobogós helyen áll a dohányzók számának tekintetében, ezért előnyös, ha a nemdohányzók is megismerik a témában folytatott kutatások legfrissebb eredményeit.

Egyértelmű és vitathatatlan tény: a leghatékonyabban úgy kerülhetjük el a dohányzás ártalmait, ha egyáltalán nem fogyasztunk dohány- és nikotintartalmú terméket.

Annak, aki dohányzik, mindent meg kell tennie azért, hogy abbahagyja, mert ezzel csökken a legnagyobb mértékben és a leggyorsabban a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedések valószínűsége. További előny, hogy a környezetében élők, családtagok, munkatársak, barátok, ismerősök is mentesülnek a passzív dohányzás káros hatásaitól és a környezetük is komfortosabbá válik. A káros szenvedély abbahagyásával nem érezhető a gyakran a dohányosokat is irritáló füst szaga a ruháikon, a bútoraikon, vagy akár az autójukban.

A dohányfüst több mint 7000 vegyi anyagot – közöttük arzént, formaldehidet, cianidot, ólmot, nikotint és szén-monoxidot – tartalmaz. Ezek közül 93-ról állapította meg az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer– és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, az FDA, hogy káros, vagy potenciálisan káros az egészségre.

Azonban, aki valamilyen okból kifolyólag nem hagy fel ezzel a káros szokással, ma már tájékozódhat és – a technika fejlődésének köszönhetően – több opció közül is választhat. Dönthet úgy, hogy mind önmagát, mind pedig a környezetét alacsonyabb kockázatnak és kevesebb kellemetlenségnek teszi ki, mint a cigarettázás folytatása esetén.

A cigarettánál potenciálisan kevésbé káros alternatívát a különböző füstmentes technológiák jelenthetik. Az égés és füst nélkül működő megoldásokban az a közös, hogy a használatuk során kevesebb toxikus anyag szabadulhat fel, mint a cigarettafüst esetében. Így mind a fogyasztó, mind a környezetében tartózkodók kevesebb mérgező anyagnak lehetnek kitéve.

A lehetőségek száma még a füstmentes kategórián belül is nagy, mert több, különböző megközelítés van, ráadásul még a hasonló elven működő technológiákon belül is óriási különbségek vannak.

Ide, a füstmentes kategóriába tartozik például az e-cigaretta, a nikotinsóval működő, vagy a dohányhevítéses technológia. Az első két esetben a készülék dohány helyett nikotintartalmú folyadék, illetve nikotinsó felhasználásával állít elő nikotinpárát, míg a dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy dohány- és nikotinpára szabaduljon fel, de még ne történjen égés, így nem keletkezik füst sem. Azzal, hogy nincs se égés, se füst, nemcsak a kellemetlen füstszagtól mentesülhetnek a dohányos emberek, valamint a környezetükben tartózkodók, hanem ezzel együtt lényegesen kevesebb káros és potenciálisan káros anyagnak lehetnek kitéve, mint cigarettázás esetén.

A cigarettázás során az elsődleges veszélyforrás az égés, és az égés során keletkező füst. Azonban a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, mivel tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, valamint többek között megemeli a szívfrekvenciát, és a vérnyomást. Ráadásul ezen új technológiák használatának hosszú távú hatása sem ismert. További kockázatot jelenthetnek a nem megbízható, bizonytalan hátterű forrásból származó eszközök és anyagok is. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy ezek a technológiák nem leszoktató eszközök, ahogy azt sokan tévesen gondolják, azaz használatuk kizárólag a felnőtt dohányosok esetén merülhet fel, amennyiben valamilyen okból nem szoknak le. A brit állami egészségügyi hatóság (PHE) idén tavasszal kiadott közleménye szerint ezek az eszközök az ártalmak csökkentésében játszhatnak szerepet, mivel használójuk a cigarettához képest kevesebb ártalomnak lehet kitéve, de nem leszokást segítő eszközök.

Az ártalomcsökkentés leghatékonyabb módja kizárólag az, ha nem dohányzunk. Ha pedig dohányzunk, az ártalmakat úgy a lehet a leghatékonyabban csökkenteni, ha egyszer és mindenkorra abbahagyjuk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztását.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

(x)

bull
feldman zsolt államtitkár
koronavírus járvány sejt
koronavírus teszt szűrés pcr teszt
virág_barnabás_mnb
koronavírus európa térkép járvány
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
újrahasznosítás hulladék logó