Prémium

Az e-aláírás, mint alternatíva (x)

PR cikk
Ma már senkit sem ér meglepetésként, ha hivatalos ügyintézés során egy képernyőn kell aláírnia egy-egy dokumentumot, az átlagember mégis, meglepően keveset tud az e-aláírásról. Most címszavakban, közérthetően megpróbáljuk összefoglalni a tudnivalókat.
e-alairas_slider

Kezdjük a legfontosabbal. Az “elektronikus aláírás” jogilag mind Európai Unió által (eIDAS rendelet) mind a Magyar törvények által (137/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet) elfogadott fogalom.

Olyannyira, hogy a magyarországi személyi igazolvány is tartalmaz egy “minősített” elektronikus aláírást, amit a megfelelő hardverrel lehet leolvasni. Ez azonban sokszor macerás, az ilyen aláírás nem szolgálja ki a piaci elvárások által támasztott kényelmi és hatékonysági igényeket.

A “fokozott biztonságú” e-aláírások, hasonló garanciát nyújtanak az aláíró személyét illetően, mégis sokkal egyszerűbben használhatóak. Egy Wacom aláíró eszköz az aláírás képén kívül számos biometrikus és nem biometrikus adatot is rögzít, mint a kézírás sebessége vagy a toll dőlésszöge. Ez az oka, hogy hivatalos helyeken és ügyfélszolgálati pontokon egyre többször látni hasonló megoldást.

Szintén “fokozott biztonságú” aláírásnak számítanak a megfelelően ellenőrzött szoftveres megoldások is, mint például az Adobe Sign. Az “egy kattintásos”, szoftveres aláírások mögött egy tanú, egy úgynevezett bizalmi szolgáltató áll, aki az úgynevezett “gyökér szolgáltatótól” kapott jogával élve elektronikus tanúsítvánnyal garantálja az aláíró személyét, aki így az otthona kényelmében hitelesíthet egy dokumentumot.

Ilyenkor nem történik tényleges “fizikai” aláírás, a dokumentum mégis hiteles lehet, sőt akár egy aláírási sorrend is definiálható, amiben az egyik aláírás megléte a soron következő aláírás feltétele. Természetesen az aláírás ez esetben is tartalmaz extra információkat, például az aláírás helyszínét, az aláíró fiókadatait vagy éppen az IP címét.

Mivel az így keletkezett “aláírás” szerves része maga a dokumentum is, az elektronikus aláírás minden különböző dokumentumban másmilyen lesz, viszont egy már aláírt dokumentum másolatai továbbra is hitelesek lesznek.

Mind a Wacom digitális aláíró táblák, mind az Adobe Sign szolgáltatása elérhető Magyarországon, hivatalos magyar forgalmazótól. Az utóbbi ráadásul remekül kiegészül az Adobe Acrobat DC szolgáltatásával, ami segíti a dokumentumok katalogizálását és indexelését.

Olejnyik Attila, Web és Multimédia szakértő, Trans-Europe Zrt.

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13