Költséghatékony megoldások az energia-veszélyhelyzetre (x)
Prémium

Költséghatékony megoldások az energia-veszélyhelyzetre (x)

PR cikk
Máig kevesen tudják, de a mai modern klímaberendezések a nyári hőségben rendkívül hasznos hűtő funkciójuk mellett kiválóan, ráadásul költséghatékonyan alkalmasak fűtésre is. Az augusztus 1-től hatályba lépő gázáremelkedés pedig tovább növelheti a klímával való fűtés, vagy kiegészítő fűtés versenyképességét.

A háztartások számára az energia-veszélyhelyzet sok fejtörést okoz, hiszen a Magyar Közlönyben július 21-én megjelent rendeletek értelmében idén augusztus 1-től mérési pontonként villamosenergiánál 2523 kWh/év, míg földgáznál 1729 m3/év átlagfogyasztás felett jelentősen megemelkednek a tarifák.

A fűtési megoldásokat figyelembe véve az árak emelkedése a földgáz esetében a legjelentősebb, mivel amíg az áram átlagfogyasztás felett 36 Ft/kWh helyett nagyságrendileg a duplájára 70,1 Ft/kWh-ra emelkedik, addig a gáz 102 Ft/m3 helyett több mint hétszeresére, 747 Ft/m3-re.

Ez egy átlagos, 116 m2-es, jól hőszigetelt családi ház éves gázfogyasztását 2200 m3-rel kalkulálva, hozzávetőlegesen 300.000 forintos költségnövekedést is eredményezhet.

Augusztus elseje után tehát kifejezetten jól járnak azok, akik nagy hatásfokú hőszivattyús technológián alapuló, vagy megújuló energiaforrásokból kiépített rendszerekkel fűtik részlegesen, vagy teljes egészében otthonukat.

Klímaberendezés légkondicionáló klíma Aux

Ezt hivatott segíteni az úgynevezett H tarifa díjszabás is, mely 2010 óta érhető el hazánkban.

A H tarifának köszönhetően fűtési szezonban (okt.15 – ápr.15) a hőszivattyúkkal és/vagy klímákkal fűtő lakossági felhasználók kedvezőbb díjakon juthatnak villamos energiához. A H tarifa igénylése az áramszolgáltatóknál lehetséges, de kizárólag az előírásoknak megfelelő hatékonyságú, vagy megújuló energiával üzemelő berendezésekre igényelhető, melyekhez a szolgáltató külön mérőórát épít ki.

Fontos, hogy a rendelet alapján H tarifa esetén fogyasztástól függetlenül és korlátlan mennyiségben, változatlanul 36 Ft/kWh áron vételezhető az energia.

A kedvezményes áram gyakorlati felhasználásának egyik legegyszerűbb módja a klímaberendezések használata, mivel a korszerű légkondicionálók működésüket tekintve, nagy hatásfokú levegő-levegő hőszivattyúk.

Egy klasszikus villamos fűtéses megoldásnál 1 kWh energiából nagyságrendileg 1 kWh-nyi hőenergiát tudunk előállítani. Ezzel szemben a klímák hőszivattyú elvének köszönhetően fűtés üzemmódban a hőátadó hűtőközeg segítségével rendkívül hatékonyan képesek „beszivattyúzni” a hőt a külső térből a belső térbe. A fűtési hatékonyság mérőszáma a légkondicionálóknál az SCOP érték, ami azt mutatja, hogy 1 kWh villamosenergiából átlagosan hány kWh-nyi hőenergiát tud előállítani. Esetünkben pl. az AUX Delta 2 modell 3,5 kW-os kivitelénél az SCOP érték 4,03, azaz 1 kWh villamosenergiából hozzávetőlegesen 4 kWh-nyi hőenergiát képes előállítani, ami négyszeres hatékonyságot, nyereséget jelent a klasszikus villamos fűtőberendezésekhez képest, de egy jól megtervezett rendszerrel a gázfűtéses rendszereknél is jóval kedvezőbb értékeket kaphatunk.

Ez a hatékonyság már az augusztus 1-i gázáremelés előtt is minimum 10-15%-os megtakarítást jelentett, azonban a mostani meghétszereződött gázárnál az előbbi példára vetítve egy 116 m2-es családi ház egész éves fűtése klímával akár harmadannyiba is kerülhet, mint gázkazánnal.

Klímaberendezés légkondicionáló klíma Aux

Nem szabad megfeledkezni ugyanakkor arról sem, hogy nagy hidegben a klímaberendezések hatékonysága csökken, így egy klímás fűtési rendszer kiépítésekor kiemelt fontosságú a megfelelő rendszertervezés, melyhez szakember közreműködése elengedhetetlen. Már meglévő fűtési rendszer esetén hatékony megoldás lehet az úgynevezett hibrid üzemmód, azaz az eddigi (pl. gázos) rendszerhez kiegészítő fűtésként üzemeltetett légkondicionálók használata. Így egyszerűbben és kisebb beruházással érhető el a kedvezőbb költségszint, mint például a levegő-víz hőszivattyúk esetében, mivel a joggal népszerű levegő-víz hőszivattyús rendszerek elsősorban alacsony hőmérsékletű rendszerekhez alkalmasak (pl. padló-, vagy felületfűtés), a hazánkban legelterjedtebb radiátoros rendszerekhez - melyek magas hőmérsékletű vizet igényelnek - sajnos nem, vagy csak komoly átalakítások árán illeszthetők, ezért ezek a berendezések inkább új építésű ingatlanok esetén jöhetnek szóba.

A 10 év kiterjesztett szavatossággal rendelkező tálcafűtéses AUX Delta 2 légkondicionáló pedig akár -25 fokos külső hőmérséklet mellett is képes fűteni.

Az 1986-ban alapított AUX, mint márka hazánkban még viszonylag újdonságnak számít, hiszen egészen tavalyig kellett várni arra, hogy hivatalosan forgalomba kerüljenek az innovatív, funkciók széles körét felvonultató klímaberendezések a Rotovill Kft-n keresztül, függetlenül attól hogy számos országban évtizedek óta nagy sikerrel teljesítenek ezek a termékek. Az éves 37 milliót szettet meghaladó gyártási kapacitásával az AUX egyike a világ 3 legnagyobb lakossági klímagyártójának, mely garancia a minőségre és az innovációra.

Zárszóként tehát kijelenthető, hogy a modern nagy hatásfokú klímaberendezésekkel történő fűtés a kedvezőbb üzemeltetési költségek miatt egy jó alternatíva lehet fűtésre, vagy akár kiegészítő fűtésre, így kedvező áron biztosítható az otthon melege.

A kiemelten csendes AUX termékek ráadásul egyszerűen telepíthetők és számos olyan funkciót is kínálnak a Wi-Fi vezérléstől egészen az UV sterilizálóval működő Health funkcióig, amelyek tovább fokozzák a felhasználók komfortérzetét.

Ismerje meg Ön is az AUX légkondicionálók termékkínálatát ide kattintva!

Fotó: Aux

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ORLEN toltoallomas 2