Rajtunk is áll, hogy füstmentes-e a város, amelyben élünk (x)
Prémium

Rajtunk is áll, hogy füstmentes-e a város, amelyben élünk (x)

PR cikk
Napjainkban a fenntarthatóság, a környezetünk élhetősége és a költségtakarékossági szempontok egyaránt egybevágnak, amely remélhetőleg új lendületet ad mindhárom terület fejlődésének. A Füstmentes Városért kampány arra kíván rámutatni, hogy egy kis odafigyeléssel a mindennapokban komoly előrelépést érhetünk el, és mindez pénztárcánknak és környezetünknek egyaránt javára válhat.

Talán soha nem volt annyira húsba vágó kérdés az energiahatékonyság és az energiával való takarékoskodás, mint manapság, ez pedig új nézőpontot és még erősebb motivációt adhat a füstmentesség kérdéskörének is. A tiszta levegő olyasmi, amit mindannyian magától értetődőnek tartanánk, ám sajnos környezetünkben nem mindig tapasztaljuk azt, hogy valóban füstmentes, jó minőségű levegő áll rendelkezésre.

Városban több a tennivaló – de a lehetőség is

Talán a városi környezet az, amelynél a legnagyobb kihívások állnak előttünk, ha zöld, füstmentes és fenntartható környezetben szeretnénk élni. A távhő erőművei, a jelentős forgalom, általában a koncentrált népsűrűség és az ehhez képest kisebb arányú zöldfelület, a kevesebb fa mind olyan tényezők, amelyek révén a városi levegő a legtöbb esetben nem veheti fel a versenyt a vidéki környezet adottságaival.

Jó hír ugyanakkor, hogy éppen a városi infrastruktúra teszi lehetővé azt, hogy egy kis odafigyeléssel sokat javítsunk ezen.

Ennek lehetőségeit igyekszik minél szélesebb körben megismertetni a Füstmentes Városért kampány, egy olyan edukációs kezdeményezés, amely azt tűzte ki célul, hogy felhívja a figyelmet arra mit tehetünk a mindennapokban azért, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátást.

A korábbi kampányhoz képest az újdonság az, hogy a városi tér és a városlakók vannak a kampány fókuszában, tehát olyan specifikus élethelyzeteket szeretnének a szervezők bemutatni, amelyek kifejezetten a városi élethez kötődnek.

A legjobb, ha nem is szennyezünk

A füstmentes környezet, a tiszta levegő biztosításának lehető legjobb módja az, ha a szennyező anyagokat nem is engedjük a levegőbe, vagy legalábbis arra törekszünk, hogy ebből minél kevesebbet bocsássunk ki a tevékenységeink, a mindennapi életünk során.

Már néhány százaléknyi spórolás is sokat számít mind az egyén, mind a kisebb és nagyobb közösségek szempontjából.

A városban az egyik legkézenfekvőbb megoldás erre a tömegközlekedés választása – amelyre éppen ezeken a sűrűn lakott területeken nyílik a leginkább módunk. A tömegközlekedés különösen a megnövekedett üzemanyagárak mellett anyagi értelemben is vonzó, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a városon belüli mobilitás minél kevesebb károsanyag-kibocsátással járjon.

Éppen ezért a közösségi közlekedés választása egyaránt jó a pénztárcánknak és a városi levegőnek, és kedvez a klímavédelmi szempontok érvényesítésének is.

Kisebb távolságokra érdemes a kerékpáros közlekedést választani, amelynek a károsanyag-kibocsátása nulla, és a mozgással még egészségünket is védjük.

kerékpár bicikli bicikliút kerékpárút

Ha mindenképp autóval kell mennünk, igyekezzünk elkerülni a dugót, próbáljunk meg csúcsidőn kívül közlekedni, gondosan tervezzük meg útvonalunkat és ha ez lehetséges, többen üljünk egy autóban. Manapság az autók károsanyag-kibocsátása is kisebb, mint évtizedekkel ezelőtt, és elterjedt ma már a start-stop rendszer is, amely legalább a kényszerű dugóban araszolás és a piros lámpáknál várakozás során mérsékli az üvegház-hatású gázok kibocsátását. A füstmentes közlekedésre ma már elérhetők a hibrid- vagy elektromos autók, amelyek helyben történő károsanyag kibocsátása lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos, belső égésű motorral szerelt autóké, vagy bizonyos típusai esetén egyáltalán nincs.

A legjobb, ha nem füstölünk

Bár elsőre nem feltétlenül jut eszünkbe a dohányzás, ha légszennyezésről van szó, de ez a káros tevékenység is hozzájárul a környezeti terheléshez. A cigaretta égése során felszabaduló füst a légkörbe jutva növeli az üvegház-hatású gázokat, ráadásul ebben a füstben közel 7 ezer vegyület van, amely közül 93-ról megállapította az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, hogy káros, vagy potenciálisan káros az egészségre.

Mivel a Földön közel 1,1 milliárd ember dohányzik, így az általuk kifújt füst jelentős mennyiségű károsanyag kibocsátást jelent, nem beszélve az eldobott csikkről, amely a talajt és a vizeinket is szennyezi.

Épp ezért a legjobb, ha minél kevesebben kezdenek el dohányozni, ezért nagyon fontosak a megelőzést szolgáló programok, vagy ha valaki elkezdte, akkor mihamarabb le kell szokni róla.

A leszokást követő első naptól jelentősen csökkenek az egészégügyi kockázatok és a környezeti terhelés is.

Azonban sokan vannak, akik az ismert egészségügyi kockázatok ellenére is tovább folytatják a dohányzást. Nekik érdemes tájékozódniuk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Ahogy az autók esetén is vannak füst nélkül működő alternatívák, úgy a dohányzás esetén is léteznek olyan égés nélkül működő technológiák, amelyek használata lényegesen kevesebb károsanyag-kibocsátással jár.

Fontos tudni, hogy ezek sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely erős függőséget okozó anyag és egyéb káros hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást.

Ezen technológiák hosszútávú hatásait is még vizsgálják. Épp ezért a legjobb megoldás továbbra is kizárólag az, ha egyáltalán nem dohányzunk.   

Nem csak kényelmes, környezetbarát is

A járvány miatt elterjedt home office elsősorban a hatékonyság és a kényelem miatt kerül szóba, de fontos leszögezni, hogy mérsékli a károsanyag-kibocsátást is azzal, hogy nem teszünk meg felesleges utakat a munkahelyünkig és vissza.

Érdemes lehet tehát, amikor csak lehet, otthonról dolgozni.

Hasonló a helyzet az online ügyintézéssel, amelyre szerencsére egyre több lehetőség nyílik napjainkban. Ha nem a személyes megjelenést, hanem az online formát választjuk, azzal nem csak időt takarítunk meg, hanem csökkentjük a károsanyag-kibocsátást is.
home office

Sokat tehetünk végül az üvegház-gázok csökkentése és a tisztább városi levegő érdekében a saját lakásunk tudatos energiafelhasználásával is.

Az észszerű fűtés és nyári hűtés révén nem csak a pénztárcánkat kíméljük, hanem a környezetet is.

Otthonunkat télen elég 22 fokig fűteni, nyáron pedig 26 fokig hűteni. Fontos, hogy átgondoltan szellőztessünk, a nap megfelelő szakában, és míg nyáron az árnyékolás fontos, télen lehetőleg engedjünk be minél több napfényt a lakásba. Talán mondani sem kell, hogy amíg nem vagyunk otthon, addig sem a fűtés, sem a hűtés nem kell, különösen akkor érdemes ezeket a rendszereket takarékra állítani vagy kikapcsolni, ha hosszabb időre megyünk el otthonról.

Ha kíváncsi, hogy mekkora a személyes károsanyag-kibocsátása, akkor töltse ki a füstmentes kalkulátort. További tippekért a mindennapi ártalomcsökkentéssel kapcsolatban pedig látogasson el a dobjle100at.hu weboldalra. (x)

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Fotó: Getty Images

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01