WTinterju
Prémium

Tetra Recart: A Tetra Pak sokoldalú csomagolási megoldása, egyenesen Magyarországról (x)

PR cikk
Vezető élelmiszeripari vállalatként a Tetra Pak alapvető célja, hogy olyan csomagolást hozzon létre, amely megfizethető, mégis modern és biztonságos, így téve elérhetővé mindenki számára az egészséges élelmiszereket. Ilyen kiemelkedő csomagolási megoldás a Tetra Recart kartondoboz is, melyet kizárólag a vállalat magyarországi üzemében gyártanak. A magyar szakértelemmel készült csomagolásról, a budaörsi gyár jelentőségéről és a legújabb multicolour printing technológiáról Wojciech Tatar, a Tetra Pak Kelet-Európáért felelős Tetra Recart menedzsere mesélt nekünk.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a Tetra Recart, milyen ételek vagy italok tárolására alkalmas?

A Tetra Recart a konzervdobozok szabadalmaztatása óta az egyik legnagyobb áttörés, amit az élelmiszercsomagolásban elértek. A zöldségek, szószok, levesek, gyümölcsök, bébiételek, készételek, állateledelek számára készült kartondoboz egy modern, innovatív és fenntartható csomagolási megoldás, amely képes megfelelni az ügyfelek és fogyasztók igényeinek egyaránt.

Mi inspirálta a Tetra Recart kifejlesztését?

A Tetra Recart története 20 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Svájcban elkészültek a legelső, kereskedelmi célra gyártott prototípusok. Az új termékkel vállalatunk alapvető terve az volt, hogy az élelmiszerek számára egy versenyképes és magas minőségű csomagolási alternatívát biztosítson a konzervdobozokkal szemben.

Milyen előnyöket kínál a Tetra Recart a partnerek számára a hagyományos csomagolási lehetőségekkel, például az alumíniumdobozokkal és az üvegekkel szemben?

A forradalmi Tetra Recart a partnerek praktikusságra, költséghatékonyságra és fenntarthatóságra vonatkozó komplex elvárásaira szolgál sokoldalú, innovatív megoldásként. Négyszögletes formájának köszönhetően akár 40%-kal kevesebb helyet foglal el, mint az alumíniumból vagy üvegből készült versenytársai, változatos méretei által pedig ideális családi és egyadagos kiszerelésekhez egyaránt. A csomagoláson hőkezelési technika is alkalmazható, amely biztosítja, hogy bontatlan formában az ételek eredeti minőségükben akár két évig is eltarthatóak legyenek. A Tetra Recart teljes élettartamra vonatkozó CO2-kibocsátása emellett 81%-kal alacsonyabb, mint az alumíniumdobozoké, s négyszer kevesebb fosszilis hulladékot hagy maga után. A csomagolás pedig mintegy 70%-a kartonból készül, amely megújuló és felelősen kezelt, FSC™ tanúsítvánnyal rendelkező erdőkből és más ellenőrzött forrásokból származik.

A fogyasztók hogyan vélekednek a Tetra Recart csomagolásról?

Friss kutatásaink szerint az emberek 79%-a a Tetra Recart csomagolást részesíti előnyben a hagyományos alumíniumdobozokkal szemben.[1] E pozitív megítélésnek az oka elsősorban a frissesség – magas higiéniai színvonal és tiszta íz a sterilizálásnak köszönhetően -, a kényelem – könnyen nyitható, használható és tárolható csomagolás és éles szélek helyett lézeres perforáció -, valamint a környezetre gyakorolt hatás, vagyis az egészséges és fenntartható termékek biztosítása.

A Tetra Recart kartondobozt kizárólag a vállalat budaörsi gyára szolgáltatja. Miért döntött úgy a Tetra Pak, hogy Magyarországon állítja elő a csomagolást?

10 évvel az első csomagolások elkészítése után született meg a döntés, hogy az addig a folyékony élelmiszerekhez készített Tetra Brik és Tetra Top előállításával foglalkozó magyar gyárban a Tetra Recart gyártását is elkezdik. A Budaörsön található üzem kiváló stratégiai elhelyezkedésének, tengerentúli kapcsolatainak, költséghatékony működésének, a technológiához adott kialakításának, valamint magasan képzett munkaerejének köszönhetően egyértelmű jelölt volt arra, hogy közép-európai központunkká, s a Tetra Recart egyedüli disztribútorává váljon. A gyárból kezdetben Észak-Amerikába, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azonban hamarosan minden kontinensre megkezdődött a termék szállítása.

Jelenleg hányan dolgoznak innovatív csomagolásokon a budaörsi Tetra Pak gyárban?

A budaörsi gyárban jelenleg 260 kollégánk foglalkozik a Tetra Recart kartondoboz és további csomagolási megoldásaink gyártásával. Míg 80%-uk operátorként technikusként és logisztikai munkatársként, addig 20%-uk mérnöki és más támogatói funkciókat ellátó munkakörben segíti a munkálatokat.

Milyen fejlesztéseket terveznek a gyártási folyamatban? Mi a következő lépés a budaörsi üzem számára?

Folyamatos beruházásainkkal és fejlesztéseinkkel összhangban Budaörsön hamarosan elérhetővé válik új, multicolour printing technológiánk, melynek keretében a korábbi 4-ről 6-ra bővítjük a Tetra Recart csomagolásokhoz használható színek palettáját. Ennek köszönhetően partnereinknek lehetősége nyílik arra, hogy a korábbinál is egyedibb és stílusosabb kartondobozokat tervezzenek termékeik számára.

A csomagolás jövőjét tekintve, milyen trendeket és előrelépéseket lát a Tetra Recart terén?

Jelenlegi megfigyeléseink azt mutatják, hogy a környezetvédelem, fenntarthatóság, logisztika és az e-kereskedelem fejlesztése iránti igények folyamatosan erősödnek, így előreláthatólag egyre több vállalat tér majd át az ilyen típusú csomagolásokra. Ami pedig terveinket illeti, az elkövetkező években is célunk, hogy fenntartsuk a Tetra Recart magas színvonalát, miközben folyamatosan csökkentjük termelési veszteségeinket és növeljük eladásainkat. Ehhez továbbra is a fejlesztések kultúrájára támaszkodunk, amely a kartondoboz két évtizeddel ezelőtti bevezetése óta a legfőbb eszközünk.

[1] Tizenkét kvantitatív kutatás, melyet 2014-2018 között végeztek, 2970 válaszadó bevonásával.

(x)

budapest-kelebia
tőzsde
zelenszkij-orban
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio
nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
02 Karbonsemleges adagolók (Fotó - Essity)