Tetra Recart: A Tetra Pak sokoldalú csomagolási megoldása, egyenesen Magyarországról (x)
Prémium

Tetra Recart: A Tetra Pak sokoldalú csomagolási megoldása, egyenesen Magyarországról (x)

PR cikk
Vezető élelmiszeripari vállalatként a Tetra Pak alapvető célja, hogy olyan csomagolást hozzon létre, amely megfizethető, mégis modern és biztonságos, így téve elérhetővé mindenki számára az egészséges élelmiszereket. Ilyen kiemelkedő csomagolási megoldás a Tetra Recart kartondoboz is, melyet kizárólag a vállalat magyarországi üzemében gyártanak. A magyar szakértelemmel készült csomagolásról, a budaörsi gyár jelentőségéről és a legújabb multicolour printing technológiáról Wojciech Tatar, a Tetra Pak Kelet-Európáért felelős Tetra Recart menedzsere mesélt nekünk.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a Tetra Recart, milyen ételek vagy italok tárolására alkalmas?

A Tetra Recart a konzervdobozok szabadalmaztatása óta az egyik legnagyobb áttörés, amit az élelmiszercsomagolásban elértek. A zöldségek, szószok, levesek, gyümölcsök, bébiételek, készételek, állateledelek számára készült kartondoboz egy modern, innovatív és fenntartható csomagolási megoldás, amely képes megfelelni az ügyfelek és fogyasztók igényeinek egyaránt.

Mi inspirálta a Tetra Recart kifejlesztését?

A Tetra Recart története 20 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Svájcban elkészültek a legelső, kereskedelmi célra gyártott prototípusok. Az új termékkel vállalatunk alapvető terve az volt, hogy az élelmiszerek számára egy versenyképes és magas minőségű csomagolási alternatívát biztosítson a konzervdobozokkal szemben.

Milyen előnyöket kínál a Tetra Recart a partnerek számára a hagyományos csomagolási lehetőségekkel, például az alumíniumdobozokkal és az üvegekkel szemben?

A forradalmi Tetra Recart a partnerek praktikusságra, költséghatékonyságra és fenntarthatóságra vonatkozó komplex elvárásaira szolgál sokoldalú, innovatív megoldásként. Négyszögletes formájának köszönhetően akár 40%-kal kevesebb helyet foglal el, mint az alumíniumból vagy üvegből készült versenytársai, változatos méretei által pedig ideális családi és egyadagos kiszerelésekhez egyaránt. A csomagoláson hőkezelési technika is alkalmazható, amely biztosítja, hogy bontatlan formában az ételek eredeti minőségükben akár két évig is eltarthatóak legyenek. A Tetra Recart teljes élettartamra vonatkozó CO2-kibocsátása emellett 81%-kal alacsonyabb, mint az alumíniumdobozoké, s négyszer kevesebb fosszilis hulladékot hagy maga után. A csomagolás pedig mintegy 70%-a kartonból készül, amely megújuló és felelősen kezelt, FSC™ tanúsítvánnyal rendelkező erdőkből és más ellenőrzött forrásokból származik.

A fogyasztók hogyan vélekednek a Tetra Recart csomagolásról?

Friss kutatásaink szerint az emberek 79%-a a Tetra Recart csomagolást részesíti előnyben a hagyományos alumíniumdobozokkal szemben.[1] E pozitív megítélésnek az oka elsősorban a frissesség – magas higiéniai színvonal és tiszta íz a sterilizálásnak köszönhetően -, a kényelem – könnyen nyitható, használható és tárolható csomagolás és éles szélek helyett lézeres perforáció -, valamint a környezetre gyakorolt hatás, vagyis az egészséges és fenntartható termékek biztosítása.

A Tetra Recart kartondobozt kizárólag a vállalat budaörsi gyára szolgáltatja. Miért döntött úgy a Tetra Pak, hogy Magyarországon állítja elő a csomagolást?

10 évvel az első csomagolások elkészítése után született meg a döntés, hogy az addig a folyékony élelmiszerekhez készített Tetra Brik és Tetra Top előállításával foglalkozó magyar gyárban a Tetra Recart gyártását is elkezdik. A Budaörsön található üzem kiváló stratégiai elhelyezkedésének, tengerentúli kapcsolatainak, költséghatékony működésének, a technológiához adott kialakításának, valamint magasan képzett munkaerejének köszönhetően egyértelmű jelölt volt arra, hogy közép-európai központunkká, s a Tetra Recart egyedüli disztribútorává váljon. A gyárból kezdetben Észak-Amerikába, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azonban hamarosan minden kontinensre megkezdődött a termék szállítása.

Jelenleg hányan dolgoznak innovatív csomagolásokon a budaörsi Tetra Pak gyárban?

A budaörsi gyárban jelenleg 260 kollégánk foglalkozik a Tetra Recart kartondoboz és további csomagolási megoldásaink gyártásával. Míg 80%-uk operátorként technikusként és logisztikai munkatársként, addig 20%-uk mérnöki és más támogatói funkciókat ellátó munkakörben segíti a munkálatokat.

Milyen fejlesztéseket terveznek a gyártási folyamatban? Mi a következő lépés a budaörsi üzem számára?

Folyamatos beruházásainkkal és fejlesztéseinkkel összhangban Budaörsön hamarosan elérhetővé válik új, multicolour printing technológiánk, melynek keretében a korábbi 4-ről 6-ra bővítjük a Tetra Recart csomagolásokhoz használható színek palettáját. Ennek köszönhetően partnereinknek lehetősége nyílik arra, hogy a korábbinál is egyedibb és stílusosabb kartondobozokat tervezzenek termékeik számára.

A csomagolás jövőjét tekintve, milyen trendeket és előrelépéseket lát a Tetra Recart terén?

Jelenlegi megfigyeléseink azt mutatják, hogy a környezetvédelem, fenntarthatóság, logisztika és az e-kereskedelem fejlesztése iránti igények folyamatosan erősödnek, így előreláthatólag egyre több vállalat tér majd át az ilyen típusú csomagolásokra. Ami pedig terveinket illeti, az elkövetkező években is célunk, hogy fenntartsuk a Tetra Recart magas színvonalát, miközben folyamatosan csökkentjük termelési veszteségeinket és növeljük eladásainkat. Ehhez továbbra is a fejlesztések kultúrájára támaszkodunk, amely a kartondoboz két évtizeddel ezelőtti bevezetése óta a legfőbb eszközünk.

[1] Tizenkét kvantitatív kutatás, melyet 2014-2018 között végeztek, 2970 válaszadó bevonásával.

(x)

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019