Data science: EnviMAP - Téradatbanki szolgáltatások (x)
Prémium

Data science: EnviMAP - Téradatbanki szolgáltatások (x)

PR cikk
Magyarországon az iparágak túlnyomó többségében még nem történt meg a digitális transzformáció. Az Envirosense Hungary Kft. a téradatok specialistájaként EnviMAP© brandnév alatt olyan online szolgáltatásokat fejleszt és üzemeltet, ami iparágakra szabott end-to-end megoldásokat kínál és közvetlenül integrálható a vállalati döntéshozatali mechanizmusokba. Az elérhető szolgáltatásokat és a téradatokban rejlő lehetőségeket Dr. Tomor Tamás, az Envirosense üzletfejlesztési igazgatója mutatta be nekünk.

Először tisztázzuk: mit jelent a „téradat” kifejezés?

A digitális térképeket alkotó adatbázisokat nevezzük téradatoknak. Ha az online térképszolgáltatásokra, vagy az autós navigációs alkalmazásokra gondolunk, ezeket már szinte mindenki használja a hétköznapokban anélkül, hogy tudná, valójában téradat-rendszereket használ. De az épületeink és közútjaink, szántóink és erdőink, vagy akár a domborzat – ezek mind-mind téradatok. Ebbe a körbe tartozik minden bennünket körülvevő jelenség (időjárás, közlekedés, infrastruktúra, társadalmi és gazdasági jelenségek), ami földrajzi koordinátákkal jellemezhető.

Hol és hogyan teremt értéket a téradat használata?

Vállalati szlogenünk: Nálunk a térkép – érték!

A téradat végtelen lehetőséget kínál a fizikai környezetünk egzakt megismerésre, elemzésre, szimulációra, tervezésre és monitoringra. Ezek összességét hívjuk adatalapú döntéshozatali mechanizmusnak.

Az alapelv minden esetben ugyanaz: jelenségek és folyamatok térbeli heterogenitását modellezzük úgy, hogy különböző térképi méréstechnikai módszerekkel megmérjük azokat, majd strukturált térinformatikai adatbázisokba rendezve kiértékeljük és visszacsatornázzuk a döntési rendszerekbe. Természetesen mindezt igyekszünk minél jobban automatizálni, amihez egyre nagyobb mértékben használjuk a mesterséges intelligencia lehetőségeit.

Az értékteremtésre egyszerű példát mondok: egy épület tetőhéjazatának cseréje egy felméréssel kezdődik. Az ács/tetőfedő szakember kimegy a helyszínre és leméri a tető méreteit, majd ez alapján kiszámolja az anyagszükségletet és a munkaidejét, végül ezekre alapozva kalkulálja ki a költségvetést és készít ajánlatot. Ez az előkészítő folyamat több órás helyszíni munkát, logisztikai időt és természetesen költséget jelent, az előállított ajánlat pedig becsléseket is tartalmaz. Az EnviMAP© Tető szolgáltatásunkon keresztül szinte azonnal eléri az adott épületre vonatkozó tetőadatokat, így nemcsak olcsóbbá válik a tervezés, de jelentősen hatékonyabbá is, hiszen a megtakarított időben közvetlen értékteremtéssel (kivitelezéssel) tud foglalkozni. Ezzel egy folyamat automatizálttá válik, a hasznok gyorsan realizálódnak, a tényadatokból készült ajánlat pedig jelentősen csökkenti a tévedés lehetőségét.

Ugyanez a hatás kiemelten igaz regionális és országos léptékben, ahol a hasznok a számossággal egyenes arányban kumulálódnak, ráadásul jobban érvényesül az automatizálásban rejlő hatalmas erő. A mi értékteremtésünk alapját a nagy részletességgel megmért naturáliák jelentik, amiből akár országos szintű értékeléseket, folyamatokat tudunk építeni.

Tudna mondani példát országos léptékű alkalmazásra?

Erre két példát is mondok. Az ESG kockázatok pontos ismerete egyre hangsúlyosabb a vállalati működésben. Teljesség igénye nélkül ilyen az aszály, a belvíz, az árvíz, a települési villámárvíz, vagy a viharok előfordulásának kockázata. Mi ezeket a kockázatokat számszerűsítve, naturáliák részletes méréséből építkező adatbázisainkból állítjuk elő az ország teljes területére, vagy akár egy vállalati telephelyre vonatkozóan.

A másik példa mezőgazdasági vonatkozású. Az országban lévő kb 4,5 millió hektár szántóterületen számos növényi kultúra fordul elő. A nagypontosságú országos vetésszerkezeti térképünk alapján minden kultúrnövény vetésterületét (fajt és területméretet) pontosan azonosítjuk már 5 éve, így egyszerűen kinyerhetőek az országos vetésterületi értékek vármegyei, járási, vagy akár üzemi szinten is. Ugyanez igaz a terméshozamok prediktált volumenére, a növénykárok előfordulására, vagy akár egy szántó naturália-alapú értékelésére idősorosan is.

Envirosense_aszalyterkep_1500px

Hogyan lehet hozzáférni ezekhez a téradatokhoz és a ráépülő szolgáltatásokhoz?

A felületeinken egyrészt téradatokat szolgáltatunk de azokra épülő end-to-end online szolgáltatásokat is működtetünk. A központi EnviMAP© szolgáltató oldalt (ami a https://envimap.hu címen érhető el) kifejezetten térinformatikai és geodéziai munkát végző szakemberek számára hoztuk létre. Erről az oldalról légi LIDAR technológiával végzett felmérésünkből származó térinformatikai termékekhez lehet hozzájutni. A már említett EnviMAP© Tető és EnviMAP© Erdő oldalakon kívül banki, biztosítói szolgáltatásokat is üzemeltetünk. A mezőgazdálkodással foglalkozó ügyfeleink számára az EnviMAP© Agro és az EnviMAP© Riasztás felületeken keresztül küldünk a termőföldjükre vonatkozó naprakész információkat.

A közelmúltban publikáltuk a Magyar Napelem Napkollektor Szövetséggel és a Solar ViewPoint Kft-vel közösen létrehozott www.napenergiaterkep.hu oldalt, ahol már közel 100 hazai településre napenergia potenciál értékek érhetőek el épületekre kiszámítva - díjmentesen. Természetesen részletesebb kalkulációk, tervek is megrendelhetőek ezen a felületen keresztül.

Érdekes online térképes szolgáltatásunk az EnviMAP© Temető, amit egy iparági partnerünkkel, a Memorial Szoftver Kft-vel, annak ügyviteli rendszerének részeként üzemeltetünk. Ez a szolgáltatás nemrég kapott jelentős hazai publicitást a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely térképének publikálása révén.

Milyen adatokból dolgozik az EnviMAP©?

Légi és űrtávérzékelési eljárásokkal előállított saját adatbázisaink alkotják a téradatbankot. Ez nemcsak hagyományos képi adatokat, ortofotókat, vagy multispektrális űrfelvételeket, hanem légi geodéziai mérésekkel előállított geometriai adattömeget és radarfelvételeket is jelent. Ezt a nagytömegű adathalmazt többnyire saját fejlesztésű célszoftverekkel és mesterséges intelligencia segítségével értékeljük ki.

Mit tanácsol a vállalatvezetőknek, miben van a téradatok esszenciája a vállalati működés szempontjából?

Újabb példát idézek: a futárszolgálatok napi problémája, hogy a keresett címet a futár nehezen találja meg, mert az ügyfél által megadott cím alapján nem tudja azonosítani az épületet. Ennek oka, hogy a címek nem feltétlenül a helyes koordinátára mutatnak, így a navigáció (ami koordináta alapján működik) nem képes megfelelően navigálni. Az EnviMAP© olyan megoldást kínál, ami beépül a megrendelési folyamatba és pontos koordinátát eredményez. Ezzel nemcsak felgyorsul és pontosabb, vagyis olcsóbb lesz a kiszállítási folyamat, hanem térben pontos BI alkalmazásokra is megnyílik a lehetőség.

Ezen a példán keresztül is látszik, hogy a téradatok használata nem bonyolult, kész megoldásaink vannak akár a folyamatos KPI monitoring és dashboard funkciókig kivezetve.

Az iparágak és vállalatok többségére általánosságban érvényes, hogy a földrajzi térben végzik a tevékenységüket. Telephelyeik vannak, működési területük, ügyfeleik, akik az ország különböző részein találhatóak. Minden térbeli egység (telephely, útvonal, ügyfél, tereptárgy, műszaki objektum) leíró adatokkal jellemezhető, amik megadják az adott objektum jellegét, minőségét, mennyiségét. Mi mindezeket az információkat nemcsak mérések alapján számszerűsítjük, hanem nagy pontossággal térképre is rakjuk. Ha ezt a műveletsort a teljes portfólióra elvégezzük, megkapjuk a működésünk térbeli modelljét. Innentől már „csak” a működés optimalizációja van hátra; térben (ha úgy tetszik térképen) modelleznünk kell a folyamatainkat, ha kell, akkor újra kell őket tervezni, szcenáriókat készíteni. Az erre épülő döntések pedig pénzügyi hasznokat hoznak akár már rövid távon is.

(x)

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019