Körforgásos gyártás, pazarlásmentes tervezés:  a higiéniai piacon nem csak üres jelszó a fenntarthatóság (x)
Prémium

Körforgásos gyártás, pazarlásmentes tervezés: a higiéniai piacon nem csak üres jelszó a fenntarthatóság (x)

PR cikk
Nemcsak Superbrand, „zöld Superbrand” lenne a 12. alkalommal díjazott Tork

A vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezettudatos működésre, és ebben kulcsszerepet játszhat a higiéniai termékek beszerzése. Az iparág vezető vállalatának professzionális márkája, a Tork partner a zöld törekvésekben – és mindezt az üzleti környezet is díjazza. A magyar higiéniai piacon három évtizede jelen lévő Tork az idén már tizenkettedik alkalommal érdemelte ki a kiváló magyarországi márkákat elismerő Superbrands díjat.

01 Tork Superbrands (Fotó - Téglásy Dani)

A fogyasztók és a munkavállalók részéről is egyre nagyobb nyomás hárul a vállalatokra azért, hogy több figyelmet fordítsanak a környezettudatos működésre. Egy 2022-es felmérésben a vendégek 90%-a mondta azt, hogy az éttermek fenntarthatósága fontos számára[1]. Az Essity hét országban elvégzett kutatása pedig arra derített fényt, hogy a dolgozók 78%-a szerint munkáltatója többet is tehetne az iroda fenntarthatóbb működéséért, az emberek 66%-a pedig új munkahely keresésekor már a környezettudatosság terén kivívott hírnevük alapján is mérlegeli a cégeket[2].

A fiatal generáció elvárja a környezettudatosságot

A vállalatok a beszállítóktól is elvárják, hogy vegyék figyelembe a környezetvédelem szempontjait. Az a terület pedig, ahol minden étterem, iroda vagy bevásárlóközpont sokat tehet a fenntarthatóságért, a higiénia. A vállalatok számára a papíradagolók vagy tisztítószerek beszerzésekor már nemcsak a tisztaság vagy a praktikus kialakítás a szempont, hanem a környezettudatosság is. Mindez pedig főszerepet játszott abban, hogy a Tork november végén már 12. alkalommal vehette át a legkiválóbb magyarországi márkáknak járó Superbrands elismerést.

03 Sipos Norbert és Nagy Géza (Fotó - Téglásy Dani)

Célunk, hogy ne pusztán Superbrand, hanem zöld Superbrand legyünk – mondta el az díj átvétele után Nagy Géza, a Tork kereskedelmi igazgatója. – A fenntarthatóság számunkra nemcsak jelszó, divat, hanem évek óta tartó üzleti koncepció és termék stratégia: az Essity korábbi anyacége, az SCA svéd erdészeti vállalat Európa legnagyobb erdő-magántulajdonosaként a kezdetektől fontosnak tartja a fenntartható gazdálkodást. Számomra családapaként is fontos, hogy a bolygót megőrizzük a következő generációnak, és a gyerekeim számon is kérik rajtam, hogy munkám során mit teszek a környezetért.

Nemcsak beszélnek a fenntarthatóságról

A Tork anyacége, az Essity idén ismét platina besorolást kapott az EcoVadis fenntarthatósági minősítő cégtől, amelynek vizsgálatában a vállalatok felső 1 százalékában teljesített. Az Essity számos gyakorlati lépést is tesz azért, hogy a környezettudatosság ne csak a divatos jelszavak szintjén jelenjen meg a működésében.

Fontos, hogy ne csak beszéljünk ökológiai lábnyomunk csökkentéséről, hanem érdemi intézkedésekkel és valóban környezetbarát termékekkel valósítsuk meg – tette hozzá a díj átvételét követően Tápai Dezső, a Tork értékesítési igazgatója. – Azért sem tudunk mellébeszélni, mert vevőink azt várják el, hogy a higiénia kézzel fogható és jelentésekben számszerűsíthető módon járuljon hozzá saját fenntarthatósági céljaik megvalósításához, ez ugyanis ma már fontos versenyelőny és fogyasztói elvárás is egyben.

A környezetvédelem már a tervezés során hangsúlyos szempont. Az olyan rendszerek, mint a Tork SmartOne® vagy a Tork Reflex® a papírfogyasztás akár 40%-os csökkentését is lehetővé teszik kialakításuknál fogva, mivel a felhasználó képes csak egyetlen lapnyi toalettpapírt vagy törlőkendőt kivenni belőlük, elkerülve a felesleges pazarlást. Az idei évtől kezdve szén-dioxid-semleges tanúsítvánnyal rendelkező adagolókat is kínál a vállalat: a 27-féle karbonsemleges adagoló gyártásához igazoltan megújuló villamos energiát használnak.

04 Nagy Géza és Laposa Bence (Fotó - Essity)

A Tork törekvéseinek friss mérföldköve, hogy a Laposa Borterasz első balatoni üzletként megkapta a vállalat fenntarthatósági elismerését. A badacsonyi vendéglátóhely a kézmosáshoz biológiailag lebomló, 99%-ban természetes eredetű összetevőkből készült szappant biztosít vendégeinek, amely nem károsítja a vízi élővilágot, a használt papírtermékek 100%-ban újrahasznosítottak, az alkalmazott adagolók pedig karbonsemlegesek.

Körforgásos gazdaság, a jövő paradigmája

Kulcsfogalom a körforgásos gazdaság – szögezte le Nagy Géza. – Ennek a paradigmának a lényege, hogy az egyszer kitermelt nyersanyagok – legyenek azok ásványok vagy fák – minél tovább maradjanak a gazdaság körforgásában, így csökkentve a természeti erőforrások felhasználását. A körforgásosság főszerepet játszhat abban, hogy a gazdaságunk fenntarthatóbb pályára álljon és teljesíteni tudjuk a klímacélokat.

A körforgásos elv számos módon megvalósul. Az Essity legnagyobb franciaországi egysége, a magyar piacra is gyártó hondouville-i üzem 2008 óta vezető szerepet tölt be az élelmiszer- és italcsomagolásokból származó papírrostok újrahasznosításában. A cég nemrég felavatta a világ első olyan professzionális papírhigiéniai gyártósorát, amely immár a nemcsak papírból készült italos és tejesdobozokat is képes újrahasznosítani. A létesítmény évente 25 000 tonnányi hulladékot forgat vissza a termelésbe, ami a Franciaországban összegyűjtött, válogatott és újrahasznosított élelmiszer- és italos dobozok 60%-ának felel meg.

Az Essity kezdeményezése a PaperCircleTM nevű kéztörlőpapír-újrahasznosító szolgáltatás, amelynek lényege az irodaházakban, gyárakban elhasznált papír kéztörlők újrabegyűjtése és újrahasznosítása. A gyártás során alternatív rostanyagokat is bevet a vállalat. A világban keletkező búzaszalma közel fele ma hulladékként végzi – az Essity mannheimi rostüzemében viszont lakossági és ipari higiéniai papírtermékek készülnek a helyi gazdáktól begyűjtött búzaszalmából.

A Torkról

A Tork márka professzionális higiéniai termékeket és szolgáltatásokat kínál világszerte az éttermektől és egészségügyi intézményektől kezdve az irodákon és iskolákon át az iparig. Termékeink között találhatók adagolók, papírtörlők, toalettpapírok, szappanok, szalvéták és tisztítókendők, emellett pedig adatvezérelt takarításhoz szükséges szoftvermegoldások is. A higiénia, a funkcionális tervezés és a fenntarthatóság terén szerzett szakértelmünkkel a Tork olyan piacvezetővé vált, amely támogatja ügyfeleinket abban, hogy előre gondolkodjanak, így mindig készen állnak a váratlan helyzetekre is. A Tork az Essity globális márkája, és több mint 110 országban elkötelezett partnere az ügyfeleknek. A Tork legfrissebb híreiről és innovációiról a https://www.tork.hu/ oldalon tájékozódhat.

Az Essityről
Az Essity egy vezető globális higiéniai és egészségügyi vállalat. Elkötelezettek vagyunk a kényelem és tisztaság előteremtésében termékeink és szolgáltatásaink révén. Az értékesítés mintegy 150 országban folyik a TENA és a Tork vezető globális márkák, valamint más erős márkák, mint például az Actimove, JOBST, Knix, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Modibodi, Nosotras, Saba, Tempo, TOM Organic, Vinda és Zewa alatt. Az Essitynek mintegy 48 000 alkalmazottja van. A nettó árbevétel 2022-ben mintegy 156 milliárd svéd koronát (15 milliárd eurót) tett ki. A vállalat központja Stockholmban, Svédországban található, az Essity-t a Nasdaq Stockholm tőzsdén jegyzik. Az Essity áttöri a jólét akadályait, és hozzájárul az egészséges, fenntartható és körforgásos társadalomhoz. További információ a essity.com oldalon található.

[1] What Do Consumers Really Think About Restaurant Sustainability? | Simplot Foods

[2] Employees want “greener” workspaces as they return to office, according to a global study from Essity

(x)

HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

KonyhaKontrolling

Ez védi a megtakarításod!

Az internetes beszélgetéseimben rendre belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mire jó a betétvédelem, mire a befektetővédelem. Pedig nagyon fontos megérteni ezeket a koncepciókat, mert a koc

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!