Jövőre jönnek az új irodaházak - Mutatjuk, mit bérelhet most (x)

2017. november 6. 05:00    
nyomtatás
 
Lépten-nyomon új irodaházak építéséről és szárnyaló irodapiacról olvashatunk. Ennek ellenére, ha ma kiadó irodát keresünk Budapesten, nagyon komoly kihívással nézünk szembe.

Közzé tették a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BRF) 2017 harmadik negyedévére vonatkozó legfrissebb elemzését. Az összegzésből látható, hogy a budapesti irodapiac továbbra is szárnyal - legalábbis tulajdonosi szempontból biztosan. 2017 harmadik negyedévében 6.500 négyzetméter új irodahelyiséget adtak át, ezzel növelve a budapesti irodapiac volumenét: a Graphisoft Park Start-up épületét a maga 2.500 négyzetméterével, illetve a Váci út új irodagyöngyszemét, a Nexon székházát 4.000 négyzetméter irodaterével.

A budapesti irodapiac folyamatos, dinamikus bővülésére hívja fel a figyelmet Gyöngyösi Zoltán, a TCL Csoport tulajdonos ügyvezetője is. "A város több pontján is zajlanak jelentős beruházások, így például a Váci folyosó vonzáskörzetében is, de folyamatban van jelenleg több nagyberuházás a város budai oldalán is". Azt is kiemelte, hogy ezek az épületek rendkívül magas nemzetközi sztenderdeknek megfelelő minőségben készülnek. Ezek nagyon jó hírek mindaddig, amíg nem szeretnénk viszonylag rövid határidővel új irodát találni.

Jövőre jönnek az új irodaházak - Mutatjuk, mit bérelhet most


Drámaian kevés az üres terület

A teljes irodaállomány a BRF elemzése szerint így 3.353.235 négyzetméterre emelkedett, melyből 7,6% csupán a kihasználatlan iroda. Ez az üresedési ráta Budapest eddigi legalacsonyabb értékét hozta (!). A legmagasabb érték az agglomerációban (28,5%) tapasztalható, míg a legalacsonyabb Dél-Budán (3,3%). Ez viszont azt jelenti, hogy a beruházások ellenére, továbbra is nehéz helyzetben van az, aki ma Budapesten minőségi irodát keres, hiszen mindemellett a kereslet az egekbe szökött. A tavalyi év hasonló időszakát 67%-kal haladta meg az idei irodapiaci kereslet.

Kocsor Dániel a TCL Csoport irodapiaci tanácsadója, úgy látja, hogy a válság miatt elhúzódó nagy iroda beruházások, és a folyamatosan erősödő kereslet miatt jelenleg meglehetősen telítettek az irodaházak, jelentősen kisebb a kínálat a korábbi tapasztalatokhoz képest. “Ezen a téren 2018-2019-ben számíthatunk számottevő változásra, amikor ezek a még épülő területek átadásra kerülnek".

Jövőre jönnek az új irodaházak - Mutatjuk, mit bérelhet most


Reális megoldások, ha most költözne

Az új irodaházak érkezéséig viszont nagyon nehéz pozícióból indulnak a kiadó irodát kereső cégek, ugyanis a fennálló helyzet ma elsősorban az irodaház tulajdonosoknak kedvez, így a piac átfogó ismerete nélkül meglehetősen nehéz jó alkupozícióba kerülni. Nem beszélve arról, hogy a következő években átadásra kerülő új területekből is sokra már a kivitelezés befejezése előtt megszületnek az előszerződések. Bármennyire is egyszerű dolognak tűnik egy irodát kibérelni, a piaci realitások miatt sokat segíthet bérlőképviseleti megbízást kötni egy, az irodapiacon tapasztalattal és naprakész ismeretekkel rendelkező, szakmailag hiteles tanácsadó céggel.

Még nehezebb helyzetben vannak azok a vállalkozások, akik nem tudják, vagy nem akarják magukat több évre elkötelezni és több száz négyzetméteres területeket kibérelni. Míg a nagy vállalatok számára irodaház építése vagy hatalmas területek bérlése is opció lehet, addig a kisebb cégek számára gyakorlatilag két választás maradt. “Egy részük frissen felújított, színvonalas, és a technológiai kívánalmaknak is eleget tevő lakásirodába költözik. Azok a vállalatok pedig, akik igényt tartanak teljes körű irodaházi szolgáltatásra is, hogy a teljes stáb a lényegi munkára koncentrálhasson, jellemzően egy szolgáltatott iroda megoldást választanak. Ezekben az irodaközpontokban a cégek előre kialakított, teljesen felszerelt irodákat bérelhetnek, és ennek nyomán a bérleti szerződés aláírása után azonnal, kialakítási- idő és kezdeti költségek nélkül költözhetnek be, és kezdhetik el munkájukat, kvázi azonnal“ - fejti ki Gyöngyösi Zoltán.

(x)
Címkék: prémium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium