Előfizetői tartalom

Befellegzett a bitcoinnak, vagy csak a spekulánsok véreztek el?

A bitcoin leértékelődése komoly veszteségeket okozott a rövidtávú befektetőknek, de magának a pénznek nem feltétlenül ártott. Egy hagyományos devizaválsággal szemben, a bitcoinnál sokkal tompábban hat a gazdasági szereplőkre az áresés. Mivel értékmérésre és vagyontartásra eddig sem nagyon használta a többség, a pénzfunkciói nem igazán romlottak tovább. Kevesen voltak olyan merészek, hogy a pénzük nagy részét bitcoinba tegyék, így a leértékelődésével járó negatív vagyonhatás összességében mérsékelt lehet. Ebből pedig az következik, hogy a bitcoin-alapú piacokon nem valószínű, hogy érdemben visszaesett volna a termékek iránti kereslet. Végül pedig a rendszer működését és biztonságát garantáló bányászat is úgy van megtervezve, hogy alkalmazkodjon az ilyen változásokhoz. A bitcoin gazdaság tehát a nagy áringadozások közepette, és a temérdek spekulatív szereplő elvérzése mellett is valójában gond nélkül működhet tovább. Korábbi cikkünkben a bitcoin áresését abból a szempontból jártuk körbe, hogy azt milyen nehéz is objektíven elemezni: 2018.12.07 16:28 Mit lehet mondani a bitcoin elképesztő zuhanására?
Válságban a bitcoin?Bajban van a bitcoin - gondolják egyre többen, amikor ránéznek a BTC/USD grafikonjára. Valóban óriásit zuhant tavalyhoz képest az árfolyam: máig több mint 16 ezer dollárt vesztett az értékéből a korábbi csúcshoz képest. Ilyen súlyos esetekben szinte mindig az adott pénzügyi eszköz válságára lehet következtetni. De így van ez a bitcoinnál is? Mennyire...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái