Uniós források

Washingtonból érkezhet az Európai Bizottság új elnöke

Portfolio
A Világbank vezérigazgatója, a bolgár származású Kristalina Georgieva erős versenyző az Európai Bizottság elnöki posztjára és már tárgyaltak a személyéről a múlt heti nagyszebeni EU-csúcson is az állam- és kormányfők - tudta meg két forrásból is a Bloomberg. A május 26-i EP-választás után két napra már össze is hívták az újabb EU-csúcsot, hogy első körben egyezkedni tudjanak az idén megüresedő fontos brüsszeli posztokról.
Kristalina Georgieva európai néppárti politikus, jelenleg a Világbank vezérigazgatója (két hónapig volt átmeneti elnöke is idén) és korábban az Európai Bizottság alelnöke és költségvetésért felelős uniós biztosa is volt. Ha a Néppárt az előrejelzéseknek megfelelően valóban a legtöbb mandátumot szerzi meg a jövő heti EP-választásokon, akkor az tovább növeli a bolgár származású közgazdász esélyeit a Bizottság elnöki tisztségére - jegyzi meg a hírügynökség.

Az esélyeit az is növeli a cikk szerint, hogy sok vezető európai politikus gondolja azt: a három idén megüresedő top brüsszeli poszt közül (Európai Bizottság, Parlament, Tanács elnöke) legalább az egyiket hölgynek kellene betöltenie és ha Georgieva lenne a befutó, akkor azzal a kelet-európai országok reprezentációja is ki lenne pipálva, illetve a németek és a franciák a két másik poszt egyikét maguk között tudnák elosztani.

Ez azért érdekes, mert hivatalosan a Néppárt színeiben Manfred Weber fut a Bizottság elnöki tisztségéért, ő a csúcsjelölt. Igaz meg kell jegyezni, hogy a csúcsjelölti rendszert az Európai Tanács a saját mozgásterét korlátozó rendszerként éli meg, hiszen az uniós alapszerződés szerint az állam- és kormányfők saját hatáskörben jelölik a Bizottság elnökét, figyelemmel az EP-választási eredményre, de nem lehet a testületet kész tények elé állítani. A Bloomberg cikke viszont azt vázolja, hogy az állam- és kormányfőknek saját hatáskörben is van erős jelöltjük a posztra, aki ráadásul néppárti tag, kelet-európai és nő. Mindez tehát afelé mutat: egyáltalán nem lehet készpénznek venni, hogy ha a Néppárt szerzi a legtöbb mandátumot az EP-ben, akkor Weber lesz a Bizottság elnöke.

Bár a cikk nem említi, de van olyan forgatókönyv, hogy Angela Merkel német kancellár idő előtt, nyáron távozna a kancellári tisztségből (június elejére rendkívüli CDU elnökségi ülést hívtak össze) és ősszel őt választanák meg az Európai Tanács elnökévé Donald Tusk utódaként. A jelenlegi bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker már nyilvánosan is lobbizott azért, hogy Merkel "ne tűnjön el csak úgy" a német belpolitikából való, 2021-ig biztosan bekövetkező távozása után.

Címlapkép és kép forrása: Luis Tato/Bloomberg via Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
adat kábel internet szerver adatközpont
bull
vakcina koronavírus oltás
europai tanacs brusszel koronavirus epulet
halálgép2021
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH