Tripla EU-pénzt kapnak a magyar ökogazdálkodók: nyár végén jönnek a nagy bejelentések!
Uniós források

Tripla EU-pénzt kapnak a magyar ökogazdálkodók: nyár végén jönnek a nagy bejelentések!

Portfolio
A nyár végére várhatóan dönteni tud az agrártárca az ökogazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók által az év első három hónapjában benyújtott támogatási kérelmekről, ami azt jelentené, hogy ez a két pályázói kör további 50 milliárd forintos támogatást kapna - jelezte egy péntek délutáni gyulavári biosörfőzdés átadó ünnepségen Kis Miklós Zsolt.

Triplázódó pályázati keretösszeg az ökogazdálkodóknak

Az Agrárminisztérium vidékfejlesztéséért felelős államtitkára az MTI-nek jelzett nyilatkozatában emlékeztetett rá, hogy az uniós Vidékfejlesztési Program (VP) mindkét korábbi pályázati felhívása lehetőséget adott arra, hogy a vállalkozások forráshoz jussanak.

Az ökológiai gazdálkodásban jelzése szerint cél, hogy a fejlesztési ciklus végére 60 milliárd forintot lehessen kifizetni. Az élelmiszer-feldolgozás területén pedig a VP-ben összességében "mintegy 200 milliárd forinttal fognak hozzájárulni" a mezőgazdasági termékek minél nagyobb hozzáadott-értékének növelése érdekében - közölte.

Az ökogazdálkodási pályázat első kiírása még 2015-ben történt meg "Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása" címmel és VP-4-11.1.-11.2.-15 kódszámmal. A hivatalos pályázati adatbázis szerint 2192 támogatási igény érkezett be összesen 58,3 milliárd forint összegben, amelyek közül 2146-ot jóvá is hagytak szintén 58,3 milliárd forint összegben. A nyertesek közül egyelőre 2095 projekt esetén 13 milliárd forint kifizetése történt meg.

Az újabb ökogazdálkodási pályázatot 2018-ban hirdetették meg szintén "Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása" címmel és VP4-11.1.-11.2.-18 kódszámmal. Az agrárminiszter idén áprilisi jelzése szerint mivel erre háromszoros volt a túligénylés a kerethez képest, ezért azt jelentette be, hogy a tervezett 12 milliárd helyett 36 milliárd forintot osztanak ki az ökológiai gazdálkodás további támogatására Magyarországon.

Mit fog okozni a keretemelés?

Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője egy áprilisi sajtótájékoztatón az MTI akkori tudósítása szerint többek között azt mondta:

2017-ben Magyarországon mintegy 200 ezer hektár számított ökológiai művelésű területnek, a pályázati keret megnövelésével azonban az ilyen területek 300 ezer hektárra nőhetnek, 2020 végére pedig nagyságuk a 350 ezer hektárt is elérheti.

A jelenlegi adatok kapcsán úgy fogalmazott: bár hazánk az ökológiai művelésű területek nagysága szerint csak ötödik a régiós rangsorban, az ökoterületek aránya és a biotermelők száma alapján azonban már dobogós helyen vagyunk. Sőt, az elmúlt bő évtizedben 62,6 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon. Ezen az eredményen véleménye szerint jelentősen javíthat az idei ökogazdálkodási pályázat, hiszen összesen 96000 hektár terület részesül támogatásban, amelyből 88700 hektár az új ökológiai művelésbe vont terület.

Az akkori eseményen Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta: a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az ökogazdálkodásba bevont ültetvények és szántók aránya örvendetesen emelkedik, a legnagyobb mértékben azonban az állatoknak legelőül is szolgáló gyepterületek nőhetnek.

Tripla EU-pénzt kapnak a magyar ökogazdálkodók: nyár végén jönnek a nagy bejelentések!

Élelmiszer-feldolgozási pályázatok

Az államtitkár által említett korábbi VP-s kiírás a 2015-ös "Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás- hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban" című, VP-3-4.2.1-15 kódszámú pályázatot jelentheti, amelyben a hivatalos pályázati adatbázis adatai szerint 1236 támogatási kérelmet nyújtottak be 263 milliárd forint összegben, de közülük egyelőre csak 538 projekt támogatását hagyták jóvá 101,8 milliárd forint összegben. Közülük egyelőre csak 77 projektben történt kifizetés összesen 2 milliárd forint összegben.

A fentit követően jelent meg 2016-ban a "Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása" című pályázat (VP3-4.2.2-16), amelyre a hivatalos adatbázis szerint 696 támogatási kérelem érkezett 47 milliárd forint összegben. Ezek közül 529 projektet hagytak eddig jóvá 33,2 milliárd forint összegben, de kifizetés még csak 135 projektnél történt összesen 1,6 milliárd forint összegben.

A fenti pályázatokat követte 2018 őszén a "Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban" című, VP3-4.2.1 -18 kódszámú 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat, amelynél sajnos a hivatalos adatbázisban és a támogatott projektkereső adatbázisban sincsenek egyelőre adatok arról, hogy hogyan áll a beadott támogatási igény összege és darabszáma. Feltehetően azért nincsenek, mert még nem születtek döntések és éppen erre utalt az államtitkár, hogy ezek nyár végére várhatók (bár megjegyezzük: ha összesen 50 milliárdos döntést jelzett és ebből 36 milliárdos lesz az ökológiai pályázati csomag, akkor ebből az élelmiszeripari pályázatból az 50 milliárdos keret mellett csak 14 milliárd forintnyi támogatói döntés születhetne meg).

Címlapkép és kép forrása: Martin Schutt/picture alliance via Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre