Uniós források

Világszínvonalú kutatói környezet alakult EU-pénzből a debreceni atommagkutatóban

MTI
|
Portfolio
Világszínvonalú kutatói környezetet alakítottak ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) debreceni Atommagkutató Intézetének (Atomki) tandetron laboratóriumában, amely projekthez több mint 941 millió forint támogatást nyertek el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán - közölték az intézet vezetői hétfőn, a projektzáró rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón.
A támogatott projektkereső adatbázis szerint az Atommagkutató Intézet 2016. májusában nyert el 940 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást a "GINOP-2.3.3-15 - Kutatási infrastruktúra megerősítése - nemzetköziesedés, hálózatosodás" című pályázaton, amelyet 100%-ban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroztak.

A projekt megteremtette a lehetőséget, hogy a tandetron laboratórium részecskegyorsítójára épülő világszínvonalú kutatóbázist hozzanak létre - magyarázta Dombrádi Zsolt, az Atomki igazgatója, megjegyezve, hogy a sokak számára hozzáférhető, széles módszer- és eszközválasztékkal rendelkező laboratórium e tekintetben is kiválósági centrummá teszi az intézetet. A tandetron olyan kétfázisú gyorsító, amely alap- és alkalmazott kutatások elvégzését is lehetővé teszi.

Az MTI érdeklődésére a gyorsítóval végzett alapkutatások közül kiemelte a nukleáris asztrofizikával kapcsolatos magreakciós vizsgálatokat, amelyekkel a csillagokban lejátszódó folyamatokat elemzik, s a világegyetem keletkezésének körülményeit pontosítják.

Dombrádi Zsolt az alkalmazott kutatások közül megemlítette a cirkuláló ráksejtek vérből való kiszűrését lehetővé tevő, illetve a régészeti feltárásokhoz kapcsolódó kor és származási hely meghatározásokat eredményező vizsgálataikat.

A mostani fejlesztéssel a korábbinál egyszerre többen, az alap- és az alkalmazott kutatásokat párhuzamosan végezve használhatják a Tandetron laboratórium részecskegyorsítóját - jelezte az Atomki igazgatója.

A minap adtak át a szegedi lézerközpontban is fontos új berendezést, erről bővebben:

Világszínvonalú kutatói környezet alakult EU-pénzből a debreceni atommagkutatóban
Egy munkatárs a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) debreceni Atommagkutató Intézetének Tandetron laboratóriumában kialakított új kutatói környezet bemutatása napján a hajdúsági megyeszékhelyen 2019. május 27-én.
Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal igazgatója példaértékűnek nevezte, hogy az Atomki "születése pillanata óta, 65 éve" együttműködik a helyi egyetemmel, és a "nukleáris ipar háttérintézményeként" az alap- és az alkalmazott kutatásokban is részt vesz.

Az igazgató méltatta az Atomki nemzetközi együttműködéseit, és azt mondta, a magyar kormány 2010 után sokat tett annak érdekében, hogy finanszírozzon olyan intézményeket, mint az Atomki. Erre jó lehetőséget adtak a GINOP-források, amellyel korszerű, drága eszközökhöz is hozzájuthattak a pályázók.

Birkner Zoltán hozzátette: az Atomki az elmúlt években összesen 4,5 milliárd forint támogatásra pályázott sikeresen, ebből mintegy 3 milliárdot eszközök, berendezések beszerzésére fordítottak.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta, az Atomki azzal, hogy nemzetközi projektekben vesz részt, a tudomány terén is komoly hírnevet szerez a regionális központi szerepre törekvő Debrecennek.

Címlapkép és kép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Delta_4_1500