Bréking! Újra jön a brüsszeli pénz, bőkezűbben osztogat a kormány
Uniós források

Bréking! Újra jön a brüsszeli pénz, bőkezűbben osztogat a kormány

Míg tavaly ősszel a bizonytalan brüsszeli pénzátutalások miatt váratlanul levágta, most viszont durván megemelte a kormány az EU-s pályázatokhoz kapcsolódó szállítói előlegek mértékét - derül ki egy szerdai uniós pályázati közleményből. Utóbbi ismét megerősíti, hogy küszöbön áll a nagy alku az Európai Bizottság és a magyar kormány között az elszámolási viták lezárásához és a várhatóan nagy tételben újrainduló brüsszeli átutalásokra készülve a kormány rögtön olyat lép, ami a gazdaságfejlesztési pályázatok nyerteseinek sokaságát érinti majd kedvezően.

Újabb durva lépés - csak a másik irányba

Míg tavaly havonta 150-200 milliárddal vágtáztak itthon a pályázati kifizetések, Brüsszelből csak akadozott az utólagos átutalás az elhúzódó elszámolási viták miatt, így augusztus végére rekord méretűre duzzadt itthon a pénzforgalmi államháztartási hiány. Ezt látva és a viták további elhúzódására számítva a kormány szeptember elején több tízezer pályázó számára hozott váratlanul kemény lépést: egyik napról a másikra durván levágta a nyertes pályázatokhoz kapcsolódó különböző előleg kifizetések mértékét és egyéb szigorító lépéseket is tett. Ezekkel az volt a célja, hogy fékezze a költségvetési hiány halmozódásának ütemét, amíg el nem rendeződnek a széleskörű elszámolási viták Brüsszellel.

Most viszont másik irányú durva lépések látszanak a szerdai kormányzati közlemény alapján, hiszen

az ősszel 50%-ról 30%-ra vágott szállítói előlegek mértékét bizonyos esetekben akár 100%-ra is visszaemelik augusztus 8-tól, más esetekben pedig 50%-os lesz az ezen dátum után alkalmazható mérték és a néhány százmilliós pályázatoknál ezek tényleg sokat segíthetnek.

Jöhetnek a brüsszeli milliárdok, lazít a kormány

Az újabb radikális, a pályázók számára bizonyára nagyon kedvező döntések mögött az húzódhat meg, hogy amint rámutattunk: megállapodás küszöbén áll a magyar kormány az Európai Bizottsággal a régóta húzódó elszámolási vitákban (állítólag akár 40-80 milliárdos bírsággal is megúszhatja az ügyhalmazt), így belátható közelségbe került az, hogy ismét nagy összegű átutalások jöjjenek Brüsszelből. Ez azt jelentené, hogy az eddig problémás TOP-ban, KEHOP-ban és IKOP-ban is beadhatja az éves elszámolásokat, így azokban akár több milliárd eurónyi kifizetés is megtörténhet.

Mivel ez az akár több milliárd eurós átutalás jócskán javítani fogja az államháztartás egyébként is kedvező helyzetét, így mindezt előre felismerve a kormány újra bőkezűbben osztogatni kezdi majd a szállítói előlegeket és egyéb a pályázók számára kedvező lépéseket is tesz.

Bréking! Újra jön a brüsszeli pénz, bőkezűbben osztogat a kormány
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b) és Stefan Lofven svéd kormányfő (k) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Unió szociális jogokkal foglalkozó csúcstalálkozóján Göteborgban 2017. november 17-én.
Amint megírtuk: soha nem állt még ilyen jól a magyar költségvetés az első 6 hónap alapján, hiszen az EU-források egyenlegének hatása nélkül a teljes költségvetés hiánya csupán 26 milliárd forint lenne. Igaz azonban az is az alábbi ábra alapján, hogy még mindig több mint 3000 milliárd forintos a különbség az itthoni pályázati kifizetések és az összes brüsszeli átutalás összege között. Azzal, hogy ősztől felpöröghetnek a brüsszeli átutalások, megugorhat az alsó kék vonal, azaz szűkülhet a költségvetési deficit, igaz a szállítói előlegeknél hozott lazító lépés ezt a deficitszűkülést fékezheti.

Bréking! Újra jön a brüsszeli pénz, bőkezűbben osztogat a kormány
A mai hivatalos kormányzati közlemény 14 fajta, önálló uniós hitelt kínáló, vagy kombinált finanszírozást ígérő gazdaságfejlesztési pályázatot érint, így együttesen elméletileg akár több tízezer korábbi és későbbi nyertes pályázóra is kihathat. A gyakorlatban nyilván azokat érinti, akik még most hajtják végre a projektjüket (vagy pályázati döntésre várnak, illetve még be sem adták a támogatási kérelmüket) és a szállítói szerződéseknél a megemelt előleg kifizetéssel tudnak élni.

Nyilván az alábbi változások nemcsak a szállítói előlegen keresztül, hanem egyéb területeken is kedvezően érintik a pályázók tömegét.

Mik a konkrét változások?

A közlemény szerint az Európai Uniós forrásból finanszírozott önálló és kombinált hitelprogramok Eljárási Rendje dokumentációjában az alábbi főbb módosítások történtek:
  • Eszközbeszerzés esetén szállítói előleg folyósítás 100%-os mértékig történő emelése 150 millió Ft hitelösszegig.
  • Önálló termékek esetén új típusú előleg igénybevételének lehetősége a szoft jellegű költségek vonatkozásában az alábbi feltételekkel: a) 50%-os mértékben 150 millió Ft hitelösszegig, b) 25%-os mértékben 150 millió Ft hitelösszeg felett, de maximum 250 millió Ft értékben.
  • Utófinanszírozás mértékének 100%-ra történő emelése az állami támogatási szabályok és egyéb jogszabályok betartása mellett.
  • Ingó zálogbejegyzés(ek) meglétének folyósítási feltétellé tétele (szerződéskötési feltétel helyett)
  • Alanyi ÁFA mentes vagy tárgyi adómentes tevékenység esetén az ingóság bruttó ára képzi a fedezetértékelés alapját.
  • Szerződéskötési, illetve folyósítási feltételek módosítása a fentiekkel összefüggésben.
  • Kölcsönszerződés módosításra vonatkozó elvárások változása.
  • Egyéb apróbb pontosítások.


A fenti szabályváltozásokról kiadott egy külön értelmező közleményt is az uniós hitel- és kombinált hitelprogramokat összefogó Magyar Fejlesztési Bank, amelyet ebben a cikkünkben írtunk meg külön:Címlapkép és kép forrása: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
frankfurt
szíria háború
Budapesti Értéktőzsde
vakcina választás vakcina
usaorosz

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
unios helyreallitasi terv klimavallalas rrf 210416