Uniós források

Sokezer nyertes bukhatja az EU-s pénzt - Figyelmeztet a Pénzügyminisztérium

Portfolio
Az az EU-s pályázati nyertes, aki nem rendelkezik kincstári fizetési számlával (magánszektori szereplő), a megkapott támogatási előleg 60%-át 12 hónapon belül kifizetési igényléssel le kell, hogy fedje, különben vissza kell fizetnie a teljes támogatási előleget - figyelmezteti a már közel 1 éve érvényben lévő szabályra a nyerteseket a Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programokért felelős Ügyfélszolgálata a hivatalos pályázati oldalon.
A "Közlemény a támogatási előleg rendeltetésszerű felhasználásának igazolására vonatkozó szabály módosításáról" címet viselő rövid kommunikáció mögött egyrészt a jogszabályi feltételnek való megfelelés ösztönzése húzódik meg, másrészt feltehetően az is, hogy minél több fejlesztési számlát szeretne kiküldeni még az év vége előtt a kormány Brüsszelbe, hogy le tudja hívni szilveszterig a pénzt, és ehhez a támogatási előlegekkel való itthoni elszámolás minél magasabb volumene szükséges.

Éppen a minap írtunk arról, hogy az Európai Bizottsággal folyó magyar kormányzati elszámolási viták rövidesen véget érhetnek, így akár több milliárd euró volumenben is jöhet majd átutalás Brüsszelből. Ezt "fejelhetné meg" az, ha a magánszektori szereplők felől is szépen beérkeznének a teljesítés alapú fejlesztési számlák és kifizetési kérelmek a hatóságokhoz.A mai közlemény bevezetője emlékeztet rá, hogy "a 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet 117.§ (7) pontja értelmében

a 2018.09.08-án vagy azt követően hatályba lépett támogatási jogviszony esetén a kincstári fizetési számlával nem rendelkező Kedvezményezettek kötelesek a támogatási előleg kifizetését követő 12 hónapon belül a kifizetett támogatási előleg legalább 60%-ával megegyező mértékű kifizetési igénylést benyújtani".

Ezután visszaidézik a vonatkozó kormányhatározat 117. paragrafus 7. bekezdését, és külön félkövérrel ki is emelik a lényeget, ahogy mi is:

Az európai uniós forrásból nyújtott költségvetési támogatások kezelésére kincstári fizetési számlával rendelkező kedvezményezett a XXIII. Fejezet szerint köteles visszafizetni a támogatási előleget, ha nem nyújt be igénylést időközi kifizetésre a támogatási előleg - vagy több részletben történő előlegfolyósítás esetén annak első részlete - kifizetésétől számított 12 hónapon belül, illetve a benyújtott kifizetési igénylés vagy más körülmény - így különösen a helyszíni ellenőrzés tapasztalatai - a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználását bizonyítja. Az európai uniós forrásból nyújtott költségvetési támogatások kezelésére kincstári fizetési számlával nem rendelkező kedvezményezett a XXIII. Fejezet szerint köteles visszafizetni a támogatási előleget, ha nem nyújt be a kifizetett támogatási előleg legalább 60%-ával megegyező mértékű igénylést időközi kifizetésre a támogatási előleg - vagy több részletben történő előlegfolyósítás esetén annak első részlete - kifizetésétől számított 12 hónapon belül, illetve a benyújtott kifizetési igénylés vagy más körülmény - így különösen a helyszíni ellenőrzés tapasztalatai - a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználását bizonyítja.

Ezzel zárul a közlemény:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a támogatási előleg kifizetését követő 12 hónapon belül a kifizetett támogatási előleg legalább 60%-ával megegyező mértékű igénylés több kifizetési igényléssel is teljesíthető. Kérjük a fenti szabályok betartását, különös tekintettel a benyújtandó kifizetési igénylés(ek) mértékére.

A mai figyelmeztetés elsődlegesen, de nem kizárólag a Gazdaságfejlesztési Operatív Programbeli nyertes pályázókra vonatkozik, és a támogatott projektkereső szerint ebben az OP-ban 18 ezer felett jár már a nyertesek száma. Közülük több ezren már befejezték a projektjüket, de másik több ezer projekt még a megvalósítás fázisában jár, így ezeknél mindenképpen figyelni kell, hogy az elnyert és folyósított támogatási előleg 60%-át 12 hónapon belül kifizetési igényléssel le kell fedni, különben az egész előleget bukja a nyertes.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Kovács Attila
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését....

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Valdis Dombrovskis EU helyreallitasi terv210713