Sokezer nyertes bukhatja az EU-s pénzt - Figyelmeztet a Pénzügyminisztérium
Uniós források

Sokezer nyertes bukhatja az EU-s pénzt - Figyelmeztet a Pénzügyminisztérium

Portfolio
Az az EU-s pályázati nyertes, aki nem rendelkezik kincstári fizetési számlával (magánszektori szereplő), a megkapott támogatási előleg 60%-át 12 hónapon belül kifizetési igényléssel le kell, hogy fedje, különben vissza kell fizetnie a teljes támogatási előleget - figyelmezteti a már közel 1 éve érvényben lévő szabályra a nyerteseket a Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programokért felelős Ügyfélszolgálata a hivatalos pályázati oldalon.
A "Közlemény a támogatási előleg rendeltetésszerű felhasználásának igazolására vonatkozó szabály módosításáról" címet viselő rövid kommunikáció mögött egyrészt a jogszabályi feltételnek való megfelelés ösztönzése húzódik meg, másrészt feltehetően az is, hogy minél több fejlesztési számlát szeretne kiküldeni még az év vége előtt a kormány Brüsszelbe, hogy le tudja hívni szilveszterig a pénzt, és ehhez a támogatási előlegekkel való itthoni elszámolás minél magasabb volumene szükséges.

Éppen a minap írtunk arról, hogy az Európai Bizottsággal folyó magyar kormányzati elszámolási viták rövidesen véget érhetnek, így akár több milliárd euró volumenben is jöhet majd átutalás Brüsszelből. Ezt "fejelhetné meg" az, ha a magánszektori szereplők felől is szépen beérkeznének a teljesítés alapú fejlesztési számlák és kifizetési kérelmek a hatóságokhoz.A mai közlemény bevezetője emlékeztet rá, hogy "a 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet 117.§ (7) pontja értelmében

a 2018.09.08-án vagy azt követően hatályba lépett támogatási jogviszony esetén a kincstári fizetési számlával nem rendelkező Kedvezményezettek kötelesek a támogatási előleg kifizetését követő 12 hónapon belül a kifizetett támogatási előleg legalább 60%-ával megegyező mértékű kifizetési igénylést benyújtani".

Ezután visszaidézik a vonatkozó kormányhatározat 117. paragrafus 7. bekezdését, és külön félkövérrel ki is emelik a lényeget, ahogy mi is:

Az európai uniós forrásból nyújtott költségvetési támogatások kezelésére kincstári fizetési számlával rendelkező kedvezményezett a XXIII. Fejezet szerint köteles visszafizetni a támogatási előleget, ha nem nyújt be igénylést időközi kifizetésre a támogatási előleg - vagy több részletben történő előlegfolyósítás esetén annak első részlete - kifizetésétől számított 12 hónapon belül, illetve a benyújtott kifizetési igénylés vagy más körülmény - így különösen a helyszíni ellenőrzés tapasztalatai - a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználását bizonyítja. Az európai uniós forrásból nyújtott költségvetési támogatások kezelésére kincstári fizetési számlával nem rendelkező kedvezményezett a XXIII. Fejezet szerint köteles visszafizetni a támogatási előleget, ha nem nyújt be a kifizetett támogatási előleg legalább 60%-ával megegyező mértékű igénylést időközi kifizetésre a támogatási előleg - vagy több részletben történő előlegfolyósítás esetén annak első részlete - kifizetésétől számított 12 hónapon belül, illetve a benyújtott kifizetési igénylés vagy más körülmény - így különösen a helyszíni ellenőrzés tapasztalatai - a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználását bizonyítja.

Ezzel zárul a közlemény:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a támogatási előleg kifizetését követő 12 hónapon belül a kifizetett támogatási előleg legalább 60%-ával megegyező mértékű igénylés több kifizetési igényléssel is teljesíthető. Kérjük a fenti szabályok betartását, különös tekintettel a benyújtandó kifizetési igénylés(ek) mértékére.

A mai figyelmeztetés elsődlegesen, de nem kizárólag a Gazdaságfejlesztési Operatív Programbeli nyertes pályázókra vonatkozik, és a támogatott projektkereső szerint ebben az OP-ban 18 ezer felett jár már a nyertesek száma. Közülük több ezren már befejezték a projektjüket, de másik több ezer projekt még a megvalósítás fázisában jár, így ezeknél mindenképpen figyelni kell, hogy az elnyert és folyósított támogatási előleg 60%-át 12 hónapon belül kifizetési igényléssel le kell fedni, különben az egész előleget bukja a nyertes.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Kovács Attila
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
budapest parlament híd getty stock