Uniós források

Még több mint tucatnyi EU-s gazdaságfejlesztési pályázat várható idén

Portfolio
Amellett, hogy a korábban beadott gazdaságfejlesztési EU-s pályázatokban felpörgött az elmúlt hetekben a pályázati döntéshozatal, több mint tucatnyi új pályázat megjelenése is várható még idén - hívja fel a figyelmet közleményében a Via Credit ügyvezető igazgatója.
Papadimitropulosz Alex, rámutat, hogy 2019 hátra lévő része főleg a kisebb, KKV-kat megcélzó pályázatokról szól és kedvező, hogy a vállalati működés valamennyi területén lehet majd támogatásokért jelentkezni, beleértve az informatikát, energetikát vagy termelő gépek vásárlását és képzését.

Megjelenik a Magyar Multi Program, ami a KKV-kat segítő felhívás, illetve új energetikai pályázat

- emelte ki, és az alábbiakban össze is rendezte, hogy mikor milyen típusú pályázat megjelenése várható és mik annak legfőbb jellemzői.

Rövid távon várható pályázatok

A GINOP-1.1.8-19 kódszámú, rövid nevén "Magyar Multi Program II." ("A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítése, értékhozzáadó tevékenysége és piacbővítési lehetőségeinek fejlesztése") című, 1 milliárd forintos keretösszegű pályázat megjelenése júliusra volt várható, de egyelőre még várat magára.

A GINOP-2.3.7-19 kódszámú, kiválóságot szolgáló kutatási infrastruktúrák kapacitás bővítése témájú, kiemelt státuszú, 6,21 milliárdos keretösszegű kiírás szintén júliusra volt várható, de a megjelenés ebben az esetben is későbbi időpont várható.

Augusztusra várható egyrészt a GINOP-1.1.9-19 kódszámú "Versenyképes vállalkozói attitűd fejlesztése, a lehetőség-orientált vállalkozások arányának növelése" című pályázat 1,1 milliárd keretösszeggel, másrészt a GINOP-1.1.10-19 "A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása a vállalkozói ismeretek bővítése révén" című pályázat 1,5 milliárdos keretösszeggel. Ez a két pályázat kiemelt státuszú, azaz a kedvezményezett meghatározása már megtörtént, így ezen pályázatokon új résztvevő már nem tud indulni - hangsúlyozta a szakértő.

A közeljövőben várható a GINOP-1.2.7-19 kódszámú, rövid nevén "Magyar Multi Program III." ("A kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása") című kiírás, amelynek 13,17 milliárd forintos a keretösszege. Szintén a közeljövőben várható a GINOP-1.3.7-19 kódszámú, "Professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez KKV-k számára" kiemelt státuszú felhívás megjelenése, amely 1 milliárdos keretösszeggel várható.

Ősszel várható kiírások

2019. szeptemberében várható a GINOP-1.2.9-19 "Szabad vállalkozási zónákban működő mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása", valamint a GINOP-1.2.10-19 "A mikro-, kis- és középvállalkozások megújulásának ösztönzése feltételesen visszatérítendő technológiafejlesztési támogatás útján" című kiírások, amelyeknél 2-2 milliárd forintos keretösszeggel lehet kalkulálni.

Októberre várható a GINOP-3.4.1-19 "Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése (2. ütem)" című kiírás 4,1 milliárd forintos keretösszeggel.

A GINOP-4.1.4-19 "Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című felhívás tervezete már áprilisban megjelent 20,42 milliárd forintos keretösszeggel, de a konkrét felhívás megjelenésére még várni kell

A foglalkoztatásról szóló fejlesztési prioritásból még 3 kiírás várható idén:
GINOP-5.2.4-19 Új gyakornoki program 10 milliárd forintos keretösszeggel, amelyről a felhívás tervezet már elérhető a www.palyazat.gov.hu oldalon. Emellett késő ősszel valószínűsíthető a GINOP-5.3.12-19 Foglalkoztatás-bővítés ösztönzése 15 milliárd-, illetve a GINOP-5.3.13-19 Kisgyermeket nevelők képzésének ösztönzése 3 milliárd forintos keretösszeggel.

További 3 felhívás várható a versenyképes munkaerőről szóló 6. prioritásból. Ezek közül a GINOP-6.1.10-19 "A gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések" című 7,11 milliárd forintos keretösszegű felhívás júniusi, valamint a GINOP-6.2.5-VEKOP-19 "A szakmai képzés digitális módszertanának egységesítése" című 1,66 milliárd forint keretösszegű (ebből VEKOP: 0,455 milliárd Ft) felhívás júliusi megjelenése sem történt meg - mutat rá a szakértő. Megjegyzi azonban, hogy mindkét felhívás kiemelt státuszú, azaz előre kijelölt szereplők indulhatnak rajta. Ezek mellett szintén ősszel várható 1 milliárd forintos kerettel a GINOP-6.1.9-19 vállalati képzések támogatása a közlekedési ágazatban KKV-k számára.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693