Uniós források

Vállvetve küzd Prága és Varsó az EU-s beruházási forrásokért

MTI
Varsó és Prága támogatni fogják egymást a 2021-2027-es időszak uniós keretköltségvetéséről szóló brüsszeli tárgyalásokon, a téma fontos az egész visegrádi csoport (V4) számára is - hangsúlyozta szerdán Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh kormányfő.
A több miniszter részvételével megtartott, rendszeres lengyel-cseh kormányközi egyeztetést követő sajtókonferencián Morawiecki kijelentette: a költségvetési témában a két kormány

egész biztosan végig nagyon hasonló, egymást támogató álláspontokat fog képviselni.

Babis ezzel összefüggésben közölte: november 5-én Prágában tartják a Kohézió barátai nevű, 2012-ben megalakult csoport következő ülését. "A rugalmas kohéziós politika mellett kiálló országoknak össze kell fogniuk, hogy álláspontjukról Brüsszelt is meggyőzzék" - hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki kiemelte: a közép-európai infrastrukturális fejlesztések bővítik az egész Európai Unió (EU) kereskedelmi lehetőségeit. "Térségünk, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, valamint a dél-európai országok még nagyobb mértékben lehetnek az európai gazdasági növekedés hajtómotorja", ehhez viszont közúti, vasúti, internetes összeköttetések kellenek - fejtette ki."Mindez az egész EU versenyképességét növelheti" - húzta alá a lengyel kormányfő, aki szerint Európa külső gazdasági versenytársaival szemben a kontinensen belüli együttműködést kell előnyben részesíteni. A versenyképesség további növeléséhez pedig uniós kohéziós, strukturális alapokra van szükség - szögezte le.

Beismerte: az esetleges brit kilépés évi mintegy 9-10 milliárd euróval csökkentené az uniós büdzsé bevételeit. Mindazonáltal Babissal abban egyeztek meg, hogy a rendelkezésre álló eszközöket megfelelő módon kellene befektetni - tette hozzá.

Babis hozzáfűzte: a költségvetés jelenlegi tervezete "egyértelműen nem jó". Az uniós alapok felhasználását illetően kijelentette:

Meg kell győznünk Brüsszelt, hogy mi tudjuk a legjobban, milyen pénzekre van szükségünk, hogy elsősorban beruházásokról van szó, és e témában nagyobb rugalmasságot követelünk.

A Brexit kérdéskörét illetően Babis és Morawiecki bejelentették, hogy

a V4 közös egyeztetésekre készül Boris Johnson brit kormányfővel. Megegyeztek abban, hogy kerülni kell a megállapodás nélküli brit kilépést, kompromisszumos megoldásra érdemes törekedni.

A két kormányfő érintette az uniós tisztújítás témáját is, Morawiecki ennek kapcsán megismételte a V4 által megfogalmazott álláspontot, hogy az EU-ban a legnagyobb súllyal bíró intézmény a kormányfőket tömörítő Európai Tanács kellene hogy legyen.

A varsói sajtóértekezlet elején Mariusz Blaszczak lengyel és Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter légvédelmi együttműködési szerződést írtak alá, amely elsősorban a két ország nemzetközi missziókban való közös részvételét szabályozza.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
frankfurt
vakcinaoltas_koronavirus
department of justice
giuseppe conte
Ursula von der Leyen talks to media
boris johnson brexit
philip lane
szennyvíz
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
boris johnson brexit