Uniós források

Gőzerővel halad a közel 2 milliárdos EU-s záportározó építési program Vas és Zala megyében

Portfolio
Gőzerővel halad az 1,85 milliárd forintnyi EU-s támogatásból megvalósuló Vas és Zala megyei záportározó program, hiszen a zalai helyszíneken három patak mederrendezése már befejeződött, illetve most a völgyzárógát és a vízszintszabályozó műtárgy befejező építési munkái folynak, míg a Vas-megyei helyszíneken több munka is zajlik egyszerre – derül ki a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerkesztőségünknek küldött projektelőrehaladási közleményéből.

Mi a projekt lényege?

A közlemény emlékeztet rá, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium az Európai Unió támogatásával 1 milliárd 850 millió forint ráfordítással, a Környezeti és Energiahatékonysági Program (KEHOP) keretében valósítja meg a „Záportározó építési program-Vas és Zala megye” című projektet. A projekt legfőbb célja a völgyfenéki települések - Kőszegdoroszló, Rábagyarmat, Rönök, Murarátka, Zalatárnokárvízi biztonságának növelése, a víz okozta károk megelőzése, csökkentése.

A fejlesztés akkori állásáról májusban már beszámoltunk:

A fejlesztések kapcsán 2019. szeptember 23-án lakossági bejárást rendeztek Rönökön épülő záportározó területén. A tájékoztató kezdetén, Pékó Tamás, Rönök polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd a Megrendelő konzorcium (OVF, NYUDUVIZIG) részéről Busa Tamás a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese beszélt a projektről, ezt követően a Kivitelező konzorcium (Szabadics Zrt.-Meliorációs és Rekultivációs Kft.) részéről Janák Emil tájékoztatta a résztvevőket a kivitelezés jelenlegi állásáról.

A tervezett záportározók olyan területeket érintenek, melyeken a domborzati viszonyok miatt a csapadék összegyülekezési ideje rövid, gyors a lefolyás, a vízkárok ellen helyben nem lehet védekezni. Az érintett vízfolyások vízemésztő képessége kicsi, bővítésük gazdasági szempontból nem célszerű, továbbá a beépítettség miatt műszakilag nem megoldható.

Ezek a tározók völgyzárógátas, átfolyásos rendszerű zöldtározók, a gát alatt egy járható méretű cső alagút kerül beépítésre, melyhez csatlakozik egy bukós kialakítású, zsiliptáblával szabályozható árapasztó műtárgy. A beruházás tartalmazza a tározóhoz kapcsolódó mederszakaszok vízszállítóképességének javítását és hordalékfogók építését.

Milyen munkák zajlottak/zajlanak?

A kiviteli tervek alapján 2018. év szeptemberben megkezdődött Zalatárnokon és Murarátkán a záportározók építése. Ezeken a helyszíneken jelenleg a völgyzárógát és a vízszintszabályozó műtárgy befejező építési munkái folynak. Elkészült a Szigeti-patak, a Kozmadombi-patak és a Rátka-patak tervezett mederrendezése.

A Vas-megyei helyszíneken 2019. márciusban kezdődtek meg a kivitelezési munkák. Jelenleg folynak az árapasztó és vízszintszabályozó műtárgy földmunkái, vasalási és betonozási munkái. Megkezdődött a Gyarmati-patak mederrendezése.

Hogyan tovább?

A záportározók üzemeltetésével Zalatárnok, Murarátka, Rönök, Rábagyarmat és Kőszegdoroszló lakott területeit sújtó vízkárok megelőzhetőek, csökkenthetőek, nő a lakosság árvízi biztonsága. Olyan vízparti fejlesztések valósíthatók meg, melyek az ott élő emberek életminőségét javítják. A záportározók építésének várható befejezése: 2020. második negyedéve – zárul a közlemény.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
daimler
cimlap_szeneromu1205
Frankfurti tőzsde
kurali200416
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703