Uniós források

Több száz cég lélegezhet fel: jócskán kitolták a nagy K+F-pályázat befejezési határidejét

Portfolio
Miután a napokban kitolták a megújuló energiás és a munkaerőpiaci alkalmazkodást segítő uniós pályázat záródátumát, ma egy nagy kutatás-fejlesztési pályázathoz nyúltak hozzá: több mint egy évvel kinyújtották a támogatott projektek megvalósítási határidejét és több mint két évvel kitolták azt a dátumot, ameddig a pályázat keretében kifizetést teljesíthetnek a hatóságok. Jelenleg 275 cég projektje fut ennek a pályázatnak a keretében, így közülük bizonyára jelentős számú cégnél fellélegezhetnek a kinyújtott megvalósítási határidők miatt.

Szűkszavú, de annál nagyobb jelentőségű közlemény jelent meg kedden a hivatalos uniós pályázati oldalon, ugyanis azt közölte a kiíró, hogy több ponton módosult a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című felhívás. A változások lényege az alábbi:

  • Eddig legkésőbb 2021. március 31-ig kellett leadni a projekttel kapcsolatos pénzügyi elszámolást (záró kifizetési igénylést), amely most legkésőbb 2022. június 30-ra módosult (pontosabban benyújtásának, vagy ez az új dátum, vagy a projekt fizikai befejezést követő 90 nap a határidő és a kettő dátum közül a korábbi az irányadó). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jóval több ideje van megvalósítani a projektet a cégeknek, illetve az elszámolást benyújtani hozzá és a felhívás keretében támogatott projektek költségei elszámolhatóságának záródátuma is kitolódott 2022. június 30-ra.

  • Nagy változás az is, hogy eddig a rendelkezésre tartási időszak (amely alatt folyósíthat a hitelező) legkésőbbi időpontja a szerződés megkötésétől számított maximum 12 hónap volt, ezt most 42 hónapra kitolták (!). Éppen emiatt eddig a projekt keretében utoljára 2021. december 31-én lehetett kifizetést teljesíteni a Kedvezményezett felé, mostantól viszont 2023. szeptember 30-ig meg lehet ezt tenni.

  • Nagy könnyítés az is a cégeknek, hogy a tőketartozás törlesztését a türelmi idő lejártát követően meg kell kezdeni és ez a türelmi idő tartomány szintén tágult. Ez azt jelenti, hogy a türelmi idő a rendelkezésre tartás végétől számított legfeljebb 12 hónap, de nem lehet több mint a Kölcsönszerződés megkötésétől számított maximum 54 hónap (eddig a maximum 48 hónap volt).

Az uniós támogatások aktuális adatbázisa szerint ezen a pályázaton már 961 intézmény indult 151 milliárd forintnyi támogatási igénnyel, amelyek közül 278 projektet támogatott már a hatóság közel 41 milliárd forinttal. Ezek közül 275 projektnek van hatályos szerződése csaknem 40 milliárd forint összeggel, de kifizetés eddig egyelőre 228 projektnél volt 18,7 milliárd forint összegben. A fenti könnyítés tehát feltehetően több száz céget érint kedvezően, legalábbis azokat, amelyeknél komolyabb csúszás veszélye merült fel.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
aranyrudak