Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelõs államtitkár
Uniós források

Megjelent az úttörő EU-pályázat a magyar kkv-knak

MTI
Portfolio
Megjelent ma reggel a korábban már beharangozott, úttörő uniós pályázat a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztésére, amelynek lényege, hogy a fejlesztés eredményességétől függ majd a feltételesen visszatérítendő támogatás aránya, azaz így kapnak ösztönzést a cégek a minél nagyobb hatékonyságra és odafigyelére a projekt megvalósítása során.
Rákossy Balázs is előadást tart a Budapest Economic Forumon.

Kétmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg ma reggel a hivatalos pályázati oldalon a Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása című új pályázati felhívás, amely egy újszerű, feltételesen visszatérítendő támogatási formában segíti majd a vállalkozások versenyképességének javítását - közölte Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A pályázatról és annak működéséről az alábbi cikkben már részletesen írtunk a felhívási tervezet alapján:

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében Magyarországon elsőként elinduló finanszírozási formát (feltételesen visszatérítendő támogatás) alkalmazó felhívás az Európai Unióban is egyedülállónak számít, ez idáig mindösszesen Portugáliában érhető el hasonló elven működő pályázat - hangsúlyozta az államtitkár.

A felhívás indokoltságát egyébként az 1064/2019. (II. 25.) számú Kormányhatározat adja, amely előírta a 2021–2027 programozási időszakra való felkészülés keretében új forráselosztási eszközök kidolgozását és előírta egy új típusú - feltételesen visszatérítendő támogatás - alkalmazását.

A Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása című kiírás keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások 5 és 40 millió forint közötti támogatást igényelhetnek új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek kialakításához, valamint ezekhez kapcsolódó információs technológia-fejlesztésekhez - ismertette Rákossy Balázs. Elmondta: a konstrukció keretében a pályázó teljesítménye a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projektmegvalósítást követő fenntartási időszakban való visszamérése révén kerül összevetésre a beadáskori állapottal.

Ezen eredményességmérési szempontok teljesítésének végén születik döntés a visszatérítési arány mértékéről, azaz a pályázó részleges vagy teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt visszatérítendő támogatás visszafizetése alól.

Az államtitkár kiemelte, hogy a várakozások szerint az eredményességhez kötött visszatérítési arány miatt a kedvezményezettek kiemelt figyelmet fognak fordítani a - várhatóan jövőbeli gazdálkodásukra is jelentős hatással bíró - projektek hatékony végrehajtására. A feltételesen visszatérítendő támogatási forma alkalmazásával olyan fejlesztések támogathatóak, amelyek eredményeképpen a kedvezményezettek a saját múltbeli pozíciójukhoz képest mérhető fejlődést érnek el - jegyezte meg.

Amennyiben a pályázati konstrukció tapasztalatai visszaigazolják majd a várakozásainkat, és sikereket ér el ez az új támogatási forma, akkor a jövőben hasonló pályázati kiírások magasabb keretösszeggel való megjelenésére is lehet számítani - tette hozzá az államtitkár. A program keretében a tervek szerint több mint ötven vállalkozás technológiai modernizációja valósulhat meg, a támogatási kérelmeket 2019. november 21-én 9.00 órától lehet benyújtani - ismertette az államtitkár.

Rákossy Balázs a minap tartott sajtótájékoztatót az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárával, amelyen bejelentették egy 20,4 milliárd forintos keretösszegű energiahatékonysági és megújuló energiás uniós pályázat részleteit. Akkor megkérdeztük Rákossy Balázst arról is, hogy a GINOP aktuális fejleményei (gyenge forint, visszahulló források kiosztása) mellett mikor és milyen további pályázatok várhatók még és ő azt mondta, hogy januárig kitisztul majd a kép, addigra végeznek a tárcánál a szükséges számításokkal és egyeztetésekkel.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
hacker laptop informtikus illegális
egyetemi diák hallgató koronavírus járvány
ml_210915_0352
vonatvasutmagyarshutter-20170719
wallstreet_nyse

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Szijjarto Peter Brexit palyazat tamogatas210918