holloko milliardos unios fejlesztes1500
Uniós források

Milliárdos turisztikai EU-s fejlesztés indul a világörökségi Hollókőn

Portfolio
MTI
Egymilliárd forintos turisztikai fejlesztés valósul meg a világörökségi Hollókőn, amelynek keretében gasztronómiai élményközponttal gazdagodik az ófalu, a középkori várban pedig új kiállítások és élmények várják majd a látogatókat – jelentették be a Nógrád megyei településen.

A fejlesztés háttere

A 2021 közepéig zajló fejlesztésekre összesen 1,1 milliárd forintot fordíthat a világörökségi falu európai uniós és kormányzati támogatásból a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében – jelezte a szerdai eseménye Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta.

A támogatott uniós projektkereső adatbázis szerint a projekt neve „Hollókő Ófalu és Vár turisztikai fejlesztése”, amely a GINOP-7.1.6-16 - Világörökségi helyszínek fejlesztése című pályázatból kapott 2017 októberében 1,1 milliárd forint támogatást, amelynek 82,4%-a származik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, közel 18%-a pedig a magyar költségvetésből. A projekt összköltsége egyébként 1,134 milliárd forint, azaz 97%-os a támogatási intenzitás, a fennmaradó 3% a saját erő. A kifizetett előleg mértéke egyébként már 800 millió forint, amelyet még tavaly augusztus 12-én teljesítettek. A támogatási adatlap szerint egyébként a projekt 2017. december 31-én indult és idén év végén zárulna, de az államtitkár szerint 2021 közepéig elhúzódik a projekt.

Továbbra is várjuk az uniosprojekt@portfolio.hu címre a különböző EU-s fejlesztések közleményeit, amelyeket térítésmentesen megjelentetünk az Uniós Források rovatban.

Mi a projekt lényege?

A Hollókő ófalu és a vár turisztikai fejlesztése című programot ismertetve Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az ófalu főutcáján, a jelenlegi Vár étterem helyén és környezetében gasztronómiai élményközpont létesül. Lesz főzőiskola, disznóvágás, lekvárfőzés, de a veteményestől az asztalig című kiállításon be is mutatják a palóc gasztronómia alapjait.

A várban korszerűsítik a kiállításokat, és bemutatják hogyan nézhetett ki a vár eredeti állapotában. Korabeli bútorokat helyeznek el a lovagteremben, és a tornyot megemelik egy szinttel.

Hollókő önkormányzata a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.-vel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel konzorciumban valósítja meg a beruházást, amelytől

azt várják, hogy az 1987-től világörökségi címmel rendelkező faluban néhány éven belül évi 30 ezerrel nőhet a látogatók száma.

A sajtótájékoztatón Szabó Csaba (Fidesz-KDNP), Hollókő polgármestere és Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő az elmúlt években többmilliárd forint értékben megvalósult hollókői fejlesztéseket vették számba, kiemelve, hogy itt épült meg Nógrád megye legmagasabb színvonalú kereskedelmi szálláshelye, a négycsillagos wellness hotel is.

Címlapkép forrása: kormany.hu, Pénzügyminisztérum

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Angela Merkel nemet koltsegvetesi elenkito csomag 200604
Frankfurti tőzsde
iot
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Nevijo Mance - Eloadas 06
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
unios palyazat technologia korszerusites elso tamogato dontesek200603