Varhelyi Oliver Orban Viktor unios biztos Ursula von der Leyen
Uniós források

Elfogadta Orbán Viktor jelöltjét Ursula von der Leyen

Portfolio
Várhelyi Olivér hétfő esti állásinterjúját követően Ursula von der Leyen (UVL) megválasztott bizottsági elnök hivatalosan kérte a tagállamok képviselőiből álló EU Tanácsot, hogy hagyja jóvá a magyar politikus jelölését a biztosi posztra — tájékoztatta a Népszavát UVL stábja. Ez azt jelenti, hogy mostantól már nem vár a leendő bizottsági elnök másik (női) magyar uniós biztosjelöltet, hanem Várhelyi megy tovább az uniós biztosi poszt felé.

A Várhelyi előtt álló út a következő: a leendő biztosok csak azután kerülhetnek az Európai Parlament illetékes bizottsága elő meghallgatásra, hogy jelölésüket elfogadta a kormányközi döntéshozó fórum. Ez az eljárás Várhelyi esetében puszta formalitás a lap szerint. Utána jön majd a kétlépcsős EP-szűrő: előbb a jogi szakbizottság szűri elő Várhelyit (ezen a lépcsőfokon akadt fent Trócsányi László előző biztosjelölt), majd ezután kerül azon szakbizottság elé meghallgatásra, amely Várhelyi leendő biztosi portfóliójához leginkább passzol.

A lap szerint ugyanis még változhat, hogy Várhelyi valóban a bővítési biztosi portfóliót kapja UVL-től. Von der Leyen környezetéből származó információi szerint ugyanis a német politikus akkor fog dönteni véglegesen a magyar, a francia és a még hiányzó román biztosjelölt tárcájáról, miután mindegyiküket jóváhagyta. Megjegyzik: a román kormányalakítás nehézségei miatt Bukarest egyelőre nem nevezte meg újabb jelöltjét az Európai Bizottságba, noha UVL felszólította Romániát, hogy minél előbb tegye meg javaslatát. Emellett az is lényeges, hogy a leendő bizottsági elnök világossá tette azt is: új jelöltet vár, azaz nem olyat, akit a megbukott kormány már előterjesztett a posztra.

Az, hogy hogyan jutottunk el az eredeti jelölt Trócsányi Lászlótól Várhelyi Olivérig, az alábbi cikkeinkből derül ki:

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
forintpénzváltó200226
koronavirus
koronavírus coronavirus virus
vonat train máv
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
európai bizottság_getty_stock