Durván lassítja a kapacitáshiány az EU-pénzes üvegház-építéseket
Uniós források

Durván lassítja a kapacitáshiány az EU-pénzes üvegház-építéseket

Portfolio
Az idén év végéig megcélzott 90 hektár helyett eddig csak 10-15 hektárnyi EU-pénzből finanszírozott üvegház építést állítottak termelésbe, azaz jól látszik a támogatási döntések csúszásának, az elszálló áraknak, továbbá a munkaerő- és alapanyag hiánynak a korlátozó hatása – rajzolódik ki egy májusi átadó ünnepségen elhangzott üzenet és a Magyar Nemzet mai cikke összevetéséből.

Nagy a csúszás

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke azt mondta a lapnak: az idén 10-15 hektárnyi új, a modern kor minden követelményének megfelelő üvegházat állítottak termelésbe. Május 24-én, egy győri uniós üvegházas projekt átadó ünnepségén Nagy István agrárminiszter azt vázolta, hogy idén év végéig az uniós Vidékfejlesztési Program (VP), illetve egyéb támogatások révén közel 91 hektár üvegház épül.

Tekintettel arra, hogy csak másfél hónap van hátra az évből,

jól látszik, hogy nagyon nagy a csúszás a májusi elgondolásokhoz képest.

Mi ez a pályázat és kik a legnagyobb nyertesek?

A „Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével" című uniós pályázatot (VP-2-4.1.3.1.-16) 2016 elején hirdették meg és 2016. áprilisától lehetett benyújtani a támogatási igényeket. A támogatott projektkereső adatbázis jelenlegi állása szerint 154 nyertes projekt van. Ők a kifizetési adatbázis szerint összesen 19,5 milliárd forintnyi támogatást nyertek el eddig, de csak 53 projektnél tudtak eddig mindössze 3,2 milliárd forintnyi támogatást kifizetni.

A legnagyobb elnyert támogatással egyébként az alábbi termelők rendelkeznek:

 • 35200 m2 alapterületű üvegház építése kiszolgáló épülettel, termálkúttal, gépészettel a Hódkertész Kft. által Hódmezővásárhelyen, elnyert támogatás 1 milliárd forint
 • KUBO ultraklíma üvegház építése, amelyet a szegedi FLORATOM-KER Termelői Értékesitő Szövetkezet nyert el, az elnyert támogatás 600 millió forint
 • Epertermesztés üvegházi termesztésének feltételeinek megteremtése Magyarcsanádon, elnyert támogatás 500 millió forint
 • Üvegház építése az Agricola '97 Kft-nél (ez a bevezetőben is említett győri projekt, amelyet a Greencoop Hungary Kft. nyert el), elnyert támogatás 500 millió forint
 • Majsai Kert Kft. 17 820 m2 és 11 034 m2 alapterületű üvegház építése Orosházán, kiszolgáló épülettel, elnyert támogatás 500 millió forint
 • Nemes Nagy János üvegház és kiszolgáló épület építése Sándorfalván, elnyert támogatás 500 millió forint
 • Nemeskert Kft. üvegház és kiszolgáló helyiség építése szintén Sándorfalván és szintén 500 millió forint az elnyert támogatás
 • Üvegház építés Pitvaros 015/8 hrsz.-en Budapesten, elnyert támogatás 500 millió forint
 • Korszerű üvegház építése a Garden Invest Zsana Termelő és Szolgáltató Kft. telephelyén, Veresegyház, az elnyert támogatás volumene 500 millió forint.

Mik a csúszás főbb okai?

Az üvegház építési projektek jókora csúszása kapcsán Lédó Ferenc több tényezőt is megemlített a lapnak:

 • Mivel későn jelentek meg a felhívások és a bírálatra is sokat kellett várni, ezért a beruházások is késésben vannak. A legtöbben tavasszal kapták kézhez a támogatói határozatot, így a legtöbb üvegház és fóliasátor most épül.
 • Az uniós forrást elnyert kertészeteknek nincs könnyű dolguk a kivitelezés során, mivel a beruházások megvalósítását az Euró­pa-szerte jelentkező kapacitáshiány is hátráltatja: sem munkaerőből, sem szükséges anyagból nincs elég.
 • Mindezek miatt sok olyan gazdaság lesz, amely bár már jövőre szeretné termelésbe állítani az új üvegházát, a kapacitáshiány miatt még egy évet kell várnia.

A fenti helyzet után a szakmai szervezet vezetője azt vázolta, hogy a VP-s forrást elnyert beruházások 80-90 százaléka 2021-ig valósulhat meg, azaz 2021 végéig mintegy 140 hektáron épülhetnek fel a modern kor követelményeinek megfelelő létesítmények. Tekintettel arra, hogy Nagy István agrárminiszter a májusi győri projekt átadón azt mondta: akkoriban 150 hektárnyi üvegházban és közel ötszáz hektárnyi korszerű fóliablokkban zajlott zöldséghajtatás, így

valójában a magyarországi üvegházas kapacitások közel duplázását fogja elérni az EU-s pályázat.

Lédó jelzése szerint az idén eddig elkészült 10-15 hektárnyi új üvegházban az idén legtöbben kígyóuborkát termesztettek, ami a túlkínálat miatt okozott némi zavart az uborka piacán, később azonban vélhetően a paradicsom lesz a meghatározó kultúra. A 2021 körültől termelésbe álló mintegy 140 hektárnyi új üvegház miatt a szakértő hangsúlyozta az új exportpiacok kiépítésének fontosságát is.

A FruitVeb elnöke azt is megjegyezte, hogy az eredeti tervekhez képest 20-25 százalékkal drágábban építhetik meg az üvegházakat a nyertes pályázók az időközben bekövetkezett áremelkedések miatt. Ez több termelőt elriasztott, de a projektek jó részét más gazdaságok megvették, így ezek majd idővel elkészülhetnek. Rámutatott: január végén lehet majd látni, hogy pontosan hányan mondtak le a pályázat megvalósításáról és adták vissza a támogatást, ugyanis az elnyerésétől számított 24 hónap van arra, hogy a nyertesek elkezdjék a kivitelezést. Ledó Ferenc szerint egyébként a dél-alföldi régióban a pályázatok 80-90 százaléka biztosan megvalósul majd.

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Orban Viktor EU Csucs Ukrajna