Influenzabiztos csirkék állíthatják meg a rettegett járványt
Uniós források

Magyar képviselő buktatta le az ukrán batman-csirkét

Portfolio
Az olcsó ukrán csirkemell importja előtt zárja be a kiskaput az a Győri Enikő, fideszes képviselő által készített jelentés, amit kedden szavazott meg az Európai Parlament plenárisa. Egy ukrán vágási trükknek köszönhetően 2018-ban 55 ezer tonna „batman-csirke” jutott be a vámszabályok kijátszásával az Európai Unióba - írja a Bruxinfo.

Az EU-ukrán átfogó szabadkereskedelmi megállapodás módosítására szavazott kedden az Európai Parlament, amikor elfogadta a fideszes Győri Enikő jelentését egy, az olcsó ukrán csirkemell tömeges importálására alkalmas joghézag bezárásáról. A képviselők 444 igen szavazattal, 128 ellenvoks és 74 tartózkodás mellett fogadták el a Győri-jelentést, ami Ukrajnát a jó együttműködés érdekében a teljes kereskedelmi megállapodás tiszteletben tartására kéri. 

De mi az a batman-csirke?

Egy ukrán termelő egy, a szabadkereskedelmi megállapodásban maradt kiskapu kihasználásával nagy mennyiségű csirkemellet exportált az Unióba vámmentesen. A 2016-os EU-Ukrajna megállapodás értelmében az ukrán csirkemellfilé kizárólag szigorú mennyiségi korlátok közt léphet vámmentesen az uniós piacra. A megállapodás azonban magában foglal két további vámsort, mely alá a „nem hagyományos vágású” csirkehús tartozik. Ez korábban elenyésző mennyiségben jutott be az uniós piacra, ezért a szabadkereskedelmi tárgyalások során nem állapítottak meg rá vámtételt és mennyiségi korlátozást. 

Győri Enikő szerint az ukrán üzletemberek által alkalmazott innovatív vágási módszer „batman-csirkeként” híresült el az uniós zsargonban: a mellrészen a szárnyaknál meghagyott csontdarabka miatt a megállapodás értelmében a hús már nem csirkemellfilének számított, hanem a „nem hagyományos vágási mód” besorolás alá került. Ennek köszönhetően az így vágott baromfihús korlátozás nélkül juthatott az uniós piacra, ahol aztán egyszerűen lecsippentették a felesleges csontdarabot, és már mellfiléként értékesítették.

Míg 2016-ban 3700 tonna batman-csirke jutott be az Unióba, 2018-ban ez az érték már elérte az 55 ezer tonnát.

A baromfihúsra vonatkozó új előírás szerint a csonttal és csont nélkül érkező csirkemell ezentúl egyazon vámkontingensbe tartozik, és mindkét húsfajta importja hozzáadódik az Ukrajnából az Unióba vámmentesen behozható baromfihús-mennyiséghez. Ha az ukrán export elérte a vámmentes mennyiség határát, onnantól kezdve a további kivitelért vámot kell fizetnie az ukrán exportőrnek.

Az ukrán kormány már jóváhagyta a megállapodás módosítását, a jogszabálytervezet a Rada, az ukrán parlament ratifikációjára vár.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
egészségügy dolgozó kórház koronavírus járvány
olasz_koronavirus
astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
budapest parlament híd getty stock