Sokmilliós EU-támogatást kaphat a céged egy új alkalmazottra
Uniós források

Sokmilliós EU-támogatást kaphat a céged egy új alkalmazottra

Portfolio
|
MTI
Bár az ország jelentős részén akut a munkaerőhiány, de több régióban még van munkaerőtartalék és éppen az ő bevonásukat célozza egy olyan új EU-pályázat, amely ma jelent meg és jövő január 27-től meg is nyílik. A 12 milliárd forintos pályázati keretből arra van mód, hogy egy-egy cégnél legalább 3, legfeljebb 15 főt kell felvenni az ország 4 régiójában és az egy főre jutó támogatás maximális mértéke a becsült 2 teljes éves bérköltség 70%-a lehet kisvállalkozás esetén, illetve 60%-a lehet középvállalkozás esetén.

Ősszel már összefoglaltuk a társadalmi egyeztetésre kitett új uniós pályázat főbb információit (Foglalkoztatásbővítés ösztönzése, GINOP-5.3.2-19), ma pedig meg is jelent a hivatalos oldalon ennek a közleménye. A minap módosították a GINOP pályázati menetrendjét is, új pályázatok jönnek még decemberben és jövőre is, ezekről bővebben tegnap írtunk:

A foglalkoztatás ösztönzési pályázat a mikro-, kis- és középvállalkozások foglalkoztatotti létszámának növelését támogatja vissza nem térítendő támogatással azzal együtt, hogy feszes már a munkaerőpiac, de mégis vannak olyan térségek, ahol lehetnek munkaerő tartalékok és éppen az onnan történő foglalkoztatott bevonást támogatja ez a konstrukció.

A támogatás az ország azon négy régiójában érhető majd el, ahol a foglalkoztatási ráta az országos átlag alatti szinten volt 2017-ben, így Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön – emelte ki a pályázat megjelenésével kapcsolatos közleményben Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

A felhívásra azok a vállalkozások nyújthatnak majd be támogatási kérelmet, amelyek vállalják, hogy az adott régiók valamelyikében működő vagy újonnan létrehozott telephelyen legalább 3, maximum 15 fővel bővítik a foglalkoztatottak számát, a beruházással létrejött új munkahelyeket a munkahely első betöltésétől számított legalább három évig az érintett területen fenntartják, és akik vállalják a kormányhivatallal való együttműködést a toborzás során.

Az igényelhető támogatás minimum 8, maximum 90 millió forint lesz.

Az egy főre jutó támogatás maximális mértéke a becsült 2 teljes éves bérköltség 70 százaléka kisvállalkozás, illetve 60 százaléka középvállalkozás esetén. A havi bruttó munkabér maximális elszámolható költségeként legfeljebb 350 000 forint vehető figyelembe – ismertette Rákossy Balázs.

Az új munkavállaló 24 hónapon keresztül történő foglalkoztatása olyan induló beruházás esetén támogatható, amely új létesítmény létrehozatalát, vagy egy meglévő létesítmény kapacitásának bővítését, vagy termékkínálatának új termékekkel való bővítését, illetve egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatását eredményezi.

A jövő január 27-én megnyíló GINOP-5.3.2 iránt várhatóan nagyobb lesz az érdeklődés Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője szerint a fém-, műanyag- és faipari cégek körében a 60-70%-os támogatási intenzitás ellenére is. Az ECC szakértője szerint nagyobb lehetne az érdeklődés, ha nemcsak a négy megjelölt régióban lehetne pályázni, hiszen a nyugat-dunántúli és közép-dunántúli részen is lenne erre igény, ahonnan sokan mehetnek Ausztria irányába, ha nem fizetik meg őket. 

Az is növelné a cégek mozgásterét, ha az új foglalkoztatotti határokat 2-50 főre tágítanák és ha mód nyílna kis összegű eszközbeszerzésre is. Előremutatónak értékelte a kiírás tervezetében azt, hogy a cégméret szerinti támogatási intenzitást összehangolták a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációját segítő pályázattal (GINOP-1.2.10), hiszen számottevő átfedés lehet a kedvezményezettek között.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olaf, európai unió csaláselleni hivatala