Könnyítettek az egyik céges napelemes EU-pályázat szabályrendszerén
Uniós források

Könnyítettek az egyik céges napelemes EU-pályázat szabályrendszerén

Portfolio
Két helyen módosult szerdán a „Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel” című uniós pályázat szabályrendszere, amelyek lényege, hogy a rendelkezésre tartási és türelmi idő kinyújtásával több idő van a projektek végrehajtására.

Tegnap jelent meg a kormány hivatalos uniós pályázati oldalán az a rövid közlemény, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy két helyen módosult a GINOP-4.1.1-8.4.4-16 kódszámú felhívás:

  1. A rendelkezésre tartási időszakot (a szerződés megkötésétől számított maximum időszakot) 24-ről 36 hónapra kinyújtották, de közben az nem változott, hogy a felhívás keretében utoljára 2022. december 31-én lehet kifizetést teljesíteni a Kedvezményezettnek.
  2. A türelmi idő szabályait is módosították, mégpedig úgy, hogy maga a türelmi idő a rendelkezésre tartás végétől számított legfeljebb 12 hónap maradt, de közben a türelmi idő legfeljebb a kölcsönszerződés megkötésétől számított 48. hónap (eddig 36 hónap volt a maximum) utolsó napjáig terjedhet.

A támogatási adatbázis szerint 381 támogatási kérelmet nyújtottak be 7,5 milliárd forintnyi támogatási kérelemmel, amelyek közül egyelőre 179-et hagytak jóvá 3,8 milliárd forintos keretösszeggel. Ezek közül egy kivételével mindegyik szerződés hatályos és 111 projektre már 857 millió forintot ki is fizettek a projektgazdáknak.

A szóban forgó pályázat egyébként már lezárult, hiszen már 7,5 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be a 6,95 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatási keretre. A kombinált pályázat azt jelenti, hogy legalább ugyanannyi hitelt is fel kell vennie az adott fejlesztéshez a cégnek 1,5-50 millió forint között, mint amennyi támogatást kap (1,5-50 millió forint között). Így tehát a 3,8 milliárd forintnyi jóváhagyott támogatáshoz legalább ennyi jóváhagyott hiteldöntés is társul, azaz már közel 8 milliárd forintos uniós finanszírozással zajlik ebben a pályázatban a megújuló energiás fejlesztések megvalósítása.

November végén már felhívtuk rá a figyelmet, hogy a november 11-én megnyílt nagyobb (3-100 milliós támogatással járó, GINOP-4.1.4-19) napelemes fejlesztéseket támogató uniós pályázatnál elmaradt a roham. Ez azóta is igaz, hiszen a tervezett nyitva tartási idő több mint fele már eltelt, de az adatbázis szerint meghirdetett támogatási keretnek (20,42 milliárd forint) még mindig csak a 22%-ára (4,46 milliárd forintért) nyújtottak be támogatási kérelmeket.

A kisebb napelemes céges fejlesztéseket támogató másik uniós pályázatnál (a  GINOP-4.1.3-19-nél, amely 1-3 millió forint közötti támogatást kínál) szintén elmaradt a roham, mert a tervezett nyitva tartásnak (2020. szeptember 30-ig) már a 43%-a eltelt, de a 23,92 milliárd forintos keretnek még csak a 16,4%-ára van támogatási igény.

Címlapkép forrása: Photo by In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
integritás hatóság