DEBRE20191008007
Uniós források

EU-pénzt nyertél? – Több tízezer cégnek fontos változás lépett hatályba

Portfolio
2020. január elseje óta megszűnt a Közbeszerzési törvény 5. § (3) bekezdésével összefüggő, „támogatás mértéke alapján fennálló közbeszerzési kötelezettség”, és ezt a lényeges lazítást „már odaítélt támogatás esetében is alkalmazni lehet, sőt amennyiben a támogatás még nincs felhasználva, akár már elindított közbeszerzési eljárást is vissza lehet vonni – hívja fel ügyfelei figyelmét az OTP Hungaro-Projekt friss bejegyzése. Amint tavaly év végi egyik cikkünkben összefoglaltuk, a lényeges közbeszerzési lazítás, adminisztrációcsökkentés akár 50-60 ezer érintettnek is kapóra jön és végső soron a gyorsított forrásfelhasználás a 2020-2021-es gazdasági növekedést is segítheti.

Már novemberben részletes elemzésben hívtuk fel a figyelmet a közbeszerzési törvény (Kbt.) készülő módosítására, aztán tavaly karácsony előtt a törvénykezési dömping idején el is fogadták a tervezett módosításokat, a 2019. évi CXX. törvényt pedig a 208-as számú Magyar Közlönyben hirdették ki még szintén karácsony előtt. A törvénymódosítás után minapi bejegyzésében az OTP Hungaro-Projekt arra hívja fel az ügyfelek és a szakmai közönség figyelmét, hogy a törvénymódosító 20. § alapján a Kbt.5. § (3) törlése (amelyet a törvénymódosító 18. § (1) bek. 2. pontja írt elő) 2020. január 1-jén lépett hatályba.

Ez azt jelenti a támogatott szervezetek esetében, hogy a módosítás eredményeként 2020. január 1. napjától a meghatározott támogatási összegeken felüli, közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó kötelezettség megszüntetésre került, így nem kötelező ezen időpontot követően közbeszerzés lefolytatása.

A változás kapcsán a cikk hangsúlyozza, hogy az új szabályokat már odaítélt támogatás esetében is alkalmazni lehet, amennyiben a támogatás még nincs felhasználva. Sőt, akár már elindított közbeszerzési eljárást is vissza lehet vonni, amennyiben az a Kbt. szabályai alapján lehetséges. Főszabály szerint: nyílt eljárás esetében az ajánlattételi határidő lejáratáig a közbeszerzési eljárást az ajánlatkérő indoklás nélkül visszavonhatja – jegyzik meg.

További friss változások az EU-pályázatok lebonyolítása terén:

Amint decemberben egy szakértői megszólalás alapján megírtuk: ez a közbeszerzési lazítás a pályázati piacon aktív akár 50-60 ezer cégnek is jól jöhet, azaz az, hogy az elmúlt évek fokozatos értékhatár emelése után lényegében megszűnik mind az uniós, mind a hazai költségvetésű pályázatoknál az értékhatár szerinti közbeszerzési kötelezettség.

Ahogy akkor is hangsúlyoztuk: a törvénymódosítás azoknak is fontos lehet, akik már elnyerték a pályázati forrást, de még nem használták fel a pénzt, azaz még nem indították el a közbeszerzést, vagy már elindították, de nem járt még le az ajánlattételi határidő. Mindkét esetben ugyanis elég bekérni három árajánlatot és abból a legjobbat befogadni és ezzel megpsórolni a legalább 4-5 hónapos, de sok esetben 8-10 hónapos közbeszerzési folyamatot.

A közbeszerzési kötelezettség meghatározott érték feletti megszüntetése a parlament oldalán elérhető indoklási szöveg szerint azzal függ össze, hogy a magyar szabályozás már eddig is szigorúbb volt az uniósnál, de az értékhatárok elmúlt évekbeli fokozatos emelésével a közbeszerzésre kötelezett cégek körét már egyébként is jelentősen szűkítette. Most a törvénymódosítás indoklása szerint

az adminisztratív terhek csökkentése céljából ez a szabály az uniós jog bármilyen sérelme nélkül elhagyható” és „a jogszabályi környezet és a támogatások kezelésére vonatkozó mechanizmusok fejlesztése révén a továbbiakban nem indokolt a közbeszerzési kötelezettség fenntartása.

A változások gyakorlati következményeként a szakértői megszólaló emlékeztetett arra, hogy áru- és szolgáltatás beszerzésnél korábban 25 millió, aztán 40 millió, majd az uniós küszöbszint szerinti 68 millió forint felett lépett fel közbeszerzés lefolytatási kötelezettség, most pedig ez a korlát megszűnik.  Az építési beruházások esetében a jelenlegi 300 milliós limit előtt szintén 25, illetve 40 millió forint volt a felső határ, most pedig ez is megszűnik. Ezzel együtt az uniós eljárásrend szerinti értékhatárokat természetesen továbbra is be kell tartani.

Mivel tehát a fenti beszerzési összegek felett megszűnik a közbeszerzési kötelezettség és a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet azt, így a szakértő becslése szerint több tízezer cégnek jöhet ez kapóra. Az uniós ciklus vége felé, a támogatások döntő részének elosztása mellett ez már nyilván kevesebb cégnek lesz érdekes (miközben segítheti a 2014-2020-as források mielőbbi felhasználását), de a magyar forrásból kiírt beszerzések nagy részének mindez tényleg kapóra jön, amelyek megvalósítását jelentősen gyorsíthatja.

Ahogy rámutattunk:

MINDEZ PEDIG LENDÜLETET ADHAT A 2020-2021-ES GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSNEK IS. KÖNNYEN LEHET, HOGY RÉSZBEN ÉPPEN EZ UTÓBBI A FŐ CÉLJA A KBT. SOKADIK MÓDOSÍTÁSÁNAK AZUTÁN, HOGY AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÁLTAL ÁRGUS SZEMEKKEL FIGYELT EU-S PÉNZEK NAGY RÉSZÉT MÁR ELOSZTOTTÁK, ÉS HELYETTÜK MOST MÁR A MAGYAR FORRÁSOK GYORS ELOSZTÁSÁNAK KELLENE ÁTVENNI A MOTOR SZEREPÉT.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás