Több tízezer cégnek jöhet jól a közbeszerzési törvény lazítása
Uniós források

Több tízezer cégnek jöhet jól a közbeszerzési törvény lazítása

Portfolio
A pályázati piacon aktív akár 50-60 ezer cégnek is jól jöhet a közbeszerzési törvény küszöbön álló módosításai közül az, hogy az elmúlt évek fokozatos értékhatár emelése után lényegében megszűnik mind az uniós, mind a hazai költségvetésű pályázatoknál az értékhatár szerinti közbeszerzési kötelezettség – jelezte a Világgazdaságnak Szőke István közbeszerzési tanácsadó.

A Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint a küszöbön álló törvénymódosítás azoknak is fontos lehet, akik már elnyerték a pályázati forrást, de még nem használták fel a pénzt, azaz még nem indították el a közbeszerzést, vagy már elindították, de nem járt még le az ajánlattételi határidő. Mindkét esetben ugyanis elég bekérni három árajánlatot és abból a legjobbat befogadni és ezzel megpsórolni a legalább 4-5 hónapos, de sok esetben 8-10 hónapos közbeszerzési folyamatot.

Amint a november közepén benyújtott törvénymódosító javaslat alapján megírtuk, nagyon fontos változás, hogy

a Kbt. 5. § (3) bekezdésével összefüggő, támogatás mértéke alapján fennálló közbeszerzési kötelezettség megszűnik.

Amint rámutattunk: ez azt jelenti, hogy megszűnik a közbeszerzési kötelezettség fenntartása mind a hazai, mind az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseknél azon túl, hogy az uniós szabályokat és az uniós (magasabb) értékhatárokat be kell tartani. A magyar szabályozás ugyanis szigorúbb volt eddig az uniósnál, de az értékhatárok elmúlt évekbeli fokozatos emelésével a közbeszerzésre kötelezett cégek körét már egyébként is jelentősen szűkítette. Most a törvénymódosítás indoklása szerint „az adminisztratív terhek csökkentése céljából ez a szabály az uniós jog bármilyen sérelme nélkül elhagyható” és „a jogszabályi környezet és a támogatások kezelésére vonatkozó mechanizmusok fejlesztése révén a továbbiakban nem indokolt a közbeszerzési kötelezettség fenntartása”.

A változások gyakorlati következményeként az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy áru- és szolgáltatás beszerzésnél korábban 25 millió, aztán 40 millió, majd az uniós küszöbszint szerinti 68 millió forint felett lépett fel közbeszerzés lefolytatási kötelezettség, most pedig ez a korlát megszűnik.  Az építési beruházások esetében a jelenlegi 300 milliós limit előtt szintén 25, illetve 40 millió forint volt a felső határ, most pedig ez is megszűnik. Ezzel együtt az uniós eljárásrend szerinti értékhatárokat természetesen továbbra is be kell tartani.

Mivel tehát a fenti beszerzési összegek felett megszűnik a közbeszerzési kötelezettség és a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet azt, így a szakértő becslése szerint több tízezer cégnek jöhet ez kapóra. Az uniós ciklus vége felé, a támogatások döntő részének elosztása mellett ez már nyilván csak kevesebb cégnek lesz érdekes (a szám azért bőven elérheti a sokezres méretet), de a magyar forrásból kiírt beszerzések nagy részének mindez tényleg kapóra jön, amelyek megvalósítását jelentősen gyorsíthatja.

Ez pedig lendületet adhat a 2020-2021-es gazdasági növekedésnek is. Könnyen lehet, hogy részben éppen ez utóbbi a fő célja a Kbt. sokadik módosításának azután, hogy az európai Bizottság által árgus szemekkel figyelt EU-s pénzek nagy részét már elosztották, és helyettük most már a magyar források gyors elosztásának kellene átvenni a motor szerepét.

Az EU-s pénzek közbeszerzéseken keresztüli elosztásának rendszerszintű ellenőrzési problémái miatt egyébként a Portfolio információ szerint összesen 400-420 milliárd forintnyi pénzügyi korrekciót vállalt be a magyar kormány.

A parlament honlapjának jelenlegi állása szerint a törvényjavaslat már átment a gazdasági bizottság szűrőjén, érdemi módosítást nem tettek november 26-án, így már csak formalitás a módosítás parlamenti megszavazása, amelyre a szakértő szerint akár napokon vagy egy-két héten belül, de mindenképp még az idén sor kerülhet.

Címlapkép forrása: Daniel Karmann/picture alliance via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
európai bizottság berlaymont