Már 230 milliárdos EU-pénz ment önkormányzati energiahatékonyságra, most újabb pályázat nyílt
Uniós források

Már 230 milliárdos EU-pénz ment önkormányzati energiahatékonyságra, most újabb pályázat nyílt

Portfolio
Megjelent csaknem 11 milliárd forintos keretösszeggel egy olyan uniós pályázat, amely önkormányzati ingatlanok energiahatékonysági felújítását támogatja a klímavédelem jegyében – derül ki a hivatalos pályázati oldal egyik friss híréből. Mindez azt követően történt meg, hogy az elmúlt években adataink szerint összességében már 233 milliárd forintnyi EU-támogatást kaptak az önkormányzatok energiahatékonysági és megújuló energiás projektjeikre, amelyekből közel 1700 darab fejlesztés valósult meg országszerte.

Mi az új pályázat lényege?

A friss hír szerint megjelent a „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című (TOP-6.5.1-19 kódszámú) felhívás, amelynek 10,9 milliárd forintos a keretösszege, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és magyar költségvetési forrásból jön a támogatás. A leendő nyertesek a projektjük megvalósításával hozzájárulnak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság céljának eléréséhez – indokolnak a felhívásban.

A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be

  • Megyei Jogú Város Önkormányzata (GFO 321)
  • Többségi megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok (GFO 11; 572; 573; 575; 576)

A pályázat célja a felhívásban meghatározott önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése, amelyen belül alcélként jelenik meg:

  • Többségi önkormányzati és/vagy Többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság(ok) tulajdonában lévő épületek illetve infrastrukturális létesítmények energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése, amennyiben az egyes beruházások a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálják;
  • a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használata, mivel az elmarad az EU átlagtól, ugyanakkor Magyarország ilyen jellegű potenciálja több területen is kimagasló. Ezért további cél a projektek keretein belül a megújuló energiaforrások elérhetőbbé tétele, használatának ösztönzése, népszerűsítése.

További lényeges információk

  • A területi egység számára rendelkezésre álló forrás meghatározása és a támogatási kérelmek várható darabszáma a felhívás területi egységre vonatkozó területspecifikus mellékletében található.
  • A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 29-85 db
  • A támogatási kérelem benyújtási határideje és módja szintén a felhívás területi egységre vonatkozó területspecifikus mellékletében található.

A fenti hírrel együtt jelentették be azt, hogy módosult a „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” című (KEHOP-5.2.2. kódszámú) felhívás szabályrendszere.

Az EU-s pályázatokból megvalósított építőipari fejlesztésekről és sok egyéb témáról is szó lesz a Portfolio idei első ágazati konferenciáján, az Építőipar 2020-on. További részletek:

Milyen önkormányzati pályázatok voltak eddig?

Érdemes emlékeztetni rá, hogy az új pályázat már a sokadik lehetőség az önkormányzati épületek energiahatékonysági felújításához, hiszen az elmúlt években kiírták már például az alábbi pályázatokat, igaz minden pályázatnál a területspecifikus melléklet határolta le, hogy ki mikor melyik lehetőségre milyen formában pályázhat:

  • „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” (TOP-3.2.1-15), ez 70 milliárd forintos kerettel került meghirdetésre 2016 tavaszán. Az aktuális támogatási adatbázis szerint már 93 milliárd forintnyi támogatást hagytak jóvá 773 projektre.
  • „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” (TOP-3.2.1-16), ez 65,5 milliárd forintos kerettel került meghirdetésre 2017 tavaszán. Az aktuális támogatási adatbázis szerint már 70 milliárd forintnyi támogatást hagytak jóvá 658 projektre.
  • „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” (TOP-6.5.1-15), ez 22,7 milliárd forintos kerettel került meghirdetésre 2016 tavaszán.
  • „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” (TOP-6.5.1-16), ez 36,2 milliárd forintos kerettel került meghirdetésre 2017 tavaszán. Erre a két pályázatra együtt az aktuális támogatási adatbázis alapján 52,6 milliárd forintnyi támogatást hagytak már jóvá 228 projekt keretében.

A fentiektől eltérő, a megújuló energiaforrások beépítését célzó két további önkormányzati EU-s pályázat is volt a múltban:

  • Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása komplex fejlesztési programok keretében (TOP-3.2.2-15), ez 15,7 milliárd forintos kerettel indult el 2016 tavaszán. Itt mintegy 12 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg.
  • Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása, komplex fejlesztési programok keretében (TOP-6.5.2-15), ez 5,6 milliárd forintos kerettel indult el 2016 tavaszán. Itt 9 projektre 6 milliárd forintnyit támogatást hagytak jóvá.

A fentiek azt jelentik, hogy az elmúlt években 195+21 milliárd forintnyi EU-pályázat állt már rendelkezésre az önkormányzatoknak, hogy az épületeik energiahatékonyságát, illetve megújuló energiás projektjeit támogassák.

Most ehhez nyílt még meg egy sokkal kisebb összegű támogatási keret, amelyből a tervek szerint néhány tucat újabb projekt kaphat támogatást.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vonderleyen