budapest harmas metro felujitas lanchid koronavirus
Uniós források

A 3-as metrót nem, de a Lánchíd felújítását érintheti a koronavírus

Portfolio
A 3-as metró uniós pénzből finanszírozott felújítása zajlik a szükséges egészségügyi előírások betartása mellett, de azoknál a beruházásoknál, amelyek még csak közbeszerzési fázisban vannak, várható változás, és ilyen lehet a Lánchíd rekonstrukciója is – jelezte Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A városvezető elmondása szerint a jelenlegi helyzet a főváros idei költségvetését is átalakítja, az elkövetkező hetekben pedig

újra kell majd gondolniuk azt, hogy a járványválság után bekövetkező gazdasági válság milyen mozgásteret enged Budapest számára,

és ez mennyiben érinti a 2020-as évre tervezett beruházásokat.

Hozzátette: a városvezetés minden olyan projektet számba vesz, amelyek esetében még nincs közbeszerzés, mint például a Lánchíd felújítása, amely, mint ismert, egy sikertelen kiírással zárult le. Ahogyan a folyamatban lévő beruházásoknál is, mint mondjuk a Pannon Park Projekt az állatkertnél, hiába állami pénzből készül, mérlegelni fog a főváros, hogy hogyan lehet a különböző szakaszokat végigvinni. De a különféle árvízvédelmi munkák esetében is felmerülhet, hogy új közbeszerzést kell kiírni - tette hozzá az általános főpolgármester-helyettes, aki szerint a helyzetet bonyolítja, hogy nehéz megbecsülni, mikor érhet véget a járványügyi helyet.

Kiss Ambrus a 3-as metró déli, illetve középső szakaszának rekonstrukciója kapcsán megjegyezte, egyelőre nincs arról tudomásuk, hogy csúszna a felújítás befejezése. Emlékeztetett, az ország 50 százaléka nem tudja megoldani, hogy távmunkában dolgozzon, így vannak beruházások, amelyek a mai napon is zajlanak, ez alól a metrófelújítás sem kivétel, ahogy útfelújítások is történnek városszerte, nyilvánvalóan betartva a járványügyi intézkedéseket.

Érdemes tudni, hogy bár a koronavírus-járvány miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés márciusi ülése is, de ez nem akasztja meg a város működését. A főváros nemrégiben elfogadott költségvetését egyébként egyelőre nem tervezik módosítani, miután az általános tartalékban 7 milliárd forintot különítettek el. Ez pedig a koronavírus-járvány elleni harc első frontjára elegendő forrásnak kell lennie – fogalmazott Kiss Ambrus. Ugyanakkor folyamatosan vizsgálják azt is, hogy például a közösségi közlekedésben milyen plusz támogatásokra van szükség.

Előreláthatólag az elkövetkezendő hónapokban elegendőeknek kell lennie a forrásoknak, azt követően pedig, elsősorban a kialakult gazdasági viszonyok szerint újra lehet majd tervezni a teljes költségvetést, főként a bevételi oldalon keletkezett hiányok miatt – fűzte hozzá a főpolgármester-helyettes.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
orbanpinter
brusszel europai unio
koronavírus tüdő getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
európai uniós zászló európai bizottság