Uniós források

Azt hitted, hogy már vége az EU-pályázatok ingyenmillióinak? - Most figyelj!

Forrásátcsoportosítások és egyéb okok miatt a következő hetekben mintegy 30 milliárd forintos keretösszeggel jelenhetnek meg újabb gazdaságfejlesztési célú EU-pályázatok a kis- és közepes vállalkozásoknak, így tehát nem ért még véget a jó lehetőségek sora ebben az uniós ciklusban - hívta fel a Portfolio figyelmét az ECC-Consulting Zrt. vezérigazgatója. Farkas Tamás arra is rámutatott, hogy a nagyvállalatoknak is vannak újra jó lehetőségek, hisz már él az idei beruházási támogatási program, amely ráadásul már kereskedelmi tevékenységre is biztosít forrásokat.

Innen jön az új pályázatok forrása

Az elmúlt hónapokban többször is változott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében kiírt pályázatok keretösszege az átcsoportosításoknak köszönhetően. A közbeszerzési kötelezettség miatt kialakult pályázói nehézségek, valamint a jelentős építőipari és munkaerőpiaci drágulások együttesen további szabad, még elosztásra váró kereteket teremtenek a GINOP-ban a meghiúsuló pályázatok miatt. Mindezekre egy február eleji elemzésünkben (több százmilliárd forintnyi keret vár még elosztásra) már felhívtuk a figyelmet és éppen a forrásátcsoportosítással magyarázta a Portfolio-nak Farkas Tamás azt, hogy miért, milyen forrásokból várhatók még a következő hetekben első körben összesen mintegy 30 milliárd forintos kerettel újabb GINOP-pályázatok.

Az ECC-Consulting valószínűsíti, hogy ezeket a pályázatokat ismét erőteljesen túligénylik majd és a kiírók ezek mértéke, illetve a benyújtott projektek minősége alapján fokozatosan emelhetik majd további 30 milliárd forinttal az elosztandó kereteket.



Azt hitted, hogy már vége az EU-pályázatok ingyenmillióinak? - Most figyelj!
Farkas Tamás vezérigazgató, a kép forrása: ECC-Consulting Zrt.

Ezek a gazdaságfejlesztési pályázatok várhatók

Az ECC-Consulting Zrt. vezérigazgatója arra számít, hogy május körül az alábbi GINOP-pályázatok jelenhetnek meg a mikro-, kis- és középvállalkozások számára:
  • A korábbi gazella pályázatnak megfelelő konstrukcióként várható egy Magyar Multi Program névre hallgató felhívás, amely a kiemelt növekedési potenciállal bíró vállalkozások komplex fejlesztéseit támogatja majd várhatóan 50-300 millió forint összegben. A pályázat új eszközök beszerzése mellett várhatóan infrastrukturális és ingatlan beruházást, információs technológiai fejlesztéseket, megújuló energiaforrások használatát, valamint minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetését és tanúsítványok megszerzését támogatja majd.
  • A korábbi Ipar 4.0 pályázatnak megfelelő konstrukcióként várható egy Modern Mintaüzem program névre hallgató felhívás, amely a modern üzleti kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztéseket támogatja várhatóan 5-100 millió forint közötti összeggel. A pályázat többek között automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológiák alkalmazását, beszerzését támogatja.
  • Egy régebbi konstrukció újraéled majd a szabad vállalkozási zónákban működő KKV-k fejlesztéseinek támogatását célzó pályázat formájában, amely várhatóan 2-10 millió forint közötti támogatást kínál majd. A pályázat új eszközök beszerzése és a kapacitások bővítése mellett információ-technológiai fejlesztéseket támogatja.
  • Sokak számára érdekes lehet az a pályázat is, amely megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó megújuló energiatermeléssel kombinált épületenergetikai fejlesztések támogatására szolgál és az igényelhető támogatás volumene várhatóan 3-100 millió forint között mozog majd.

Mire figyeljünk a pályázás során?

Farkas Tamás a szakmai tapasztalatai alapján úgy látja, hogy ha az adott vállalkozásnál a tervezett beruházásra mindenképpen szükség van már rövid távon is, akkor olyan beruházásra érdemes pályázatot beadni (a hosszabb bírálati idő miatt), amit a benyújtás után a cég saját felelősségére meg is tud és meg is akar kezdeni. Ez ugyanis az árajánlatok kérése során előny is tud lenni, hiszen jobb árakat is el lehet érni. Hozzátette: ha csak akkor kívánja a beruházást megvalósítani az adott cég, ha már meg is nyerte a pályázatot, akkor mindenképpen a hosszú távú stratégiai célú beruházások megtervezésére van szükség a bírálati és közbeszerzési idő miatt. Az eddigi tapasztalatok alapján ebben az esetben számolni kell azzal, hogy időközben az árak emelkedhetnek, esetleg bizonyos gyártási modellek időközben kivezetésre kerülnek, azaz nem lesznek elérhetőek, így ez gondot okoz a pályázat megvalósítása során.

Az ECC-Consulting vezérigazgatója szerint a pályázatokon való ajánlatkérés során olyan cégekhez forduljunk, amelyek később vállalják a közbeszerzésen történő indulást is, illetve az ajánlatokat érdemes teljes műszaki mélységében kidolgozni, mert ez később megkönnyíti a közbeszerzési dokumentáció összeállítását, illetve biztosan illeszkedik a meglévő üzem technológiai folyamataihoz.

Az elmúlt hónapokban több forrásból is úgy értesült a Portfolio, hogy a folyamatban lévő pályázatoknál a kiírók számos esetben nem járulnak hozzá például géptípus módosításokhoz, ami az időközben megváltozó technológiák miatt életszerűek lennének, de az elutasító határozatok így ellehetetlenítik a projekt megvalósítását. Ezen okok miatt Farkas Tamás is azt javasolja, hogy érdemes olyan technológiára és gépekre pályázni, amelyeket várhatóan nem kell majd módosítani a megvalósítás során, mert ez idő- és pénzveszteséget tud elkerülni. Az időtényező miatt arra is érdemes szerinte figyelni, hogy legyen a pályázatban olyan projektelem is, mely nem esik közbeszerzési kötelezettség alá, mert így a megvalósítás és előleg elszámolás gyorsan megkezdhető.

Nagyvállalati lehetőségek

Az ECC-Consulting Zrt. vezérigazgatója végül arra is felhívta a figyelmet, hogy már elindult Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program, amelyre szeptember 30-ig lehet jelentkezni, de nemcsak nagyvállalatoknak, hanem olyan kkv-knak is, amelyek a tervezett beruházás hatására elérik a nagyvállalati méretkategóriát. A programban továbbra is kiemelt terület a feldolgozóipari és gyártó tevékenységek fejlesztése. Fontos újdonságként emelte ki Farkas Tamás az idei NBT-vel kapcsolatban, hogy immár támogatható a kis- és nagykereskedelmi tevékenység keretében saját használatra történő automatizált raktárkapacitás létrehozása, illetve az építőipari technológia fejlesztés.

Emlékeztetett rá, hogy az elszámolható költségek között (legalább 50 millió forintnyi támogatást lehet kérni, felső korlát és közbeszerzési kötelezettség nincs) az új eszközök beszerzése minimum 50%-os arányt kell, hogy kitegyen, emellett építési beruházásokra is lehet támogatást kérni.

A vezérigazgató összességében úgy látja, hogy

a 2019-es év is jó pályázati lehetőségeket tartogat a mikrovállalkozásoktól kezdve egészen a nagyvállalatokig, de érdemes résen lenni és alaposan végiggondolni, hogy az adott cégnek milyen beruházásra mikor van szüksége.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését az ECC-Consulting Zrt. támogatta.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas