Uniós források

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon

Portfolio
Egy év alatt 7 százalékponttal, azaz szokatlanul nagy mértékben 66%-ra ugrott az euróbevezetés magyarországi támogatottsága - derült ki az Eurobarometer ma közzétett felmérésének magyar adataiból. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy abban a hét tagállamban, ahol még nem vezették be a közös pénzt, Magyarországon a legmagasabb a pénzcsere támogatottsága.
Míg egy éve az Eurobarometer felmérése azt hozta ki, hogy a magyarok 59%-a támogatja az euróbeveztést, addig a Závecz Research által idén áprilisban készített, május elején közzétett reprezentatív közvélemény-kutatás szerint csak a magyarok 38%-a van ezen a véleményen.

Ehhez képest teljesen eltérő eredményt hozott ki az Eurobarometer idei, ma közzétett felmérése, hiszen a tavalyi 59%-ról 66%-ra ugrott az euróbevezetés magyarországi támogatottsága. Ezzel párhuzamosan 4%-ponttal 28%-ra esett a pénzcserét teljesen ellenzők aránya és a bizonytalanoké 3%-ponttal 6%-ra csökkent.

Amint az alábbi grafikon jobb oldalán látható: a magyar többsége, 56%-a szerint kedvező gazdasági hatásokkal járna a pénzcsere, ami 5%-ponttal magasabb, mint egy éve. A kedvezőtlen hatásokat többségben érzők aránya ezzel párhuzamosan 4%-ponttal 34%-ra mérséklődött, a bizonytalanok aránya pedig 1%-ponttal 10%-ra csökkent.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Az euróbevezetés jelentősen növekvő hazai támogatottsága ellenére a magyaroknak továbbra is jelentős többsége gondolja úgy (65%), hogy nincs még felkészülve az ország a pénzcserére, ahogy azt a magyar kormány is hangsúlyozza a témabeli kommunikációjában (indokolt a kivárás, a magasabb gazdasági fejlettségi szint megvárása).Érdemes azonban megjegyezni, hogy ennek a tábornak az aránya egy év alatt markánsan csökkent (8%-ponttal) és ezzel párhuzamosan azok aránya, akik szerint az ország igenis felkészült már a pénzcserére: markánsan megugrott (9%-ponttal 30%-ra).

Arra a kérdésre, hogy mikor szeretnék látni a magyar euróbevezetést, a megkérdezetteknek csak a 27%-a válaszolt úgy, hogy minél hamarabb, további 42% még várna vele egy ideig, további 17% a minél későbbi pénzcserét támogatná, 11% pedig örökre megtartaná a forintot nemzeti fizetőeszköznek.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Az eurót még nem használó 7 uniós tagállam közül a 66%-os euróbevezetési támogatottság Magyarországon a legmagasabb. Utánunk a románok következnek 61%-kal, igaz náluk a miénkkel teljesen ellentétes folyamat zajlik: egy év alatt 8%-ponttal csökkent a támogatottság mértéke. A régióban a harmadik legmagasabb euróbevezetési támogatottság Horvátországban van, amely egyre inkább úgy tűnik, hogy 2023 januárjától tényleg be is tudja vezetni az eurót.A hagyományosan eurószkeptikus Csehországban az embereknek csak 40%-támogatja a pénzcserét, Lengyelországban 51%, Bulgáriában 48% van a pénzcsere ellen.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Címlapkép forrása: Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hadipar uniós fegyvergyártás védelmi ipar