Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon

2019. június 7. 17:41  english version   
nyomtatás
 
Egy év alatt 7 százalékponttal, azaz szokatlanul nagy mértékben 66%-ra ugrott az euróbevezetés magyarországi támogatottsága - derült ki az Eurobarometer ma közzétett felmérésének magyar adataiból. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy abban a hét tagállamban, ahol még nem vezették be a közös pénzt, Magyarországon a legmagasabb a pénzcsere támogatottsága.


Míg egy éve az Eurobarometer felmérése azt hozta ki, hogy a magyarok 59%-a támogatja az euróbeveztést, addig a Závecz Research által idén áprilisban készített, május elején közzétett reprezentatív közvélemény-kutatás szerint csak a magyarok 38%-a van ezen a véleményen.

Ehhez képest teljesen eltérő eredményt hozott ki az Eurobarometer idei, ma közzétett felmérése, hiszen a tavalyi 59%-ról 66%-ra ugrott az euróbevezetés magyarországi támogatottsága. Ezzel párhuzamosan 4%-ponttal 28%-ra esett a pénzcserét teljesen ellenzők aránya és a bizonytalanoké 3%-ponttal 6%-ra csökkent.

Amint az alábbi grafikon jobb oldalán látható: a magyar többsége, 56%-a szerint kedvező gazdasági hatásokkal járna a pénzcsere, ami 5%-ponttal magasabb, mint egy éve. A kedvezőtlen hatásokat többségben érzők aránya ezzel párhuzamosan 4%-ponttal 34%-ra mérséklődött, a bizonytalanok aránya pedig 1%-ponttal 10%-ra csökkent.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Klikk a képre!


Az euróbevezetés jelentősen növekvő hazai támogatottsága ellenére a magyaroknak továbbra is jelentős többsége gondolja úgy (65%), hogy nincs még felkészülve az ország a pénzcserére, ahogy azt a magyar kormány is hangsúlyozza a témabeli kommunikációjában (indokolt a kivárás, a magasabb gazdasági fejlettségi szint megvárása).

2019.05.31 13:52 Magyar euró: új dátumot hozott nyilvánosságra a kormány

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ennek a tábornak az aránya egy év alatt markánsan csökkent (8%-ponttal) és ezzel párhuzamosan azok aránya, akik szerint az ország igenis felkészült már a pénzcserére: markánsan megugrott (9%-ponttal 30%-ra).

Arra a kérdésre, hogy mikor szeretnék látni a magyar euróbevezetést, a megkérdezetteknek csak a 27%-a válaszolt úgy, hogy minél hamarabb, további 42% még várna vele egy ideig, további 17% a minél későbbi pénzcserét támogatná, 11% pedig örökre megtartaná a forintot nemzeti fizetőeszköznek.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Klikk a képre!


Az eurót még nem használó 7 uniós tagállam közül a 66%-os euróbevezetési támogatottság Magyarországon a legmagasabb. Utánunk a románok következnek 61%-kal, igaz náluk a miénkkel teljesen ellentétes folyamat zajlik: egy év alatt 8%-ponttal csökkent a támogatottság mértéke. A régióban a harmadik legmagasabb euróbevezetési támogatottság Horvátországban van, amely egyre inkább úgy tűnik, hogy 2023 januárjától tényleg be is tudja vezetni az eurót.

2019.06.07 16:00 Támogatja Juncker a horvátok euróbevezetését és schengeni csatlakozását

A hagyományosan eurószkeptikus Csehországban az embereknek csak 40%-támogatja a pénzcserét, Lengyelországban 51%, Bulgáriában 48% van a pénzcsere ellen.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Klikk a képre!


Címlapkép forrása: Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium