Üzlet

Gratulálunk, Apple, sikerült feltalálni a semmit!

Ahogyan az tegnap kiderült, az Apple véget vetett az ellenállásnak, és végre hajlandó volt beépíteni az NFC (Near Field Communication) technológiát a telefonjaiba. Ezzel letették a voksukat egy olyan megoldás mellett, amelyet a legtöbb androidos és windowsos telefon már évek óta tud. Gratulálunk. De mire is jó ez, és mit várhatunk a lépéstől?
A klasszikus értelemben vett mobilfizetésnek azt szokás hívni, amikor valaki nem a neten keresztül, online fizet például egy QR-kód beolvasásával, hanem előkapja az NFC-s technológiával szerelt okostelefonját egy boltban, és a mobilt az érintésmentes POS-terminál fölé helyezve fizet.

Mi az NFC? Az NFC technológia (Near Field Communication) a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) továbbfejlesztéseként jött létre, vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül. Az olvasó terminál körüli mágneses mező aktiválja az egyébként passzív NFC chipeket. A technológia a modern érintésmentes, vagyis fizikai érintkezés nélküli fizetések alapját képezi.

Na ez az, amit eddig az Apple megtagadott a felhasználóitól, és ami miatt nem kevesen dönthettek androidos mobilok mellett. Most egy huszáros marketinghúzással, és az ujjlenyomatos azonosítással összekötve úgy csinálnak, mintha valami teljesen újat találtak volna fel. El is nevezték Apple Pay-nek. Pedig nem találtak fel semmit, csak nagy lemaradással követik a piacot. A megoldás különben egyelőre csak az Egyesült Államokban lesz használható október elejétől.

Arról is hallottunk piaci pletykákat, hogy a magyar mobiltárca megoldás, amelyet már évek óta reszelgetnek és csiszolgatnak, azért nem jött még ki, mert az Apple-re vártak. Mivel az iPhone-ok is megkapják a technológiát, az éles indulásra a Magyar Mobiltárca Szövetségnek is el kell készülnie az iPhone-kompatibilis appjával.

Nem mellesleg az NFC technológiát nem csak mobiltárcás fizetésre lehet használni, bár talán elsősorban emiatt került bele a mobilokba. Az egyre olcsóbban gyártott, passzív NFC chipekbe olyan parancsokat kódolhatnak, amelyek automatikusan elindítanak egy alkalmazást vagy megnyitnak egy weboldalt a mobilunkon. Például egy utcai hirdetésen elhelyezett chip "tappelésével" egyből egy online áruház egyik polcához állhatunk, vagy begyűjthetünk egy kupont, esetleg az okostévénket kapcsolhatjuk be az előszobába érve, nehogy lemaradjunk a foci EB-selejtezők előtti magyar himnuszokról.

Na jó, egy fontos pozitívumot azért muszáj megjegyezni: az Apple lépése hatalmas lendületet adhat a mobilfizetésnek, amelynek jövőjét éppen ők kérdőjelezték meg azzal, hogy eddig nem voltak hajlandóak az elvileg legprémiumabb telefonba beletenni az NFC-t. Pedig nem egy gagyi alsó-középkategóriás kínai készülékben is benne van. Az Apple jóstehetségében sokan hisznek, az önbeteljesítés pedig jövendőmondók között is nagy úr. Így most aztán simán elképzelhető, hogy nem téved, aki az NFC-s mobiltárcák robbanásszerű terjedésére számít.

Aki tehát dörzsöli a tenyerét egy jó kis mobiltárcáért, most döntse el, hogy imát mormol érte, vagy átkozza az almásokat!

A 9gag.com-on summázták egyetlen képen, hogy a 2012 decemberében kiadott Nexus 4 és a 2014. szeptemberi iPhone mit tud:

Gratulálunk, Apple, sikerült feltalálni a semmit!
Forrás: 9gag.com
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény