Üzlet

Erre figyeljen fokozottan 40 év felett!

Portfolio
Magyarországon a prosztatarák a tüdő- és a vastagbélrák mellett a leggyakoribb halálozási ok a férfiak körében. Ezért javasolt bizonyos életkor felett a rendszeres szűrővizsgálat. Ezzel a prosztata megbetegedései idejében felfedezhetők és a panaszok többsége orvosolható.

Miért fontos?

Szakértők szerint a legtöbb férfinak vagy volt már prosztata problémája, vagy lesz. Mivel a dülmirigy a húgyhólyag alatt helyezkedik el úgy, hogy körülfogja a húgycső kezdeti szakaszát, ezért bármilyen vizelési panasz utalhat prosztatabetegségre is. A kezdődő daganatos elváltozás viszont nem okoz tüneteket, ezért rendkívül fontos az ötven év feletti, panaszmentes férfiak rendszeres, évenkénti prosztatavizsgálata. A szűrés célja a kezdődő rák korai felfedezése, mert ha időben észreveszik, 80-90 százalékban gyógyítható.

Kényes szerv Prosztatája minden férfinak van. Ez a belső nemi szerv fontos szerepet játszik a megtermékenyítésben: a prosztata és az ondómirigyek váladéka együttesen biztosítja a hímivarsejtek életéhez és mozgásához megfelelő kémiai környezetet. Problémát rendszerint a középkorú és idősebb urak életében okoz, amit előidézhet a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, vagy rosszindulatú daganata, míg a gyulladásos panaszok minden nemileg aktív férfit érinthet.

Magyarországon a prosztatarák a tüdő- és a vastagbélrák mellett a leggyakoribb halálozási ok a férfiak körében, ezért is javasolják az orvosok, hogy 50 éves kor felett mindenki rendszeresen járjon szűrésekre. Panasz esetén pedig halogatás nélkül forduljanak urológus szakorvoshoz.

- Az Egyesült Államokban a férfiak rosszindulatú daganat miatti halálozásában a második helyen áll a prosztatarák, Magyarországon a harmadik-negyedik helyet foglalja el - sorolja a figyelemre méltó adatokat Tenke Péter urológus professzor. - A prosztatarák korai stádiumban tünetmentes, amikor még meg lehet gyógyítani, ezért fontos a prosztataszűrés. Ez a betegség elsősorban az 50-75 éves férfiakat érinti, a leggyakoribb a 60-70 év közötti korosztályban. Fokozott kockázatra számíthatnak azok az urak, akiknek családjában apai ágon előfordult prosztatarák. Ezért általában 50 év felett, panaszmentes állapotban, évente javasolt a prosztata vizsgálat, de akinek a családi kórtörténetében szerepel ez a megbetegedés, már 40 év felett ajánlott évente elmenni prosztataszűrésre.

Komplex vizsgálat

A szűrés két részből áll. Az egyik egy vérvizsgálat, az úgynevezett PSA (Prosztata Specifikus Antigén) teszt, amely önmagában mintegy 30 százalékos biztonsággal utalhat daganatos elváltozásra, de jelezhet egyéb prosztatabetegséget is. Pontosabb információt ad a tapintásos vizsgálat, így a két módszer együttesen hetven százalékra növeli a korai stádiumban felfedezhető prosztatarák találati biztonságát.

- Tünetmentes állapotban, idejében felfedezve a prosztatarák 90 százalékban gyógyítható. Míg az Egyesült Államokban minden tíz prosztatadaganatos beteg közül egy hal meg, Magyarországon tíz közül három beteget veszítünk el - figyelmeztet a professzor. - Késői stádiumban felfedezve legfeljebb a tüneteket tudjuk enyhíteni, de a beteg életét nem tudjuk meghosszabbítani. Évente 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, és 1500-an halnak meg ebben a betegségben.

Férfias helytállás

Mióta hazánkban nagyobb nyilvánosságot kapnak a szűrővizsgálatok, érezhetően nagyobb az érdeklődés, de még mindig vannak tévhitek, amelyek miatt a férfiak nem fordulnak idejében urológushoz. Ilyen tévhit, hogy a férfiasságából veszít, ha részt vesz a szűrővizsgálaton. Éppen ellenkezőleg, az önmagáért, családjáért felelősséget érző ember nem mulasztja el, hogy évente egyszer elmenjen szűrésre. Az urológiai vizsgálat lehetőséget ad:
  • egyéb prosztatabajok,
  • jóindulatú prosztata-megnagyobbodás,
  • gyulladásos panaszok,
  • kismedencei fájdalomszindróma diagnosztizálására,
  • potenciaproblémák - például merevedési zavar, korai magömlés - megbeszélésére is.

Movember hatodszor Tíz évvel ezelőtt néhány ausztrál férfi Melbourne-ben úgy döntött, egy hónapon át növesztik a bajuszukat, hogy figyelmeztessék férfitársaikat a prosztatarák veszélyeire és egészségük megőrzésének fontosságára. A kezdeményezés világméretű mozgalommá vált: Növessz egy bajuszt, hogy megments egy manust! - jelszóval Magyarországon is egyre több férfi teszi félre a borotvát egy hónapra, hogy az ajka fölött növekvő szőrzettel a prosztataszűrés fontosságára hívják fel a figyelmet. Ahogy Ausztráliában a Movember Foundation, úgy a hazai mozgalom is adománygyűjtéssel köti össze a novemberi programokat, így jutott már támogatáshoz a Magyar Rákellenes Liga és az Országos Onkológiai Intézet. A Movember Hungary mozgalom folyamatosan szervez majd preventív szűréseket a kampányhoz csatlakozó médiaszemélyiségek és közszereplők számára. A Movember kizárólagos szakmai partnere, az Alfa Egészségközpont nyílt napokat is tart majd novemberben.

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gen z