Üzlet

Újabb beruházásra készül Magyarországon az amerikai agrármulti

Portfolio
Specializált és a legmodernebb technológiákkal működő takarmány-üzem megnyitására készül a Cargill - értesült a Portfolio. A cég több mint 20 éve tölt be fontos szerepet a takarmány üzletágban Magyarországon: most pápai egységét egy új üzemmel tervezi fejleszteni.
Bár Magyarországon tradicionálisan jelentős a mezőgazdasági potenciál, és hatalmas gabonamennyiség terem évről-évre, jelenleg ennek a nagy része jellemzően külföldre kerül - pedig ez a mennyiség komoly lehetőség lehetne arra, hogy olyan cégek települjenek az országba, amelyek ezt a gabonát fel tudják használni alapanyagként. Az amerikai székhelyű Cargill magyarországi leányvállalata már több mint 20 éve van jelen a magyar mezőgazdaságban. A cég folyamatosan terjeszkedik, legújabb beruházása egy új, modern takarmánykeverő üzem lesz Pápán, amely a tervek szerint 2019 júniusában nyílik majd meg - tudta meg a Portfolio.

A cég nyugat-magyarországi terjeszkedését egy nagyobb felvásárlás előzte meg, amikor is a Cargill világszinten felvásárolta a hollandiai székhelyű Provimit és annak leányvállalatait. Ez, az egész vállalatcsoport számára jelentős akvizíció azt jelentette, hogy a magyarországi Cargill két üzemegységet is megszerzett: egy kisebb premixgyárat, amely azóta Karcagon üzemel, illetve a pápai takarmánykeverő üzemet.

Mint azt Makai Szabolcs, a Cargill elnök-vezérigazgatója lapunknak elmondta, Pápa mezőgazdasági szempontból tökéletes helyszínnek bizonyult, ugyanis az ország egyik legjelentősebb gabonatermelő régiójában fekszik, így folyamatosan bőséges az alapanyag-ellátottság.

Újabb beruházásra készül Magyarországon az amerikai agrármulti
"A pápai takarmánykeverőnek nem volt nagy kapacitása, amikor felvásároltuk, és jelenleg is úgy üzemel, hogy meg kell válogatnunk a vevőket, hiszen nem tudunk mindenkit kiszolgálni. Ebből adódóan két lehetőségünk volt, mint ilyenkor minden cégnek, amelyik növekedni akar: vagy felvásárolunk valakit, vagy pedig jelentős beruházást hajtunk végre a termelési kapacitásunk bővítése érdekében. Mi ez utóbbit választottuk, hisz a pápai keverő már adott volt, ahol ráadásul hozzáértő szakemberek dolgoznak évek óta. Ezért az a döntés született, hogy felállítunk egy teljesen új takarmánykeverő tornyot a meglévő pápai telephelyen, ahol elsősorban a sertésre és a baromfira fókuszál majd a cég."

A statisztikák szerint az országban évről-évre folyamatosan növekszik a broilerlétszám, emellett a húsfogyasztás is egyre magasabb nemcsak Európában, de Magyarországon is - a baromfi pedig mint olcsó fehérjeforrás, népszerűbb, mint valaha.

Mivel a fogyasztók egyre több élelmiszert vásárolnak, növelni kell az állattenyésztés hatékonyságát is. Ahhoz azonban, hogy ez működjön, olyan technológiára van szükség, amely kielégíti a modern elvárásokat, valamint versenyképes piacot eredményez - a beruházó szerint ezért jelenthet megoldást egy korszerű takarmánykeverő létesítése.

A szektorban rengeteg kutatás-fejlesztést végeznek a gyártás hatékonyságának növelése érdekében, nemcsak a takarmánytechnológusok, hanem a gyártási egységek szakemberei is. Fontos szempont például, hogy mennyire legyen automatizált az üzem, ott milyen minőségbiztosítási folyamatok kerülnek alkalmazásra, vagy milyen gépeket használ. Vannak gyárak, amelyek minden állatfaj számára gyártanak takarmányt a tejelőtől kezdve egészen a sertésig, azzal azonban, hogy a pápai üzemben bizonyos állatfajok kiszolgálására specializálódnak, nem kell kompromisszumot kötniük más fajok, például a kérődzők takarmányaira vonatkozó előírások miatt.

Újabb beruházásra készül Magyarországon az amerikai agrármulti
Magyarországon jelenleg kétfajta takarmányozási rendszer létezik a nagyüzemi farmokon, amelyek számára a Cargill elsődlegesen értékesíti termékeit. Az egyik opció, amikor a kész - az üzemben előre összekevert - takarmányt vásárolja meg a vevő, a másik lehetőség, amikor csak egy úgynevezett premixet készítenek, amelyben vitaminok, illetve ásványi anyagok vannak. Ez utóbbit azoknak a farmoknak érdemes választaniuk, amelyeknek van egy kisebb keverőegysége, így ők tehetik hozzá a búzát, kukoricát, árpát, illetve szóját a keverékhez, és így az általuk bekevert takarmányt adhatják az állataiknak.

A Cargill a szója kivételével, minden szükségletét a Magyarországon megtermelt gabonából fedezi, így a búza, a kukorica és az árpa egyaránt a hazai gazdáktól származik.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy az új üzem létesítésénél is kiemelt szempont a megfelelő munkahelyi biztonság kialakítása. Makai Szabolcs úgy fogalmazott, hogy ebben nem kötnek kompromisszumot, ha nagyobb anyagi ráfordítást is igényel egy épület felépítése, akkor is a biztonságosabb környezet kialakításának irányába mennek el.
london nagy britannia city
praga
séf étterem szakács főzés

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bear_1