Napenergia: a támogatásokban is érvényesülhet a költségcsökkenés
Üzlet

Napenergia: a támogatásokban is érvényesülhet a költségcsökkenés

Portfolio
Az energiapolitika nem tehet jobbat, mint hogy meghallgatja, elősegíti a piaci szereplőket a jövőképük megvalósításában; a következő évek energiapolitikai irányzatának kialakításában ezt az elvet kívánjuk követni - mondta el Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. A megújuló energia támogatási rendszer várható változásairól szólva elmondta, a versengő projektfejlesztés a cél. Elmondása szerint a napelemes beruházások költségcsökkenését érvényesíteni kell a támogatások alakításában is.
Közösséget építünk!
Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva.

A minisztérium jövőképe szerint Magyarországnak 2030-ra az első öt olyan európai ország közé kerüljön, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni - ezen cél megvalósításában az energetika szerepe kiemelt. Magyarország helyzete azonban nem könnyű, ha a saját energiatermelés és -ellátás kilátásait vizsgáljuk - fogalmazott az államtitkár. A stratégia alapját tehát az a kérdés, illetve az erre adandó válasz adja meg, miszerint mit üzen nekünk a közel egységes iparági konszenzus az európai energiaszektor jövőjéről? Ez a konszenzus a következő főbb irányokat vetíti előre:

  • elektrifikáció;
  • a villamosenergia szektor 3D-je: dekarbonizáció, decentralizáció, digitalizáció;
  • a gázpiac globalizálódása az LNG révén

A tárca jövőképének négy fő programpontja:

  • az energiastratégiai cselekvésben az ügyfelet helyezni a stratégia középpontjába
  • energiaellátás biztonságának megerősítése
  • az energiaszektor klímabarát átalakításának végrehajtása, a nem karbonintenzív, tiszta villamosenergia-termelés fejlesztése
  • a folyamatokban rejlő innovációs lehetőségeket a gazdaságfejlesztés céljára is kihasználni

Az egyes programpontokat illetően Kaderják elmondta, a fogyasztók szempontjából továbbra is fontos a rezsi alacsonyan tartása, az energiaszegénység visszaszorítása. Ezen túl a verseny és a választási lehetőségek erősítésére, az okos megoldások és a decentralizált termelés - így a háztáji megújuló energiatermelés - támogatására is szükség van az államtitkár szerint, aki almondta, kezdeményezik a hazai szabályozási környezet olyan irányú módosítását, amelyekkel a papír alapú ügyintézést szeretnék visszaszorítani.

Az ellátásbiztonság tekintetében a hatékonyabb felhasználás ösztönzésére, a régiós áram- és gázpiaci integráció erősítésére, valamint a hazai források növekvő felhasználására van szükség. Kaderják szerint a megújuló energiaforrások és a nem konvencionlis szénhidrogének területén nagy lehetőségek kínálkoznak; mindent meg kell tenni, hogy költséghatékonyan és ambiciózusan növekedjen a megújuló energiaforrások felhasználása - mondta. A kilátásban lévő 3 GW hazai naperőművi kapacitást illetően fontos gazdaságfejlesztési szempont, hogy a kis- és nagybefektetők is kapjanak szerepet a fellendülésben.

A megújuló energia támogatási rendszer várható változásairól szólva elmondta, a versengő projektfejlesztés a cél. Elmondása szerint a napelemes beruházások költségcsökkenését érvényesíteni kell a támogatások alakításában is. A megújulók kapcsán a hálózatfejlesztési feladatokról is beszélni kell, ez a terület ma nincs teljesen rendben - fogalmazott.

A megújuló energiaforrásokat tekintve Magyarországon a szilárd biomassza túlsúlya a jellemző, a tüzifa a megújuló-felhasználásnak több mint 80 százalékát teszi ki, így nagyrészt ennek köszönhető, hogy a 2020-as megújuló célokat jó eséllyel teljesítjük. Új perspektívára van azonban szükség Kaderják szerint, amelyben az energiahatékonyságot javítani kell; különösen az épület-energetika területén vannak adósságaink - fogalmazott. Az energiaszektor klímabarát átalakításának együtt kell járnia a többi céllal is, az ellátásbiztonsággal és az elérhető áru energia biztosításával. Az államtitkárság jelenleg dolgozik a 2030-ra és hosszabb távra vonatkozó üvegházgáz-kibocsátás csökkentési vállalások konkrét mértékéről - mondta el Kaderják Péter. A tárca nagy lehetőség lát az energetikai innovációban és gazdaságfejlesztésben is, ezt jelzi az energetikai és innovációs tanács létrehozása is, amelynek javaslatait széleskörű iparági összefogással kívánják konkrét programmá alakítani elmondása szerint.

Napenergia: a támogatásokban is érvényesülhet a költségcsökkenés

A szén- és lignitfelhasználással kapcsolatban úgy fogalmazott, Európában hosszú távú leépülés, tartósan kedvezőtlen üzleti környezet látszik, a hazai helyzet megoldása szükséges. A Mátrai Erőmű kiemelt létesítmény, amely az elmúlt években nehéz gazdasági körülmények közé került - fogalmazott, hozzátéve: fel kell tenni a kérdést, mi a jövője Magyarországon a lignit- és szénalapú termelésnek? A Mátrai Erőmű esetében megkezdődött az alacsony üvegházgázgáz-kibocsátást tartalmazó jövőkép, régiófejlesztési koncepció kialakítása. A nukleáris energia terén cél a szinten tartás az államtitkár szerint. A Paks 2 projekt esetében az a legfontosabb, hogy tervezett időben és költséggel valósuljon meg - mondta.

fehérorosz zászló
japan
irodaház zöld iroda élőfal növény
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Jogász

Jogász
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vakcina_koronavirus_oltas