Mi lesz a magyar cégekkel a válság után? Hogy tudnak sikeresen talpra állni?
Üzlet

Mi lesz a magyar cégekkel a válság után? Hogy tudnak sikeresen talpra állni?

Portfolio
Milyen felelőssége van a cégeknek, és hogyan befolyásolja a klímahelyzetet a vállalati működés? Mit tudnak tenni most a magyar vállalatok azért, hogy a vírusválság után hatékonyabb, mégis etikusabb és zöldebb üzleti modellel tudjanak visszatérni? Ezekről a kérdésekről is szó volt a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány legfrissebb Otthon is Műhely c. beszélgetésében.

A legfrissebb adatok szerint nagyot zuhant a magyar ipar a koronavírus-válság hatására. Márciusban az ipari termelés volumene 10 százalékkal múlta alul az előző havi szintet. Az áprilisi számok még rosszabbak lesznek az ipar szempontjából, hiszen a korlátozások a hónap nagyobb részét érintették.

A számokból is látszik, hogy rendkívül nehéz helyzetben vannak a magyar vállalatok. Fontos kérdés a jövőre nézve, hogy hogyan tudnak reagálni a cégek a kialakult helyzetre, és milyen hatással lehet a vírusválság a jövőben az üzleti gondolkodásra. Erről beszélgettek a résztvevők a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány legfrissebb, Otthon is Műhely c. videójában.  

Fazekas Dóra, a Cambridge Economics igazgatója szerint a cégek magatartását nagymértékben meghatározza, hogy mit várnak el tőlük a fogyasztók és a szabályozók – márpedig utóbbiak elkötelezettsége meghatározó lesz abban, hogyan tudunk kilábalni a vírushelyzetből. Kardinális kérdés, hogy a döntéshozók mennyire elkötelezettek egy zöld megújulás mellett. A szakértő úgy látja, célzott intézkedésekkel lehet tenni a járvány folytatásának megelőzéséért, a digitalizáció, a tisztább termelés lehet a megújulás kulcsa.

A Cambridge Economics igazgatója beszélt arról is, hogy az egzisztenciaépítés összekapcsolható a zöldítéssel, például egy zöld munkahely megteremtésével is. Külföldről sok rutinos, a modern, zöld technológiákat ismerő szakmunkás érkezett most haza, előtérbe kerülhet a hazai termelés is. Hozzátette: még van időnk elkerülni azt, hogy a koronavírus-válságban tapasztalt magatartás váljon a mindennapok normájává. Csak az emberi magatartáson múlik, hogy a műanyag kesztyűket, maszkokat szétdobálják-e az utcán, vagy megfelelően szelektív újrahasznosításra kerülnek.

A válság alatt is látható, hogy a vállalati szektornak jelentős tudásbázis áll rendelkezésére ahhoz, hogy megoldásokat szállítsanak – mondta el a videóban Ifj. Chikán Attila, az energiaszolgáltató ALTEO Nyrt. vezérigazgatója. A különböző iparágak rendkívül eredményes megoldásokat dolgoznak ki jövőjük építése érdekében. Ezt a tudást pedig érdemes használni a különféle iparágakban is. A cégvezető példaként hozzátette, hogy a gazdasági aktivitást a villamosenergia-fogyasztás nagyon jól mutatja: a számokból az látszik, hogy komoly visszaesés volt az iparvállalatok energiafogyasztásában, ugyanakkor a háztartások fogyasztása emelkedett.

A cégvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a várakozások szerint rövidtávú hatás a fosszilis energia árának csökkenése, hosszú távon biztosan áremelkedés várható. Ebből a szempontból a megújuló energia szerepe megerősödik, egyrészt a fogyasztói elvárások, másrészt az ellátásbiztonság szempontjából. A megújuló energiával működő erőművekben ugyanis gyakorlatilag egyáltalán nem lép fel ellátási probléma, megbízhatóan működnek, a külvilág hatásaitól függetlenül termelik az energiát. Ez egy radikális, gyors tempójú növekedést jelenthet, a villamosenergia-termelési mixben a megújuló energiának jóval nagyobb szerepe lehet a jövőben.

Vaszkó Gábor, a GMO-és vegyszermentes élelmiszereket gyártó Civita Group Zrt. vezérigazgatója egyértelmű változást tapasztalt a fogyasztói magatartásban az elmúlt hónapokban: egyrészt megszűnt a HORECA, azaz az éttermi értékesítés, a másik oldalról viszont a kiskereskedelem tudta kompenzálni ezt a kiesést. Ilyen gyorsaságú változásoknál kiemelten fontos, hogy milyen gyorsan tud reagálni egy cég a folyamatosan érkező kihívásokra: a Civita Group - többek között – papírmentes irodát hozott létre az elmúlt időszakban. Sok múlik a dolgozók rugalmasságán, befogadókészségén is: ez a sikeresség egyik kulcsa.

A vezérigazgató elmondta, fontos törekvésük, hogy olyan fenntartható cégműködéssel tudjanak üzemelni, ami hosszú távon is a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után, ennek része, hogy 50 km-es körzetből szerzik az alapanyagokat. Az tehát, hogy a globális kereskedelemre, az ellátási láncokra is komoly csapást mért a járvány, rávilágított arra, hogy bizonyos gazdálkodási formák nem lesznek a jövőben fenntarthatók.

A cikk megjelenését a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
talgo train