Nagy nemzetközi sajtóvisszhangot kapott, hogy október közepén az Erzsébet téri óriáskerék kabinjaiban szolgálták fel Miguel Vieira, az első hazai Michelin-csillagot megszerző séf vacsora menüsorát, a vendégeket abszolút Covid-biztosan elszeparálva. Készül még valamilyen hasonló attrakcióra a Costes Downtown?
Meglepett, hogy ekkora visszhangja lett a dolognak nemzetközileg, erre abszolút nem számítottam. Magát az akciót, hogy az óriáskerék étteremmé avanzsáljon egy este erejéig, picit a kényszer szülte. Keressük a megoldásokat, hogy hogyan lehet üzletileg túlélni ezt az időszakot, egyben tartani a személyzetet, munkát biztosítani számukra. Az egyik csillagos éttermünk, a Ráday utcai Costes, március óta zárva van, a másik, a Costes Downtown pedig hetente csak három napot működik a lecsökkent kereslet miatt. Ezért is keresünk olyan alternatív ötleteket, megoldásokat, amikkel bevételhez juthatunk, és generálhatunk egy kis hírverést is az étterem körül.
Az óriáskerék vacsora ötlet szerencsére bejött, néhány nap alatt elkapkodták a jegyeket, teltház volt. Ugyanakkor a téli hónapok nem igazán kedveznek annak, hogy egy nem fűtött kabinban vacsoraesteket lehessen tartani, de tavasszal szeretnénk ezt folytatni a mostani tapasztalatok alapján. Ráadásul a kabinok egymástól teljesen elszeparáltak, így a helyszín is abszolút biztonságos. Persze kérdés, hogy tavasszal ez még szempont lesz-e egy étteremválasztásnál. Ha addigra lecseng a járvány, talán akkor is lesz erre kereslet, hiszen különleges élmény egy óriáskeréken vacsorázni.
Új szolgáltatásként elindítottak egy „házhoz megy az étterem” jellegű koncepciót. Hogyan működik ez a gyakorlatban, és ki lehet a célközönsége?
A koronavírus megjelenése alapvetően új helyzetet teremtett, amihez alkalmazkodni kell. Ennek megfelelően előálltunk egy szerintem izgalmas és egyedi megoldással: a Michelin-csillagos éttermek nem arról híresek, hogy azt a szolgáltatást, amit az étteremben biztosítanak, ugyanolyan minőségben házhozszállítással is meg tudják oldani, ezért általában nem is vállalnak ilyesmit. Mi korábban, még a tavaszi étterem bezárások idején megpróbálkoztunk azzal, hogy előkészítjük a speciális minőségű alapanyagokat és biztosítunk egy receptet, amelynek segítségével bárki otthon be tudja fejezni a fogásokat, de sajnos csak közepes volt a fogadtatása, ezért inkább tovább gondoltuk az ötletet.
Az új szolgáltatás segítségével, ha valaki nem tud, vagy nem szeretne közösségbe, étterembe menni, akkor házhoz hívhatja a Costes Downtown étterem csapatát, akik az előkészületektől az elpakolásig minden terhet levesznek a válláról. Ugyanazt a menüt, amit az étteremben adunk, ugyanazon az áron, ugyanolyan minőségben, ugyanúgy szervírozva, elkészítjük a megrendelő konyhájában.
Így gyakorlatilag a fogyasztók otthonában tudjuk biztosítani a Michelin-csillagos élményt.
Nem gondolom, hogy ez tömegigényeket fog kiszolgálni, mint ahogy az éttermeink sem így működnek. Elsősorban valamilyen speciális alkalom, egy házassági évforduló, egy születésnap, baráti vagy üzleti vacsora lehet majd jó apropó arra, hogy éljenek ezzel az ajánlattal. És talán lesz olyan is, aki a biztonságosabb kulináris élményekre vágyik, és egyszerűen csak szeretne egy igazán jót enni, az otthon kényelmében.
Van arra vonatkozó terv, mikor nyílik újra a Costes a Ráday utcában? Mennyire sikeres a Costes Downtown, például a sokkal inkább magyar pénztárcákra szabott ebédmenüvel?
Egyelőre nem látjuk értelmét megnyitni a Ráday utcai éttermet, ugyanis 95 százalékban külföldiek voltak a vendégek, főleg gasztroturisták. Nem igazán tűnik reálisnak, hogy ezt a kiesést a magyar vendégek pótolni tudnák. Most ráadásul a magyarok is ritkábban járnak étterembe, és a legtöbben ragaszkodnak a már bevált helyekhez. Ráadásul azt az élményt, amit az átlagos éttermek többsége adott, sokszor házhoz rendelés esetén is megkapják az emberek.
Belvárosi éttermünkben is kijelenthetjük, hogy messze nem akkora a kereslet, mint a járvány előtt volt. A magyarok körében legnépszerűbbnek számító, 7900 forintos fix áron kínált üzleti ebédeknél is csak nagyjából 50-50% volt a magyarok és külföldiek aránya, most azonban nemcsak a külföldiek, hanem a magyar vendégek egy része is eltűnt. Sok vendég a környező irodákból érkezett délben, de most a legtöbb helyen átálltak az otthoni munkavégzésre, így ennek a hátrányait is érezzük.
A budapesti Michelin-csillagos éttermek többsége már megnyitott, vagy az újranyitást tervezi. Mennyire racionális döntés ez ezekben a hónapokban? Ráadásul idén a munkaerőpiac is átalakult: míg korábban egymásra licitáltak az éttermek a jó munkaerőért, most sok kvalifikált szakember is állást keres.
Sajnos jó megoldást én még nem látok, csak két rossz lehetőség közül választhatunk.
Vagy a csillagot veszítjük el, vagy az eddig is jelentős veszteségeket növeljük.
A Michelin-csillagos éttermeket most nem azért nyitja ki senki, mert megéri, hanem azért, mert nincs más választásunk, ha nem akarjuk elveszíteni a csillagunkat. A kalauz szakértői határozottak abban, hogy azokat az éttermeket nem tudják ajánlani, amelyek nincsenek nyitva.
Nehéz kérdés, hogy nyissunk-e ki, és vállaljuk-e további nagy veszteségeket, ha ezáltal legalább meg tudjuk tartani a piaci-és marketingszempontból rendkívül fontos csillagot. Ha tudnánk, hogy rövidesen rendeződik a helyzet és újraindul a turizmus, akkor biztosan erre szavaznánk. Persze veszteségeink akkor is vannak, ha nem vagyunk nyitva: fizetnünk kell a bérleti díjat, a rezsit és mi például a kulcsembereket is megtartottuk. De jelenleg a működés annyival nagyobb költségekkel jár, mint a megtermelhető bevétel, hogy még mindig gazdaságosabb zárva tartani.
A mi esetünkben a működő éttermünk bevételei a korábbi forgalom 9 százalékára estek vissza, miközben a kiadásokat az egyharmadára tudtuk csak lefaragni.
Most mindenki ezeket a szempontokat kénytelen mérlegelni.
Mivel nekünk 2 csillagos éttermünk is van, megpróbáljuk mindkét utat párhuzamosan járni, az egyik éttermünket mindenképp nyitva tartjuk, a másikkal lélekben felkészültünk arra, hogy elveszítjük a csillagot. Reméljük, ha majd lesz értelme újraindulni, lesz lehetőségünk hamar visszaszerezni az elismerést. Eddig egyébként a legnagyobb nehézséget a tapasztalt, jól képzett munkaerő megszerzése és megtartása jelentette, most viszont sok étterem bezárt, szinte mindenhol komoly leépítések voltak, ezért most sok jó szakember van a piacon, nem kell majd őket máshonnan elcsábítani.
Ennél is érdekesebb kérdés, hogy szabad-e ilyenkor új fine dining éttermet nyitni? Mi ugyanis november közepén az egyik legismertebb magyar séffel, Rácz Jenővel megnyitunk egy új éttermet az 5. kerületben. Fontos tisztázni, hogy nem bolondultam meg, csak nem nagyon maradt más választásunk, ugyanis ezt a helyet még jóval a járvány előtt elkezdtünk építeni. Túl régóta áll már benne egy csomó pénzünk, ráadásul bérleti díjat is fizetünk, így nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne próbáljuk ki, tud-e bevételt is termelni a hely nem csak kiadást okozni. Ezért is döntöttünk úgy, hogy megnyitjuk akkor is, ha esetleg nem lesz olyan a forgalom, mint egy nyugodtabb időszakban lenne.
Bízom benne, hogy Jenő talán elég nagy név ahhoz, hogy a magyar fogyasztók részéről legalább lesz érdeklődés.
Az új étteremhez – aminek neve Rumour by Rácz Jenő lesz - hirdetésben kerestünk szakembereket, és több százan jelentkeztek. Ráadásul sok, külföldön nagyon magas szintű tapasztalatot szerzett szakember jött vagy jönne a járvány miatt haza: a hirdetésre jelentkezők között is szép számmal akadtak külföldről hazatérni vágyók.
Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio
Orbán Viktor új részletet árult el az amerikai-magyar megállapodásról, jöhetnek a HIMARS-ek Magyarországra
Hazafelé nyilatkozott a miniszterelnök.
Orbán Viktor elmondta: amerikai védőpajzsot kapott a forint
Megszólalt a pénzügyi megállapodásokról.
Szankciómentesség: nemzetközi források még mindig egy évet mondanak, Orbán Viktor cáfol
Úgy tűnik, még mindig fennáll az ellentmondás.
Kudarcba fulladtak a béketárgyalások a forrongó térségben: nem teljesült az atomhatalom feltétele
Továbbra is bizonytalan a véres konfliktus jövője.
Külföldi multik kapják az állami támogatások túlnyomó részét – Mennyire éri meg ez a modell?
Grafikonokon is bemutatjuk az egyedi kormánydöntési támogatások fő kedvezményezett cégeit.
Úgy néz ki, megmenekül a nukleáris katasztrófától a kritikus helyzetben lévő ukrán atomerőmű
Fontos helyreállítás történt Európa legnagyobb atomerőművénél.
Korlátozzák az űrrakéta-indításokat az Egyesült Államokban: fontos űrmisszió kerülhet veszélybe
A kormányzati leállás újabb területet érint.
Szupertájfun van születőben: újra evakuáció indul a távol-keleti szigetországban
Különösen aktív a tájfunszezon.
Balásy Zsolt: Több tiszteletet a vállalkozóknak, Károly!
"Ha nagy vagyont látsz, nézd meg alaposan, és fizetetlen munkát, verejtéket és vért fogsz találni" - ha a pontos szavak nem is, de e szellemiség... The post Balásy Zsolt: Több tiszteletet a v
Federal Agricultural Mortgage Corporation (AGM) - elemzés
Még az októberi Top10-es listámon szerepelt, de akkor nem néztem meg, azóta viszont rápillantottam a grafikonjára, és megtetszett. Egy gyors elemzést megér.CégismertetőA Wikipediáról másolom
A bizalom kultúrája - miért stratégiai eszköz ma a bejelentővédelmi rendszer?
A 2023. évi XXV. törvény, közismertebb nevén a panasztörvény, a visszaélés-bejelentési rendszert a vállalati megfelelés kötelező elemévé tette. A tudatos vállalatok számára azonban
Jövőre a bankunk megmondja, hogy melyik számlával tudnánk spórolni. De mennyi lehet ez a megtakarítás?
Az MNB elvárásai alapján a bankok jövő év elején (az éves díjkimutatással együtt) tájékoztatni fogják ügyfeleiket arról, hogy van-e számukra kedvezőbb számlacsomag az adott pénzintézet
Indul a Demján Sándor 1+1 Program 2. üteme
A hazai kkv-k beruházásait célzó Demján Sándor 1+1 Program új szakasza elindult. A 2. ütem kifejezetten vidéki vállalkozások eszközfejlesztéseit támogatja vissza nem térítendő forrással,
Brazília ellentmondásos zöldátmenete
Brazília zöldátmenetét számos paradoxon jellemzi. Villamosenergia-termelésének 90%-a megújuló erőforrásokból származik, ez pedig jelentős előnyt biztosít számára a jelenlegi dekarbonizác
Túlhalászat: veszélyben az óceánok
Sokáig élt az a mítosz, hogy a tengerek kimeríthetetlen forrást jelentenek, de ma már tudjuk, hogy a túlhalászattal óriási kárt okozunk ennek a sérülékeny ökoszisztém
Hárommillióért 19-et visszafizetni?
A pénzügyekhez nem értő embereket nagyon könnyű hergelni, pici csúsztatásokkal nagy érzelmeket kiváltani. Nemrég írtam egy hasonló esetről, ahol ráadásul elméletileg pénzügyileg képzett
Mikor érdemes betárazni a magyar csúcsrészvényekből? Jelentett az OTP és a Mol
Sok mindent elárulnak a negyedéves adatok.
Préda: Ellopták tőlem, ami nem is az enyém
Egy adathalász támadás áldozata meséli el élete egyik legrosszabb döntését.
Újabb autóipari válság közelít: visszatérhet a rettegett chiphiány?
Sötét felhők gyülekeznek Németország fölött.
Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!
A tőzsde világában a lelkesedés könnyen drága hibákhoz vezethet – előadásunk abban segít, hogy kezdőként is megértsd a legfontosabb alapelveket, felismerd a kockázatokat, és elkerüld, hogy egy hét alatt elolvadjon a megtakarításod
Divat vagy okosság? ETF-ek és a passzív befektetések világa
Fedezd fel az ETF-ek izgalmas világát, és tudd meg, miért válhatnak a befektetők kedvenceivé!

