Alaposan felforgatta az online számlázás a magyar vállalkozók életét
Üzlet

Alaposan felforgatta az online számlázás a magyar vállalkozók életét

Portfolio
A 2021-es évre online számlázóprogramra váltott a kéziszámlások többsége, amely főként a január 1-jével életbe lépett jogszabályváltozásoknak köszönhető, de a járványügyi helyzetnek is komoly szerepe volt a vállalkozói attitűd formálásában. Ugyanakkor nemcsak a kötelező számlázási folyamatok terén történt gyökeres változás, hanem egyre több vállalkozás igényli azokat a digitális többletfunkciókat, amelyek egyszerűsítik és megkönnyítik a napi operatív ügyvitelt.

Az első körben 2018. július 1-jétől bevezetett számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget további két lépésben az összes számlára kiterjesztették 2021-re, amely egyaránt hatással van a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók mindennapjaira. A kata adózást választókat ráadásul nemcsak a NAV felé történő adatszolgáltatási kötelezettség, de az adózási formával kapcsolatos változások is fontos válaszút elé állították.

A kata adózás év eleji szigorításával a kisadózók vállalkozások élete is megváltozott. Január 1-jétől magánszemély már csak egyetlen jogviszonyával összefüggésben lehet kisadózó, és szigorították a kapcsolt vállalkozási jogviszony feltételeit is: az egy kifizetőtől származó 3 millió forintot meghaladó bevételük megadóztatásának következményeivel is számolniuk kell. A szigorításoknak köszönhetően – egyes becslések szerint - a tavalyi évhez képest 20 százalékkal csökkent a katások aránya az egyéni vállalkozások körében.

Azonban ennél is nagyobb horderejű változást hozott az online számlázás, amely az idei évben teljesedett ki. 2018-tól három fokozatban vezették be az adatszolgáltatási kötelezettséget, amely mára gyakorlatilag minden vállalkozást érint.

Az év elején két fontos változás is történt:

  • egyrészt bővült a jelentendő számlák köre: a magánszemélyek részére és az Európai Unió más tagállamába történő termékértékesítés és export után kiállított számlák is bekerültek a rendszerbe, így – egy-két esetet leszámítva – gyakorlatilag a gazdasági élet teljes számlaforgalmára rálátása nyílik a NAV kockázatelemzőinek
  • másrészt új, a 3.0 sémát kell alkalmazni a jelentéshez.

Az adatszolgáltatásra kötelezettek körének kiterjesztése – amellett, hogy piaci elemzők számításai szerint az online számlázás így már legalább 200-250 milliárd forint éves plusz bevételt termel majd a költségvetésnek – elsősorban a beérkező számlák számában hozott látványos változást: amíg tavaly decemberben hétköznaponként átlagosan egymillió online számla érkezett az adóhivatalhoz, ez február elejére a duplájára nőtt, 2,3 milliós napi rekorddal.

A rendszer teljes kiterjesztése egyúttal a kéziszámla-éra végét is elhozta: bár nem tűntek el teljesen a kézzel írt számlák, de mára az online, felhőalapú megoldásokra szavaz a kkv-k és az egyéni vállalkozók többsége. Amíg a tavalyi évben a vállalkozók több mint kétharmada használt kézi számlatömböt, mára ez már csak valamivel több mint az egyharmadukra igaz. Ezzel szemben a telepített programot választók aránya valamelyest nőtt, de az igazán nagy arányú változás az online számlázók esetében történt: ezt a megoldást választók aránya közel megduplázódott egy év alatt.

A digitalizációs kényszer rámutatott a folyamat előnyeire is

A számlázási feladatokon túl, jelentős igény van a számlázóprogramokba integrált kiegészítő megoldásokra. Bár az új funkcióra való fogékonyságot több tényező is befolyásolja, jellemzően a nagyobb, sok számlát kiállító, az online megoldásokat egy-egy területen már használó vállalkozások a legnyitottabbak. Ugyanakkor egyes megoldások, mint például egy digitális pénzügyi asszisztens, már az egyéni vállalkozók számára is érdekesek, miközben az összetettebb vállalkozási működést feltételező funkciók, mint egy ügyviteli rendszer használata, inkább a több fős cégek számára lehet hasznos.

Piaci tapasztalatok szerint a kisvállalkozások legalább fele örülne, ha számlázóprogramjában több dolgot intézhetne. Az online számlázót használó kkv-k jellemzően nyitottak a számlázószoftverek kibővített funkcionalitására is, többek között szívesen vennék, ha megrendelőlapot állíthatnának ki vagy munkalapokat kezelhetnének számlázójukban, ahogyan azt is, ha az egyben könyvelőprogramot is kínálna számukra.

Folyton elvesztegeted az idődet a számlák miatt? Segítünk!

Kattints és mondd el a véleményedet!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
stock exhange tőzsde részvény bika medve