30 éve tart az amerikai sikertörténet Magyarországon
Üzlet

30 éve tart az amerikai sikertörténet Magyarországon

Portfolio
Első ránézésre egy rendszerváltáskori sikertörténet a DunaPro, Magyarország első – és jelenleg piacvezető – magánkézben levő disztribútorcége, mely 1992 óta forgalmaz világmárkákat. Ha azonban alaposabban megnézzük, messze nem nevezhető hétköznapinak a cég története, mint ahogy a menedzsment hozzáállása és jövőképe is különlegesnek számít Magyarországon.

A cikk a 2021-es BÉT50 kiadványban jelent meg. A kiadvány médiatámogatója a Portfolio.

A XX. századi történelemért rajongó amerikai egyetemistaként került Kelet-Európába a rendszerváltáskor a huszonéves Daniel J. Poisson, az akkori Csehszlovákiában üzletelő barátai biztatására. A lelkes fiatalember megérezte a lehetőséget a régióban, a kilencvenes évek legelején Budapestre költözött, ahol családi és baráti kölcsönből – 30 ezer dollárból – tervezte elindítani első vállalkozását. A pénz jelentős része egy hónap alatt elszállt, de 1992-ben sikerült nyélbe ütnie egy gyógyszerimport-üzletet, amivel 150 ezer dolláros profitra tett szert. Hamarosan a legkülönbözőbb piaci lehetőségeket találta meg: egy időszakban például légfrissítőkkel kereskedett jelentős sikerrel, és komoly eredményeket ért el a fogyasztótermékek piacán. Később állateledel-kereskedelembe fektetett, ami az 1990-es évek közepén hatalmas növekedésnek indult, és a cég a Purina márka regionális disztribútora lett.

Daniel ekkor döntött úgy, hogy több lábon szeretne állni – így lépett be a DunaPro egyre több területre, és vált az évek alatt Magyarország piacvezető disztribútorcégévé, amely elsősorban alkoholos és alkoholmentes italokkal, szépségápolási és vegyipari termékekkel, háztartási papírtermékekkel, műszaki cikkekkel foglalkozik.

A DunaPro komplex portfóliója több elemből épül fel. Egyrészt foglalkoznak stratégiai tanácsadással, amivel a termékek magyar piacra történő bevezetését segítik. A marketing-és értékesítési tanácsadással a partnerek termékeinek értékesítését, illetve a márkák népszerűsítését támogatják. Természetesen rendelkeznek egy erős logisztikai és szállítási üzletággal, valamint pénzügyi szolgáltatásokat is nyújtanak partnereiknek, egy rutinos szakértői csapattal.

Dunapro árbevétel bét50

A fejlesztéseket elsősorban saját erőforrásból oldják meg, de több bankkal is kapcsolatban állnak. A bankok teljes mértékben támogatják őket kitűzött céljaik elérésében és projektjeik megvalósításában.

Alaptevékenységüket leginkább prémium márkák professzionális disztribúciója jelenti, a teljes magyar kiskereskedelmi hálózat lefedésével. Olyan márkákkal foglalkoznak, amelyeknek nem feltétlenül éri meg saját márkaképviseletet, raktárbázist, terjesztői hálózatot fenntartani Magyarországon, ugyan[1]akkor van irántuk kereslet, a magyar vevők elvárják, hogy megtalálják termékeiket a boltok polcain. Számos márkát, és mintegy 160 terméket forgalmaznak a magyar piacon, köztük olyan, nemzetközileg is ismert brandeket, mint a Bacardi, a Martini, a Grey Goose vodka, a Patrón tequila, a Bombay Gin, a Huggies pelenkák, vagy a Kleenex háztartási papírtermékek.

2000 eladási helyen vannak jelen az általuk képviselt termékek, köztük olyan meghatározó láncoknál, mint az Auchan, a Spar, a Tesco, az Aldi, a Lidl, a CBA, a Coop, a Metro, vagy a legnagyobb drogérialáncok.

A nagy márkák disztribúciójáért komoly verseny folyik: többször előfordult, hogy világcégeket, például a Coca-Colát megelőzve nyert el egy nagy tendert a DunaPro. A 2008-as válság után is sikerült több komoly lehetőséget megragadniuk, amikor világmárkák döntöttek úgy, hogy kereskedelmi képviseletük financiális okokból elhagyja a magyar piacot, a termékek terjesztését pedig külsős cégekre bízták.

Az alapító-vezérigazgató személyes kedvencei azok a tradicionális márkák, amelyeknek több évtizedes múltjuk van a magyar piacon:

ilyen a sokoldalúan felhasználható WU2 sampon, vagy a jellegzetes illatú Ultra Derm kéztisztító, ami szinte minden háztartásban megtalálható. A termék legfontosabb tulajdonsága, hogy még a legerősebb szennyeződést is eltávolítja, mégsem szárítja a kezet. A vállalat tervei között szerepel a termékek bevezetése más országokban is.

Daniel J. Poisson egyedi menedzsment-stílusával sem a klasszikus cégvezető-modellt képviseli, és az is előfordul, hogy tréningeket, előadásokat tart irányítási filozófiájáról. Amellett, hogy a négy részleg vezetőjének nagy az önállósága, az alapító közel 30 év után is intenzíven kiveszi a részét a cég mindennapi működéséből. Például rendszeresen beül az egyes részlegek értekezleteire, figyel, és tanul. Legfontosabb hitvallása, hogy a hibázás lehetősége jelenti a fejlődés lehetőségét: a hibákat nyíltan el kell ismerni, és azonnali kijavítás vagy eltussolás helyett tanulni kell belőlük.

Szerinte ez önállóságra, a kockázatok felvállalására tanítja a cég mintegy 50 dolgozóját. Nem véletlen, hogy több olyan kollégája is van, aki 20-25 éve dolgozik a cégnél, a menedzsment tagjai közül többen is két évtizedes DunaPro-múlttal rendelkeznek.

Címlapkép: BÉT50

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tiktok