Nem érdemes kidobni a gázkazánt, de egy hőszivattyú jól jöhet mellé
Üzlet

Nem érdemes kidobni a gázkazánt, de egy hőszivattyú jól jöhet mellé

Portfolio
Számos lehetősége van a fűtés korszerűsítésére annak, aki több mint tízmillió forintot is hajlandó áldozni a havi rezsiköltség akár nullára faragására, azonban, ha életszerűbb keretek között gondolkodunk, akkor a lehetőségek is szűkülnek, aminek nem a kínálat, hanem a fizetőképes kereslet hiánya mellett, a szakemberhiány és a meglévő infrastruktúra korlátai is gátat szabhatnak.

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik nem újépítésű ingatlanban élnek, és az elmúlt években nem, vagy nem elegendő mértékben tudták a megtakarításukat otthonuk korszerűsítésébe, szigetelésébe forgatni, ezért jócskán túllépik a kedvezményes, rezsicsökkentett fogyasztást, és akár százezres számlákat kapnak az energiaszolgáltatóktól.

Egy komplex szigetelés, nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés bőven meghaladhatja a tízmilliós költséget is, nem beszélve arról, hogy a megnövekedett kereslet és a szakemberhiány miatt idén már aligha kivitelezhető, ha egyáltalán meg van hozzá az anyagi háttér” – mutat rá az alapvető problémára az Immergas Hungária Kft. szakértője, aki szerint

a hatékonyságnöveléshez legalább egy korszerű gázkazánra szükség van, de ma már a csere teljes költsége is meghaladja az egymillió forintot.

Gázkazán vs. hőszivattyú

Ideális esetben, amikor megfelelő a szigetelés és egy korszerű épületről van szó, akkor a jelenlegi energiaárak mellett költséghatékonyabban tud működni egy hőszivattyú, mint egy gázkazán, azonban ezek a feltételek a valóságban nem minden otthon esetében teljesülnek.

Ott, ahol éppen a megemelkedett rezsiszámlákra keresik a megoldást, és így jutnak el a hőszivattyúig, de adott esetben nem ideálisak a feltételek egy hőszivattyú igazán hatékony működéséhez, vagyis, ha túl nagy a hőigény (nincs megfelelő szigetelés és nyílászárócsere sem történt) akkor a beruházás hatékonysága is csökken, illetve nem biztos, hogy rendelkezésre áll a szükséges elektromos teljesítmény.

hőszivattyú
Nem szagelszívó, hőszivattyú - Az új generációs fűtéstechnikai eszközök már belesimulnak az enteriőrbe.

A másik oldalról azonban a szakértő szerint az sem igaz, hogy a hőszivattyúk csak újépítésű házakba vagy utólagos beépítés esetén csak felületfűtési rendszerként, padló-, fal-, vagy mennyezet fűtéssel tudnak gazdaságosan működni.

A 30-40 éves fűtési rendszereknél a fűtőtestek jellemzően túl vannak méretezve, aminek az az eredménye, hogy nem szükséges a gázkazán 80 fokos hőmérsékletű előre menő vízhője a 20-22 fokos szobahőmérséklet biztosítására, hanem elég lehet a hőszivattyú által produkált 60 fokos is

– utalt rá a szakértő, hogy a meglévő fűtésrendszerre is csatlakoztatható egy hőszivattyú.

Ehhez hozzájön az is, hogy a klímaváltozás következtében ma már nincsenek olyan hideg telek, mint 10-20 évvel ezelőtt, így az akkori körülményekhez igazított fűtésrendszernek sincs szüksége olyan magas hőmérsékletű fűtővízre. Ha pedig azóta kapott valamilyen szintű szigetelést a ház, netán egy ablakcsere is történt, akkor a fűtési rendszer átalakítása nélkül is lehet használni a korszerű technológiákat.

Nem ez a legideálisabb megoldás, de elég jó hatásfokot lehet elérni anélkül, hogy az egész házon építési munkákat kelljen végezni sok milliós beruházás keretében

– tette hozzá.

A hibrid rendszereké a jövő

Mindemellett ma a legolcsóbb megoldás a hatékonyság fejlesztésre a gázkészülék cseréje, de ez is csak akkor releváns, ha régebbi kazánról van szó, ha valakinek van egy 5-6 éves kazánja, nem feltétlenül érdemes váltania, mert bár évről-évre fejlettebbek ezek a készülékek, egy már modulációs gázkészülék cseréjének a költségmegtérülése is nagyon hosszú lehet időben.

A legjobb eredményt úgy lehet elérni, ha akár a meglévő gázkazánt – amennyiben nem öregebb 6 évnél – kombináljuk egy levegő-víz hőszivattyúval,

mert így utóbbi a kedvezőbb árú áramot magas hatékonysággal tudja hőre váltani, mínusz fokok esetén pedig, amikor a hőszivattyú hatékonysága csökken, a rendszer képes automatikusan bekapcsolni a gázkazánt. Egy gázkészülékkel kombinált intergált/hibrid rendszer esetében kisebb teljesítményű hőszivattyú beépítése is szóba jöhet, amihez akár a meglévő elektromos hálózat is megfelelő lehet.

Nem bírja el a hálózat, hogy mindenki hőszivattyúra váltson

Ezeknek a fűtőberendezéseknek a meglévőnél sokkal komolyabb elektromos hálózati betáplálás szükséges, ami a régi épületeknél sok esetben nem áll rendelkezésre, ezért gyakran hálózatbővítésre van szükség. Ennek azonban fizikai korlátja is lehet, ha a közműhálózat nem alkalmas rá, akkor az áramszolgáltató kénytelen megtagadni a hálózatbővítési igényt. Egyes helyeken a közműhálózatok fejlesztése nélkül hiába áll rendelkezésre a technikai lehetőség, hiába van meg az elhatározás nem feltétlenül tudja megadni a szolgáltató az ehhez szükséges áramot.

Másik korlát, hogyha valaki most úgy dönt, hogy beruház egy kazáncserére vagy szeretne egy hőszivattyút, akkor nagy valószínűséggel nehézségekbe fog ütközni olyan szakembert találni, aki még a tél beállta előtt ebben segíteni tud neki. Arra is figyelmeztet a szakértő, hogy ezeket a készülékeket nem elég megrendelni, nagyon fontos, hogy hozzáértő szakemberek végezzék el a beszerelést, de a tanácsadás szintjén is érdemes a gyártócégek szakértőivel egyeztetni, mivel a lehetőségek minden egyes ingatlan esetében számos variációban állhatnak rendelkezésre.

A cikk megjelenését az Immergas Hungária Kft. támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a friss inflációs adat! Még csökken a drágulás üteme Magyarországon
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
waberer's