Idén már 500 cég igényelt Széchenyi Kártyát Borsodban
Üzlet

Idén már 500 cég igényelt Széchenyi Kártyát Borsodban

Portfolio
Napról-napra újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézniük a vállalkozásoknak. A válság kezelése, a gazdaság újraindítása, a vállalkozások védelme és fejlesztése közös felelősségünk és érdekünk – ez a szándék hívta életre idén is a Portfolio és a KAVOSZ országos gazdasági rendezvény sorozatát, melynek második állomása csütörtökön Miskolc volt.

Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere nyitóelőadásában úgy fogalmazott, hogy a városvezetés célja, hogy Miskolc Magyarország egyik legélhetőbb városa legyen. Ennek a fejlődésnek a része a vállalkozások fejlesztése is: az önkormányzat befektetőbarát lépéseinek már látszanak az eredményei. Lassan betelnek a város ipari parkjai, nagyobb figyelmet kell szentelni a barnamezős beruházásokra, a rozsdaövezetek fejlesztésére. Az alpolgármester a város gazdasági erejét érzékeltetve elmondta: 2022-ben Miskolc 40,5 milliárdos összbevételéből 15,4 milliárd forint származott iparűzési- és építményadóból.

Szopkó Tibor miskolc
Szopkó Tibor

Az alporgármester kiemelte: elindult a komplex városfejlesztési és városrehabilitációs Hodobay-program. A megyei jogú városok közül az egyik legnagyobb ingatlanvagyonnal rendelkezik Miskolc, ezeknek érdemi része megújul. Felújítanak több belvárosi tömböt, ikonikus épületet, fejlesztik a városrészi központokat, közlekedésfejlesztési projekteket indítanak. Ezzel párhuzamosan a magánberuházás is okból megvalósuló fejlesztéseket is segítik.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója előadásában arról beszélt, hogy a szakmai szervezetek közös célja, hogy a vállalkozók helyzetét az ország minden részéből megismerjék, problémáikat pedig bemutassák a kormányzat számára. Az ország több száz Széchenyi Kártya irodájában olyan szakemberek dolgoznak, akik első kézből ismerik a vállalkozók helyzetét, nem véletlen, hogy a vállalkozók folyamatosan fordulnak hozzájuk. Példaként említette az aszálykárok hatásának mérséklésére létrehozott terméket, amit a tavaly nyári aszály által jelentős mértékben érintett Észak-Magyarországon is sokan vettek igénybe.

krisan laszlo kavosz
Krisán László

A foglalkoztatás 75%-át, a GDP 55%-át hozza a kkv-szektor: ezért fontos, hogy nemzetstratégia szempontjából kiemelt területként tekintsenek rájuk. A magyar vállalkozások 70%-a nyilatkozott úgy, hogy az infláció lehetetlenné teszi azt, hogy hosszú távra, fél évnél messzebbre tervezzenek.Válsághelyzetben azonnal látszik, hogy a bankszektor nehezen tud reagálni a vállalkozások életének kihívásaira: a jelenlegi, 20% feletti hitelkamatok – amiket a kereskedelmi bankok kínálnak - egyfajta betonfalat jelentenek: szinte nincs olyan vállalkozás, amelynek megérné ilyen kondíciók mellett hiteleket felvenni. A vállalkozások működéséhez azonban elengedhetetlen a hitel: a Széchenyi Kártya által kínált 5%-os hitelkamatok már valós alternatívát nyújtanak a cégeknek – nem véletlen, hogy folyamatosan nagy az érdeklődés a KAVOSZ termékei iránt - tette hozzá a vezérigazgató.

2023 elejétől több mint 500 cég igényelt kártyát Borsod-abaúj-zemplén Vármegyében, 15 milliárd forint értékben. Ebből csak Miskolcon 150 vállalkozó vette fel a Széchenyi Kártyát, 3 hónap alatt.

Bókay Márton nemzeti fejlesztés-finanszírozásért felelős helyettes államtitkár kitért arra, hogy egyre erősebbek a magyar kkv-k, például a feldolgozóiparban - a beszállítói láncokban ez egyértelműen látszik.

A fejlesztési célokat a kormány célzott programokkal segíti, a cél a hitelezési és likviditási szűkösség kialakulásának megelőzése. A KAVOSZ és a vállalkozás- és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó IFKA együttműködése fontos eleme lesz a vállalkozásfejlesztési ökoszisztéma további fejlesztésének. A cél a meglévő vállalkozásfejlesztési tudás integrációja, az ökoszisztéma erősítése.

Kiss László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, hogy a helyi vállalkozók körében jelenleg az egyik legfontosabb téma a Széchenyi Kártya Program: a jelenlegi kamatkörnyezetben egyfajta mentőövként is tekintenek a cégek a programra, a rendszer által biztosított vállalkozásfejlesztési lehetőségek kiaknázása.

miskolc roadshow

Ádám Imre, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei VOSZ Szervezet elnöke beszámolt arról, hogy sok tagvállalkozásuk egyfajta csapdahelyzetbe került, mert tavaly túl magas áron kötötték le az energiabeszerzéseiket – így a jelenlegi alacsonyabb energiaárak miatt komoly versenyhátrány éri őket. A VOSZ tárgyalásokat folytat a kormányzattal ennek a helyzetnek a megoldására.

Szabó István Attila, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásában beszámolt az IFKA kiemelt vállalkozásfejlesztési programjairól. Ezek közül az egyik legfontosabb a Magyar Multi Program, melynek célja a kiemelkedő teljesítményű, valamint jelentős növekedési potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások partnerségen alapuló támogatása. Ennek keretében 3 év alatt összesen 67,3 milliárd forint értékben osztottak támogatást a vállalatoknak.

Jelenleg az egyik legjelentősebb az IFKA 2022-2023-as KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programja. Ez a feldolgozóipari és turisztikai szektorban működő vállalkozások számára nyújt támogatást az energiaköltségeik (villamos energia-, földgáz-, illetve távhőköltségek) finanszírozásához, illetve opcionálisan az energiahatékonysági beruházáshoz kapcsolódó önerőt is ki lehet vele egészíteni.

szabo istvan attila ifka
Szabó István Attila

Az ügyvezető a vállalkozók figyelmébe ajánlotta a VALI Vállalkozói információs portált: ennek célja a gyors, hiteles és személyre szabott információk biztosítása a vállalkozásokat leginkább érdeklő témakörökben - például az elérhető támogatások, kiemelt programok, hitelek, képzések témájában.

Fetter István, a CIB Csoport kisvállalati divízió vezetője a vállalkozások pénzügyi fejlesztési lehetőségeiről beszélt. Kiemelte: érdemes figyelembe venni bankválasztáskor a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozóknak megéri olyan rugalmas számlacsomagokat keresni, ami figyelembe veszi az egyedi igényeket (készpénz ki-és befizetés, valamint a számla forgalma) is.

A CIB Bank fontos idei fejlesztése lesz, hogy – a lakossági ügyfelekhez hasonlóan – a vállalkozások is nyithatnak majd online számlát: a vállalati számlanyitás a pénzintézetnél jelenleg is gyors folyamat, ez hamarosan teljesen online is megvalósítható lesz.

fetter istván
Fetter István

Technikai újdonságaik között már elérhető az ún. Soft POS: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozó az okostelefonját bankkártya-terminálként tudja használni, így ügyfelei, vásárlói gyorsan és egyszerűen tudnak nála kártyás fizetést végezni. Várhatóan a következő negyedévben bevezetik a Pay by link megoldást: egy link egy olyan online felületre vezeti a vevőt, amelyen gyors online fizetést vagy átutalást tud végrehajtani.

Rózner Anna, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a támogatott hitelekhez kapcsolódó hitelek aránya növekedett a portfólióban: jellemzően nem megfelelő kezességnél, gyenge adósminősítésnél, rövid hitelmúltnál és támogatott hitelprogramoknál - például a Széchenyi Kártya Programnál - veszik igénybe a bankok a Garantiqa kezességvállalását.

Rózner Anna Garantiqa
Rózner Anna

Az üzletfejlesztési igazgató új fejlesztéseik között említette, hogy kidolgoztak egy digitális platformot, ahol a vállalkozások gyorsan és megbízhatóan tudják ellenőrizni saját garanciaképességüket. Minden vállalkozás egy 3 hónapig érvényes "garancia ígérvényt" tölthet le magának, amivel bármelyik finanszírozó pénzintézetnél tud tájékozódni a finanszírozási lehetőségekről.

A Portfolio-KAVOSZ országos gazdaságélénkítő roadshow folytatódik:

Veszprém 04.27.
Győr 05.09.
Szeged 05.10
Kecskemét 05.11
Budapest 06.06

Címlapkép: Getty Images

Fotók: Todoroff Lázár/Portfolio 

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
waberers