Üzlet

Beszáll a hulladékgyűjtésbe egy magyar tőzsdei cég

Portfolio
A teljes hulladékgazdálkodási értékláncra ki kívánja terjeszteni energetikai célú hasznosítási tevékenységét az Alteo. Ez azt jelenti, hogy a társaság a begyűjtési tevékenységbe is beszáll, de azt is, hogy a felhasználandó hulladékok köre is bővül - tudta meg a Portfolio Papp Andrástól, a társaság általános vezérigazgató-helyettesétől.
Amint arról pénteken beszámoltunk, hulladékgazdálkodás divíziót hoz létre az Alteo csoport, a lépés célja, hogy a társaság tovább bővítse eddigi jelenlétét az energetikai célú hulladékhasznosítási piacon, illetve hogy fellendítse a hulladékgazdálkodás kereskedelmi és hasznosítási oldalát a vállalatcsoporton belül. Az új divízó az Energiatermelés és Energetikai Szolgáltatások Üzletága keretein belül indul el 2019-ben, és az Alteo tervei szerint a harmadik profitcenter lesz az Energiatermelés, Üzemeltetés és Karbantartás, valamint a Vállalkozás és Projektfejlesztés divízió mellett. A változás az Alteo csoport másik üzletágát, az Energiakereskedelem Üzletágat nem érinti.

Bár a divízió felállítása egy új tevékenységi kör alapításáról is szól, ezzel együtt az Alteónál nem előzmények nélküli a hulladékok energetikai célú hasznosítása. A társaság több, depóniagázt, vagyis a hulladéklerakókban képződő gázt energiatermelési céllal hasznosító projektet működtet Debrecenben és élelmiszeripari hulladékokat is hasznosító biogáz üzemet Nagykőrösön, az energiatermelési divízió keretein belül. Az új divízió ezektől függetlenül, de az eddigi tapasztalatok szinergiáit kihasználva fog működni.

Míg azonban a már futó a projektek az átvételt és az energetikai célú hasznosítást végzik, az új divízóval az Alteo a teljes hulladékgazdálkodási értékláncra ki kívánja terjeszteni tevékenységét - mondta el Papp András, a társaság általános vezérigazgató-helyettese a Portfolio-nak. Ez azt jelenti, hogy a társaság a begyűjtési tevékenységbe is beszáll, de azt is, hogy a felhasználandó hulladékok köre is bővül. Ebbe a körbe a nagy szervesanyag-tartalmú hulladékok fognak tartozni, ami például az élelmiszeriparból, vagy az áruházláncoktól származó hulladékokat is jelenti. Ami a lakossági, kommunális hulladékot illeti, az ezzel kapcsolatos feladatokat a jogszabályok alapján jelenleg csak állami többségi tulajdonban álló társaság folytathat Magyarországon, így az új Divízió tevékenysége nem terjed ki erre, de ezzel együtt az Alteónál az állami hulladékkezelő holdinggal való együttműködést is elképzelhetőnek tartanak.

Az új Divízió létrehozását alapvetően motiválta az, a hulladékgazdálkodási ágazatban általános trend, miszerint a szereplők igyekeznek mind jobban a hasznosítás felé elmozdulni az egyszerű lerakás felől. Ez a folyamat, amelyet a fenntarthatósági szempontok és a körforgásos gazdaság folyamatos erősödése támogat, pedig garantálhatja az Alteo új, Hulladékhasznosítási Divíziójának eredményességét.

Mivel az új Divízió üzleti és stratégiai tervezése jelenleg is folyamatban van, Papp András egyelőre nem közölt az üzletágra vonatkozó konkrét célszámokat és további részleteket; az ezeket is tartalmazó hosszabb távú stratégiai terveket 2019 első félév végéig fogják kidolgozni. Az azonban biztos, hogy kizárólag energetikai célú hulladékhasznosításban gondolkodnak. A vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint alapvetően organikus növekedést terveznek, ugyanakkor az üzleti tervek alakulásától függően nem zárta ki teljesen azt sem, hogy akvizíciókat is végrehajtanak.

Illik a stratégiába A divízió vezetőjének Simon Anitát nevezték ki, aki a környezetiparban eltöltött 15 éves szakmai múlttal rendelkezik Magyarországon és az EU-ban fenntarthatósági szakemberként, cégvezetőként, illetve hulladékkereskedelemmel foglalkozó vállalkozóként. "A tendencia, amely szerint egyre többet 'szemetelünk', együtt jár azzal, hogy az innovatív technológiai megoldások és előre mutató jó gyakorlatok kialakítása mellett magas szintű környezetvédelmi lehetőségeket tárunk fel. Az új tevékenységi körrel mind a komplex hulladékkereskedelmi, mind a hasznosítási oldalon új lehetőségeket nyílnak az Alteo Nyrt. számára" - mondta Simon Anita, a Hulladékgazdálkodás Divízió újonnan kinevezett vezetője. "A Hulladékgazdálkodás Divízió illeszkedik az Alteo stratégiájába, amely az üzletileg, környezetileg és társadalmilag is fenntartható gazdasági fejlődésben rejlő lehetőségek kiaknázására összpontosít. Úgy gondolom, hogy az Energiatermelés és Energetikai Szolgáltatások Üzletágban megszerzett tapasztalatokat kiválóan tudjuk majd kamatoztatni az új divízióban" - mondta ifj. Chikán Attila, a vállalat vezérigazgatója.

Hétfőn délután a zárás előtt jó félórával az Alteo-részvény árfolyama fél és egy százalék közötti erősödéssel 660 forinton jár.

Beszáll a hulladékgyűjtésbe egy magyar tőzsdei cég
 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését az Alteo Nyrt. támogatta.



Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Carrick Orsolya