Ingatlan

Saját ingatlanalapot hoz létre az MNB alapítványainak vagyonkezelője

A közel 70 milliárd forintnyi ingatlanvagyont kezelő, köztük számos műemléki épületet, fejlesztési területet magában foglaló, jelenleg projektcégeken keresztül működő Optima Zrt. a Portfolio számára exkluzív interjúban jelentette be, hogy a működését átstrukturálva egy új alapkezelőt hoz létre. A cég a kiválasztott ingatlanokat egy zártkörű alapban kezeli tovább. Hogy a meglévő portfólióból mely ingatlanok kerülnek be az alapba még kérdéses, de lesz miből válogatni, hiszen jelenleg is 18 ingatlan tartozik hozzájuk (lentebb a fontosabb ingatlanok listája), amit nem lenne meglepő, ha a jövőben tovább növelnének. Jelenleg ez akár egy 60 milliárdos alap is lehet.
"A legfontosabb számunkra, hogy a nyilvánosság előtt, transzparensen működjünk, hiszen a piac minden megmozdulásunkra kíváncsi. Egy alapkezelőt hozunk létre, amellyel átláthatóbb, szabályozott formában szeretnénk tovább kezelni az ingatlanbefektetéseinket- kezdte a hír bejelentésének kommentálását és az alapkezelő létrehozásának legfontosabb okának magyarázatát a Portfolio kérdésére Fekete Zoltán az Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója és igazgatóságának elnöke. "A befektetéseink jelenleg projektcégekben vannak, de a piacon az a gyakorlat, hogy egy befektető jellemzően ingatlanalapba fektet, ezért nekünk is lépnünk kellett." Az új alapkezelő "Optima Alapkezelő Zrt." néven kerül bejegyzésre.

Fekete elmondása szerint az alapban működő befektetési forma jól szabályozott és ellenőrzött, ami nyilván elsődleges egy hosszú távon működni kívánó és bizalmat kelteni vágyó cég számára. Az már persze csak szerencsés egybeesés, hogy az alapokat és alapkezelőket ellenőrző szerv éppen az MNB, amely által létrehozott alapítványok vagyonát kezeli az Optima. Lényégét tekintve azonban a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, melyeknek szinte eddig teljes körűen eleget tett a cég, ám innentől kifelé is jóval profibb és hitelesebb képet tud festeni magáról, hiszen az olykor átláthatatlannak tűnő cégháló helyett egy jól lehatárolt formában fog működni, és mindemellett a leghatékonyabb módja a befektetések kezelésének.

Legfontosabb ingatlanok
  • Ybl Villa - Budapest I., Csónak utca 1. (érték kb. 4,6 milliárd forint)
  • Régi budai városháza - Budapest I., Úri utca 21. (érték kb. 2,5 milliárd forint)
  • Ybl Vízház (érték kb. 3,3 milliárd forint)
  • Balatonkenese, MÁV-Üdülő (érték kb. 1,2 milliárd forint)
  • Kasselik-ház - Vörösmarty tér 3. (érték kb. 5,1 milliárd forint)
  • Millenáris Classic Irodaház (érték kb. 7,8 milliárd forint)
  • Millenáris Avantgarde Irodaház (érték kb. 2,1 milliárd forint)
  • Buda Palota (érték kb. 6,9 milliárd forint)
  • ITSH-Irodaház - Debrecen (érték kb. 6,4 milliárd forint)
  • Üzleti Negyed beruházás - Váci út 160-168 (érték kb. 17,1 milliárd forint)




A tiszaroffi kastélyszálló és a budapesti Eiffel Palace irodaház az MNB vásárlásai, nem a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonát képezik.

Azt, hogy pontosan mik kerülnek az új alapkezelő által létrehozott zártkörűen működő ingatlanalapba még kérdéses, a jelenlegi projektcégeket és ingatlanvagyont egyenként megvizsgálva döntenek majd arról a kuratóriumok, hogy mi és milyen jogi formában, cégként vagy ingatlanként kerüljön majd bele. Fekete elmondta, hogy az alapba bekerülő ingatlanok a jelenlegi könyv szerinti értéken kerülnek majd az alapba (természetesen) ezért kizárólag technikai jellegű az átstrukturálás. A jelenlegi közel 70 milliárdos vagyonból azonban még kérdéses, hogy pontosan mennyi és mi kerül bele, ám Fekete elmondta, hogy várhatóan a hozamtermelő ingatlanokról lehet szó elsősorban, ami mintegy 50 milliárdos értéket képvisel a mostani értékek alapján, de nem kizárt a vegyes funkciójú ingatlanok, mint az Ybl Vízház bekerülése sem, melyek összértéke 7,5 milliárd körül van. Így a 10 milliárd értékű alapítványi, oktatási, kutatási célokat szolgáló ingatlanvagyont leszámítva akár 60 milliárdos alapról is beszélhetünk.

60 milliárdos kezelt vagyonával az Optima Zrt. ingatlanalapja a közvetlenül ingatlanokba fektető befektetési alapok piacának a negyedik legnagyobb szereplőjeként léphet a piacra.

Saját ingatlanalapot hoz létre az MNB alapítványainak vagyonkezelője
Szóba került a SZIT (REIT) lehetősége is, ami Fekete szerint talán még optimálisabb forma lenne, ám a kötelező közkézhányad miatt, amit ők jelenleg nem tudnak teljesíteni, ezt egyelőre elvetették, de hosszú távon, fejlődve tovább nem tartja kizártnak egy nyílt alap, egy SZIT, vagy egy tőzsdei megmérettetés is jöhet, de ehhez előbb bizonyítani kell. Véleményünk szerint már most is sokan vannak, akik örömmel vásárolnának és fektetnének Optima részvénybe, vagy befektetési jegybe, de erre sajnos még várni kell.

"Az, hogy az alap meddig növekedhet még nyilván kérdéses, de a szándék és potenciál bőven megvan, hiszen az ingatlanpiac pörög tovább, a hozamok kedvezőek, jó lehetőségek vannak még a piacon, ezért könnyen lehet, hogy újabb akvizícióknak köszönhetően a jövőben bővül majd tovább az alap is. Elemzünk, vizsgálódunk, figyeljük a piacot" - utalt a jövőbeli tervekre az Optima vezérigazgatója.

Gőzerővel folyik az új városközpont tervezése

Kíváncsiak voltunk az Optima hatalmas, teljes új városközpontot, üzleti negyedet megálmodó Váci út projektjének a részleteire is, melyről Fekete annyit árult el, hogy a telek szabályozásának kérdései várhatóan pár héten belül lezáródhatnak, és a koncepció tervezés (master plan) nyár végére el is készülhet. A mintegy 7,5 hektáros terület megújítására kidolgozott terveket akár nyár végén be is mutathatja a cég a nagyközönség számára.



Az Optima fejlesztési terveiről ebben a cikben írtunk részletesebben
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1