Bank

Megszólal az MNB - Mi a terv a bankokkal?

Kisebb-nagyobb indulatokat, talán némi riadalmat is keltett a bankszektorban az a tanulmány, amelynek kivonata elsőként a Portfolio.hu-n jelent meg hétfőn a Magyar Nemzeti Bank szerzőitől. Egyikük, Vonnák Balázs igazgató most interjúban beszél arról, mit és miért akar előírni az MNB a bankoknak, és főleg: mit nem. A nem teljesítő hitelek leépítésének tervén már dolgoznak a jegybanknál, és remélik, a bankok fiskális terhe is csökkenhet majd.
A Portfolio.hu teret kíván adni a magyar bankrendszer jövőjével kapcsolatos vitának, ezért örömmel várjuk a portfolio@portfolio.hu címen és szívesen megjelentetjük a cikkre reagáló vagy annak témájában születő, magas szakmai színvonalú cikkeket. Az MNB tanulmánya itt érhető el, a Portfolio.hu-n megjelent kivonata itt, a Portfolio.hu első véleménye itt, az MNB elemzői beszélgetéséről szóló beszámolónk pedig itt.

Portfolio.hu: Milyen jogon mondaná meg az MNB a bankoknak, mekkora profitjuk legyen, és mi annak a tisztességes szintje?

Vonnák Balázs: Az általunk felvázolt 10 pont nem előírás, hanem egy, a társadalmi jólét érdekében működő bankrendszer leírása, ismertetése. Tanulmányunkban arról írtunk, hogy milyen mutatókkal rendelkezhet a magyar bankszektor, ha majd egyszer egészségesen működik. A tisztességes szó kettős értelmére is felhívnám a figyelmet: egyrészt fontos, hogy tisztességes banki magatartás, hitelezési gyakorlat álljon a nyereség mögött, másrészről viszont a szó azt is jelenti, hogy elfogadható nyereség is legyen. Ha azt mondom, hogy ettem egy tisztességes bécsi szeletet, azzal arra utalok, hogy nem maradtam éhes.

Megszólal az MNB - Mi a terv a bankokkal?
P.: Ez utóbbi értelemben a jelenlegi, nulla körüli szinthez képest valóban tisztességes a 10-12 százalékos tőkearányos nyereség (ROE). A válság előtti, normál szinthez képest viszont nagyon alacsony.

V. B.: A válság előtti szintet nem tekintjük normálisnak, akkor a túlzott kockázatvállalásból eredő indokolatlan nyereség mellett működött a bankszektor, aminek a levét a válság alatt itta meg a gazdaság. Nincs arra egzakt számítás, mi tekinthető tisztességes vagy normál körülmények között elvárható megtérülésnek. Háromféle megközelítésünk van, ezek közül az első abból indul ki, hogy a fejlett országok átlagában ennél valamivel alacsonyabb, a kockázatosabb felzárkózó országokban viszont jellemzően magasabb ROE értékekkel találkozunk. A második módszer az európai bankrendszer átlagos elvárt hozamából indul ki, korrigálva saját kockázati felárunkkal. Egészségesen működő bankrendszernél nyilván ez a kockázati felár a jövőben csökkeni fog. A harmadik megközelítésünk pedig a bankszektor egészséges növekedéséből (6-8 százalékos éves hitelexpanzió) indul ki 2-3 százalékos potenciális gazdasági növekedés, 3 százalékos infláció és minimum 50 százalékos profit-visszaforgatási ráta mellett. E három szempont összességében 10-12 százalékos ROE-t ad eredményül.

P.: Számíthatnak-e arra a bankok, hogy, ha nem is a megtérülésüket, de bizonyos mutatóikat kényszerrel akarja szabályozni az MNB?

V. B.: Vannak olyan célok, amelyek korábban is a szabályozás fókuszában álltak, és most is fontosak számunkra: ilyen a tőkemegfelelés és a likviditás, amelyekkel kapcsolatban pontosan definiáltak a makro- és mikroprudenciális szempontú célértékek. Az idetartozó mutatók köre bővülhet (pl. a lakossági hitelezésben a felelőtlen hitelezést megakadályozó előírásokkal). A jól működő bankrendszer 10 ismérve azonban nem szabályozói előírás. Ezen változók egy részére - például a kívánatos profitra vagy a kamatfelárakra - csak közvetetten tudunk hatni, és csak akkor kell szabályozói eszközökkel beavatkozni, ha valamilyen egészségtelen folyamat áll a háttérben. Nincs szó tehát arról, hogy ha 12 százalék fölé emelkedik egy bank ROE-ja, akkor azonnal be kell avatkoznunk. Arra viszont következtethetünk egy túl magas bankszektor szintű megtérülésből, hogy a hitelezés túlfutott vagy nem érvényesül igazi árverseny, a bankok az erőfölényüket kihasználják. Ebben az esetben azonosítani kell az okokat, és a megfelelő ponton közbe kell lépni, például a hitelezési standardok korlátozásával. Azt is fontos megemlíteni, hogy az eszközök egy része nem az MNB kezében van, így például az esetleges banki felvásárlások miatt kialakuló túlzott koncentráció, versenytorzítás elkerülése a Gazdasági Versenyhivatal hatásköre. Az általunk megfogalmazott célok hosszú távra vonatkoznak. Ha a bankrendszer tartósan eltér ezektől, akkor az nem normális folyamatra utal, és szükségessé válhat a beavatkozás.

Megszólal az MNB - Mi a terv a bankokkal?
P.: Messze vagyunk még az ideális állapottól. A hitelállománynak a gazdasági teljesítményhez viszonyított nagysága alapján például ma hogy állunk?

V. B.: Különböző becslések születtek arra vonatkozóan az MNB-ben és külföldön is, hogy mi tekinthető elfogadható eladósodottsági szintnek. A válság után születtek olyan kutatások is, amelyek kimutatták: van olyan pont, amikor már nem kell, hogy a gazdasági növekedés együtt járjon a pénzügyi rendszer mélyülésével, de mi bőven e szint alatt vagyunk. Korábbi számításaink alapján a bankok 2008-as hitelállománya megközelítette, talán meg is haladta a fejlettségünk alapján indokolt szintet, azonban azt egészségtelen szerkezetben tette. Ez ugyanis alapvetően a lakossági devizahitelekkel, és bizonyos mértékben a kereskedelmi ingatlanok, valamint a kkv-szektor svájci frankban történő túlzott hitelezésével történt. Jelenleg a vállalati hitelezésben látunk lemaradást a gazdaság hiteligényéhez képest, amit a Növekedési Hitelprogram részben orvosolhat. Az lenne a legszerencsésebb, ha a piaci mechanizmusok biztosítanák a növekedéshez szükséges hitelt.

P.: Amikor a 2008-as hitelállomány felépült, az MNB szerint túlzott kockázatot vállaltak a bankok, most viszont túl kicsit, vagyis prociklikusan viselkednek. Biztos, hogy ez abnormális jelenség? Fellendülés idején például nem indokol egyenletes növekedésnél aktívabb hitelezést a vállalatok finanszírozási igénye?

V. B.: Mi abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a ciklikusság nem jó. Ezt osztja az elméleti közgazdaságtan is. Az lenne a jó, ha olyan növekedési pályára tudnánk kerülni, amelyen nincsenek gyors felfutások és visszaesések. Azt tartanánk ideálisnak, ha a bankrendszer inkább fékezné, mint fokozná ezeket a ciklikus kilengéseket. Ez azt jelentené, hogy a gyors növekedés idején nem szolgálna ki extra hiteligényeket, a visszaesés időszakában viszont bátrabban hitelezne. A hitelállomány növekedése tehát nagyjából a GDP potenciális növekedéséhez illeszkedne.

Megszólal az MNB - Mi a terv a bankokkal?
P.: A tanulmány szerint a hitelezésben kívánatos lenne az átlagos futamidő hosszabbodása is. Ehhez viszont a bankok rövid lejáratú forrásszerkezetének is javulnia kellene, hogy ne boruljon fel még jobban az amúgy is törékeny lejárati összhang, nem?

V. B.:A meglévő likviditási szabályok (devizamegfelelési mutató, DMM) ezt kívánják elősegíteni. Természetesen nehéz megfelelni egyszerre sok kritériumnak, de létezik ezek között egyensúly. A hitelek átlagos lejáratának hosszabbítása magával vonja azt, hogy a forrásokat is érdemes hosszabbítani és a lejárati összhangot javítani, persze tudjuk: ez jelenleg extra költséget jelent a bankrendszernek. Viszont a likviditási kockázatok csökkentése még a nagyobb költségek mellett is megéri.

P.: Az MNB alacsonyabb hitelfelárakat látna szívesen a bankszektorban. Csakhogy a jegybanki kamatcsökkentés éppen ezzel ellentétesen hat: több betét árazódik át, mint hitel, hisz előbbiekben jóval magasabb a forint aránya. A kamatmarzs ennek is köszönhetően emelkedett tavaly a bankszektorban. Távolabb visz a kamatcsökkentés az MNB szerint ideálisnak tekinthető bankszektortól?

V. B.: A kamatmarzs (hitel és betéti kamatok különbsége) tavalyi emelkedésére számos tényező hatott. Egyrészt a fennálló lakossági devizahitelek kamatai még mindig emelkednek, a referencia kamatozás hiánya és a banki árazási erőfölény miatt. Eközben a forintalapú betétállományon belül jelentős a látra szóló betétek aránya, ezeken keresztül tehát nem érvényesül a jegybanki kamatcsökkentési ciklus kamatráfordítás-csökkentő hatása. Összességében azt mutatják a számításaink, hogy a monetáris politika minimális mértékben hat a bankszektor eredményességére. Ez irányú elemzésünket néhány hét múlva ismertetjük.

Megszólal az MNB - Mi a terv a bankokkal?
P.: Miért tartja magasnak a tanulmány a vállalati, illetve a lakossági kamatfelárakat ilyen magas kockázati költség (hitelezési veszteségek) mellett?

V. B.: A környező országokhoz és Európa fejlettebb feléhez képest is rendkívül magas kamatfelárat látunk az újonnan folyósított lakáscélú jelzáloghitelezésben. Ennek egyik oka az alacsony hitelkereslet, ami nem engedi kibontakozni az árversenyt. A gazdaság növekedésével várakozásaink szerint javulni fog a helyzet, így erősödhet az árverseny az új kihelyezéseknél. A meglévő hitelállományon, főként a deviza alapú jelzáloghitelek esetén pedig a bankok a keletkező veszteségeiket próbálják kompenzálni a magas felárral, amit a szerződésekben biztosított feltételek lehetővé is tesznek számukra. A fennálló lakossági devizaalapú jelzáloghiteleknél - ahogy erre korábban javaslatot tettünk - a forinthitelek esetén már érvényben lévő referencia alapú vagy fix kamatozás bevezetése orvosolhatja a helyzetet. A vállalati hitelfelárak ezzel szemben nem maradnak el lényegesen az európai átlagtól.

P.: A bajok nagy részének forrása a túl magas hitel-nemteljesítési arány (NPL-ráta). Van-e elképzelésük arról, miként csökkenthető mihamarabb?

V. B.: A tavalyi év végén egy komoly projektet indítottunk a jegybankban, amelynek célja, hogy minél gyorsabban és hatékonyabb módon csökkenthető legyen a bankok NPL-rátája. Jogi, eljárásbeli és intézményi akadályok egyaránt nehezítik ma a nem teljesítő állomány leépítését. Ezek lebontása mellett negatív és pozitív ösztönzőkkel is rákényszeríthetők a bankok a hitelportfólió tisztítására. Ez persze csak a kínálati oldal. Ha a portfóliók eladása felgyorsul, akkor a keresleti oldalt is meg kell erősíteni, ami a követeléskezelő cégek aktivitásának növekedésében ölthet testet. Hamarosan előállunk ezekre vonatkozó javaslatokkal is.

Megszólal az MNB - Mi a terv a bankokkal?
P.: Nem tér ki a tanulmány a bankszektor eredményességét akadályozó bankadó eltörlésének, csökkentésének kívánatosságára, sem pedig a devizahiteles ügy megoldásának sürgősségére. Miért nem?

V. B.: A bankadónak fontos szerepe volt a fiskális egyensúly kialakításában. Ha a gazdaság tartós növekedési pályára áll, remélhetőleg képes lesz az állam arra, hogy a bankszektorban is csökkentse a fiskális terheket. A devizahiteles ügy a pénzügyi stabilitási és szociális következmények, de az erkölcsi kockázat (pl. az adósok mentőcsomagra várva nem fizetnek) miatt is megoldást igényel. Erre a Kúria döntését követően nyílhat lehetőség. Célunk azonban nem az volt, hogy a következő hónapok vagy évek intézkedéseire javaslatot tegyünk, hanem hogy hosszú távon jövőképet vázoljunk fel a bankszektor számára.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
deutsche bank frankfurt getty stock