Bank

Szocpol és CSOK egyszerre? Miért is ne!

Portfolio
Igényelheti-e a CSOK-ot, aki már felvette a korábban létezett szocpolt? És akinek később újabb gyermeke születik, még egyszer CSOK-ozhat? Mi van a 3%-os kamatozású támogatott lakáshitellel, azt is lehet halmozni? Hasonló kérdésekre válaszolunk az alábbiakban néhány fiktív, de a valós esetektől nem elrugaszkodott olvasói kérdés segítségével.
2008-ban már vettünk igénybe szocpolt első gyermekünk után. Milyen feltételekkel igényelhetünk most CSOK-ot is ugyanerre a gyermekünkre?

Ugyanarra a gyermekre főszabály szerint csak egyszer vehető igénybe a vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás. Van azonban egy fontos kivétel: igényelheti a CSOK-ot ugyanarra a gyermekére is, amennyiben a 10 milliós összegre tart igényt. Ennek feltételei a következők:
  • új lakást kell vásárolni vagy építeni, és abba be kell költözniük,
  • vagy már legalább 3 meglévő gyermeknek kell lennie, vagy annyi gyermeket kell vállalni, hogy a 3 gyermekes család megvalósuljon,
  • ha a 3 gyermekszám eléréséhez 1, de legfeljebb 3 gyermeket vállalniuk szükséges, akkor fiatal házaspárnak kell lenniük, vagyis legalább egyikőjüknek 40 év alattinak kell lennie a kérelem benyújtásának időpontjában.
Ha a 10 milliós CSOK minden feltételét teljesítik, akkor a 10 millió forint és a már igénybe vett szocpol különbözetét folyósítja a hitelintézet.

Mekkora összeg vehető igénybe ugyanebben az esetben, ha csak egy új gyermeket vállalunk?

Ha az elsőszülöttel ellentétben a második gyermek után még nem igényeltek támogatást, akkor az egy gyermek után járó CSOK összege vehető igénybe. Új lakásba költözés esetén ennek összege 600 ezer forint, használt lakás esetében pedig 40,01-55 négyzetméteres alapterületnél 550 ezer forint, 55,01 négyzetméter feletti alapterületnél pedig 600 ezer forint.

Szocpol és CSOK egyszerre? Miért is ne!
2012-ben 2 gyermek után felvettük az akkor új lakásra elérhető lakásépítési támogatást (LÉT), amelynek összege az esetünkben 1 millió forint volt. Most harmadik gyermekünk születik, mekkora CSOK-ot kaphatunk, ha használt lakásba költözünk?

A kérdés megválaszolásához különböző eseteket vázolhatunk fel.
  • Ha korábban szerződés szerint bevállalt gyermekről van szó, akkor a támogatás már feltételezhetőn kifolyósításra is került, teendő nincs.
  • Ha nem korábban bevállalt gyermekről van szó, de nincs új lakáscél: 1. ha a korábbi lakáscél megvalósításához kölcsönt is igénybe vettek, akkor a "később született gyermek esetén" alkalmazható szabályokat kell figyelembe venni. Vagyis ezen gyermekekre 400 ezer forintos támogatást lehet igénybe venni a korábban megkötött lakáshitel előtörlesztésére, vagy 2. bővítés esetén - ha a bővítés még folyamatban van és ahhoz lakáscélú kölcsönt nem vettek igénybe - a bekerülési költség megfizetésére is felhasználhatja a támogatást a számlával igazolt költségek 50%-a erejéig.
  • Ha nem korábban bevállalt gyermekről van szó, de van új lakáscél (másik, használt lakásba költöznek), akkor a meglévő ingatlan értékesítése és annak vételár beforgatási kötelezettsége mellett (ha azon ingatlan nem tartozik bele a jogszabály által nevesített kivétel ingatlanok közé) az újabb ingatlan vételárának finanszírozásához igényelhető 60 négyzetméter feletti ingatlan esetén 600 000 forint értékben.

Mi a helyzet ugyanebben az esetben, ha új lakásba költözünk?

Ha három gyermekkel költöznek új lakásba, akkor a 10 millió forintos CSOK-ra jogosultak attól függetlenül, hogy a korábbi 2 gyermekre LÉT-et vettek igénybe. A támogatás 10 millió forintos összegéből le kell vonni az önök által már felvett 1 milliós LÉT-et, így 9 millió forintra jogosultak.

Akkor is megkaphatjuk a 9 milliót, ha 20 milliós lakásunkból 27 milliós új lakásba költözünk?

Attól függ, a 20 milliós lakást eladják-e. Ha nem, és így költöznek egy 27 milliós lakásba, jogosultak a 9 millióra. Ha viszont eladják a meglévő ingatlanukat, és az eladási ár éppen 20 millió forint, akkor ezt az új lakás megvételére kell fordítani, és csak a 7 millió forintos különbözet igényelhető CSOK-ként. Ez a 7 millió azonban növelhető több tétellel is, egyik például, ha lakáscélú hitel volt az előző lakáson, akkor az eladási ár a végtörlesztett tőketartozás összegével csökkenthető. Amennyiben ilyen csökkentő tétellel nem tudnak élni (mert például nem volt lakáshitelük), és mindenképpen el kell adniuk meglévő lakásukat, akkor legalább 9 millió forinttal drágább ingatlanba érdemes költözniük a CSOK összegének maximalizálása érdekében.

Most szeretnénk felvenni két meglévő gyermekünkre a CSOK-ot, de harmadik gyermeket nem tudunk bevállalni. Később jogosultak leszünk-e a 10 millióra, ha mégis megszületik egy harmadik gyermekünk, és új lakásba költözünk?

Igen, de csak a most felvett és a 10 millió forint különbözeti összegére és csak abban az esetben, ha új lakáscélt valósítanak meg. Új lakáscél hiánya esetén és amennyiben a korábbi lakáscél megvalósítása kapcsán lakáscélú kölcsönt igényeltek, annak tőkecsökkentésére vehető igénybe, a 400 000 forintos támogatási összegben.

Első gyermekemre igényeltem 2007-ben szocpolt (LÉK), második gyermekemre 2013-ban LÉT-et. Mekkora CSOK-ot tudok igénybe venni előre nem vállalt, de időközben megszületett harmadik gyermekünk után, ha használt, és mekkorát, ha új lakásba költözünk?

Használtlakás-vásárlás esetén a meglévő ingatlant értékesíteni szükséges és a befolyt vételáron felüli, az új vételárból hiányzó részt lehet CSOK-kal fedezni, ebben a konkrét esetben 600 000 forint értékben. Új lakás esetében a 10 milliós támogatásra jogosultak, levonva persze belőle az eddig már igénybe vett különböző támogatási összegeket.

Felvehetjük-e a 3%-os kamatozású, támogatott lakáshitelt, amennyiben már van kamattámogatott lakáshitelünk?

Ha megfelelnek a 3%-os hitel feltételeinek, vagyis fiatal házaspárnak számítanak, és legalább három gyermekkel (vagy legfeljebb ennyi vállalásával) új lakást vásárolnak vagy építenek, igényelték a 10 milliós CSOK-ot, és arra jogosultak is, akkor igényelhetik az új kamattámogatású hitelt is. Ennek persze feltétele, hogy megfeleljenek a bank hitelképességi vizsgálatának, továbbá például az összes várható törlesztőrészletük ne haladja meg havi nettó összjövedelmük 50 (400 ezer feletti összjövedelem esetén 60) százalékát, a jelzálogfedezet pedig biztosítva legyen úgy, hogy egy-egy lakáshitelük ne haladja meg egyenként lakásaik forgalmi értékének 80%-át. Egyetlen korlátozó feltétel van, hogy korábban igényelt, másik (2012-től elérhető) otthonteremtési kamattámogatott hitele nem lehet, függetlenül attól, hogy az még élő vagy már visszafizetett.

Ahhoz, hogy felvehessük 10+10 milliót, új lakásba kell költöznünk, így eladnánk meglévő lakásunkat. A meglévő lakásra azonban jelzálogjog van bejegyezve eddigi kamattámogatott hitelünk miatt. Végrehajtható-e így a lakáscsere?

Igen, de a meglévő lakást ez esetben nem kötelező értékesíteni. Viszont, ha mégis az eladás mellett döntenek, úgy az új lakás megvételéhez fel kell használni az értékesített ingatlan eladási árát, csökkentve a lakás eladásából végtörlesztett lakáshitel összegével. Csak az így kiszámított különbözet erejéig igényelhető a CSOK, valamint a támogatott hitel. A régi jelzálog tehát a korábbi hitel végtörlesztésével megszűnik, mivel a vételárból azt kötelező kiegyenlíteni. Fontos, ha a korábbi kamattámogatott hitel (a 2012-től elérhető) otthonteremtési volt, akkor nem igényelhető a kedvezményes 3%-os hitel, csak a CSOK.

Szocpol és CSOK egyszerre? Miért is ne!

Se szocpol, se CSOK? A Bank360 lakáshitel kalkulátorával a legkedvezőbb lakáskölcsönök között válogathatsz.

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp